Ελβετία: Ρεκόρ ίδρυσης νέων εταιρειών στο 9μηνο του 2020

26-10-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, τους πρώτους εννέα μήνες του έτους ιδρύθηκαν στην Ελβετία περισσότερες νέες εταιρείες από ποτέ.

Σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Νέων Επιχειρηματιών - IFJ, συνολικά 33.617 νέες εταιρείες ιδρύθηκαν εντός του 9μήνου που σημαίνει μία αύξηση κατά 2,5% σε σύγκριση με το ρεκόρ του 2019.

Κατά το τρέχον έτος, ιδρύθηκαν 4,28 νεοσύστατες επιχειρήσεις ανά 1.000 κατοίκους, κατά μέσο όρο, σε όλη την Ελβετία. Συνολικά 9 καντόνια είναι πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Εξετάζοντας το ρυθμό μεταβολής της ποσοστιαίας αύξησης ανά γεωγραφική περιοχή, παρατηρείται πως την μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει η βορειοδυτική Ελβετία (+9,3%), ακολουθούμενη από την Κεντρική Ελβετία (+5,7%), την Ανατολική Ελβετία (+5%), την κεντροδυτική Ελβετία (Espace Mittelland) (+3,8%) και τη Ζυρίχη (+3,6% ). Πτώση σημείωσαν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον κορωνοϊό, δηλ. η νοτιοδυτική Ελβετία (-2,2%) και, ιδιαίτερα, το ιταλόφωνο Ticino στα νότια της χώρας (-12,6%).

Η ανάλυση του IFJ δείχνει ότι μετά τη λήψη των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας ιδρύθηκαν σημαντικά λιγότερες εταιρείες τον Μάρτιο (-5,4%), τον Απρίλιο (-25,1%) και τον Μάιο (-13,4%) ,σε σύγκριση με τα αντίστοιχα διαστήματα του προηγούμενου έτους. Σε αυτούς τους τρεις μήνες ιδρύθηκαν, κατά μέσο όρο,14,6% λιγότερες εταιρείες σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, αυτή η μείωση ξεπεράστηκε τους επόμενους μήνες. Τον Ιούνιο σημειώθηκε αύξηση 24,8%, τον Ιούλιο 11,1%, τον Αύγουστο 17,9% και τον Σεπτέμβριο 18,3%. Η σταθερή αυτή αύξηση αναμένεται να συνεχιστεί το 2020. Περίπου το 50% όλων των νεοσύστατων επιχειρήσεων ανήκουν σε πέντε τομείς: βιοτεχνίας (17,4%), συμβουλευτικών υπηρεσιών (10%), λιανικού εμπορίου (8,5%), ακινήτων(7,7%) και ξενίας και εστίασης (6,5%). Οι λιγότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις είναι στους τομείς της εκτύπωσης και των εκδόσεων (0,4%), της υψηλής τεχνολογίας (0,6%), της γεωργίας και δασοκομίας (1%) και της εκπαίδευσης (1,9%).

 

 

διαβάστε ακόμα

Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά