Ισπανία: Μείωση 75% της κίνησης στα αεροδρόμια το τρίτο τρίμηνο

18-10-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Ο τομέας των αερομεταφορών στην Ισπανία βιώνει τη χειρότερη περίοδο της ιστορίας της, καθώς το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του οποίου παρατηρείται η μεγαλύτερη κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας σημειώθηκε μεγάλη πτώση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Δημόσιας Εταιρίας Διαχείρισης Αεροδρομίων, το τρίτο τρίμηνο, στα ισπανικά αεροδρόμια, κατέφθασαν 21,38 εκατ. ταξιδιώτες, σημειώνοντας ετήσια πτώση 75%. Αναλυτικότερα, τον Ιούλιο η κίνηση μειώθηκε κατά 76,2%, στους 6,98 εκατ. ταξιδιώτες. Τον Αύγουστο η κίνηση έπεσε σε 8,95 εκατ. ταξιδιώτες, 69,6% λιγότεροι από τους 29,48 εκατ. ταξιδιώτες του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, 5,65 εκατ. ταξιδιώτες χρησιμοποίησαν τα ισπανικά αεροδρόμια, σημειώνοντας μείωση 79,9% ή 21,49 εκατ. λιγότεροι ταξιδιώτες. Όσον αφορά τον μήνα Σεπτέμβριο, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι πραγματοποιθείσες πτήσεις μειώθηκαν κατά 50,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, γεγονός που αποδεικνύει ότι η πληρότητα των αεροπλάνων ήταν επίσης μειωμένη αναφορικά με το προηγούμενο έτος. Οι κινήσεις εμπορευμάτων μειώθηκαν κατά 23,1%, πέφτοντας στους 71.369 τόνους.

Σχετικά με τις κινήσεις των ταξιδιωτών, 3,47 εκατ. κινήθηκαν εντός της Ισπανίας ενώ οι υπόλοιποι 1,96 εκατ. μετακινήθηκαν σε χώρες εξωτερικού. Για τον ίδιο μήνα, η μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρήθηκε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Madrid-Barajas, με 958.077 ταξιδιώτες, μειωμένοι κατά 82,3% σε ετήσια βάση. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, El Prat, με αντίστοιχη μείωση 83,5% και σύνολο ταξιδιωτών 844.414. Στο αεροδρόμιο της Πάλμα ντε Μαγιόρκα μετακινήθηκαν 513.086 ταξιδιώτες ενώ στο αεροδρόμιο της Μάλαγας ο αριθμός αυτός έφθασε τους 366.312 ταξιδιώτες.

Τέλος, την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το αεροδρόμιο της Γκραν Κανάρια με μείωση 70% και με 295.825 ταξιδιώτες. Τα τελευταία στοιχεία για τις κινήσεις των αεροπορικών εταιριών αφορούν την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της οποίας, η αεροπορική εταιρία Ryanair καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε αριθμό ταξιδιωτών, κατέχοντας το 29% του συνόλου. Η ιρλανδική αεροπορική αύξησε το μερίδιό της καθώς επωφελήθηκε από τις ακυρώσεις πτήσεων άλλων αεροπορικών και την εστίαση των Ισπανών σε ταξίδια εσωτερικού ή εντός της Ευρώπης, στην οποία δραστηριοποιείται. Πέραν των αερομεταφορών, πληγέντες είναι και οι υπόλοιποι κλάδοι του τουρισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα τουριστικά γραφεία της Ισπανίας, των οποίων ο τζίρος υπολογίζεται να είναι 2 έως 5 δισ. ευρώ, έναντι 20 δισ. ευρώ το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, 26.000 εργαζόμενοι του κλάδου, βρέθηκαν σε καθεστώς προσωρινής διακοπής εργασίας (ERTE), από τους οποίους μόλις 3.250 έχουν επανέλθει στη θέση εργασίας τους.

διαβάστε ακόμα

Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google