Γερμανία: Μείωση 45,5% στον τζίρο εστιατορίων, μπαρ και καφέ στο διάστημα Μαρτίου - Αυγούστου

27-10-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Πτώση παρουσιάζει ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος (Business Climate Index) σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (iFo).

Ειδικότερα, για τον μήνα Οκτώβριο, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στις 92,7 μονάδες έναντι 93,2 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Η μείωση αυτή καταγράφεται για πρώτη φορά μετά από πέντε συνεχείς αυξήσεις που παρατηρήθηκαν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι πλέον αρκετά δύσπιστες, αναφορικά με τις εξελίξεις για τους επόμενους μήνες, ενώ η συνεχής επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης και η αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί απαισιόδοξη.

Αναλυτικότερα ανά τομέα:

-Ιδιαίτερα απαισιόδοξη είναι η κατάσταση στον τομέα της εστίασης. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δημοσιευθέντα στοιχεία, στο χρονικό διάστημα Μαρτίου έως και Αυγούστου ο τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης, καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια, μειώθηκε κατά 45,5% με τον αριθμό των εργαζομένων να παρουσιάζει επίσης μείωση κατά 34,6%.

-Στις υπηρεσίες το επιχειρηματικό κλίμα παρουσιάζει σταδιακή επιδείνωση. Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες ήταν πολύ λιγότερο ικανοποιημένες με την τρέχουσα κατάστασή τους, ενώ η οποιαδήποτε αισιοδοξία τους για τους επόμενους μήνες έχει εξανεμισθεί.

-Στην μεταποίηση ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος επιστρέφει μεν σε θετικά πρόσημα  και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο 2019, ωστόσο η πρόσφατη αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους έχει εξαφανισθεί.

Στο εμπόριο, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος παρουσιάζει μία ελαφρά μείωση. Αν και οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι περισσότερο απαισιόδοξες  για τους επόμενους μήνες εν τούτοις είναι ικανοποιημένες με την τρέχουσα κατάστασή τους.

Στον τομέα των κατασκευών, ο μόνος κλάδος που παρουσίαζε κατά το τελευταίο διάστημα ανοδική πορεία, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν φθίνουσες τάσεις. Οι περισσότερες επιχειρήσεις μετέβαλαν τις εκτιμήσεις τους για την τρέχουσα κατάσταση αισθητά προς τα κάτω με τις προσδοκίες τους να είναι επίσης απαισιόδοξες για τους επόμενους κρίσιμους μήνες.

*Τα στοιχεία προέρχονται από έκθεση της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βερολίνο.

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων