Το σχέδιο του Μαρόκου για επαναλειτουργία ξενοδοχείων από την 1η Νοεμβρίου

21-09-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Ο κλάδος του Τουρισμού αποτελεί έναν από τους τομείς της οικονομίας του Μαρόκου, που εξακολουθεί να πλήττεται σοβαρά από την κρίση της πανδημίας, με σημαντική μείωση των εσόδων και την απώλεια πολυάριθμων θέσεων εργασίας.

Ενδεικτική της ανωτέρω κατάστασης ήταν η κάθετη μείωση της πληρότητας των ξενοδοχείων, η οποία, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών κυμάνθηκε στο 10% της δυναμικότητάς τους, μειωμένη κατά 50% ακόμη και σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019, όταν είχε ανέλθει στο 60%. Μετά την λήξη της εφαρμογής των πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων, στις αρχές Ιουλίου, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις διαμόρφωσαν θετικές προσδοκίες για την εξέλιξη της δραστηριότητάς τους, οι οποίες, ωστόσο, γρήγορα διαψεύσθηκαν μετά την αναζωπύρωση των κρουσμάτων και την επαναφορά της εφαρμογής, κατά τόπους, αυστηρών περιοριστικών μέτρων, όπως αυτό της απαγόρευσης, με ελάχιστες εξαιρέσεις, της πρόσβασης στις παραλίες. Το μέτρο αυτό επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά μια αλυσίδα από δραστηριότητες, συναφείς με τον τομέα του τουρισμού, όπως ενοικιάσεις καταλυμάτων, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, εμπορικά καταστήματα, αστικές συγκοινωνίες κ.α.

Περαιτέρω, η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων μαζικής εστίασης έχει αρνητική επίδραση στο ύψος του κύκλου εργασιών τους, ο οποίος μειώθηκε κατά 50%, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Εθνικής ένωσης Ιδιοκτητών Εστιατορίων και Cafe του Μαρόκου. Δεδομένου ότι για τον μαροκινό τουρισμό, η χειμερινή περίοδος αρχίζει την 1η Νοεμβρίου, οι επιχειρηματίες του κλάδου, ελπίζουν σε μία ελαφρά ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης, που θα αντισταθμίσει μερικώς τις σημαντικές απώλειες της καλοκαιρινής περιόδου.

Στο Μαρακές, όπου 300 περίπου ξενοδοχειακά συγκροτήματα παρέμειναν κλειστά καθ’ όλη την προηγούμενη περίοδο, ενόψει της χειμερινής περιόδου, ελπίζουν να επαναλειτουργήσουν. Η ανωτέρω θετική στάση των επιχειρήσεων ενισχύεται και από το γεγονός, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε, προσφάτως, να συμπεριλαμβάνονται στις ειδικές προγραμματισμένες πτήσεις προς το Μαρόκο- μέτρο που υιοθετήθηκε από τις Αρχές Ιουλίου μετά το μερικό άνοιγμα των συνόρων - τόσο ταξιδιώτες που επισκέπτονται το Μαρόκο για επαγγελματικούς λόγους, όσο και άτομα που επιθυμούν να το επισκεφθούν για τουρισμό, με την προϋπόθεση επίδειξης είτε πρόσκλησης από συγκεκριμένο φορέα , είτε κράτησης σε ξενοδοχείο, και εφόσον βέβαια έχουν υποβληθεί, 48 ώρες πριν την άφιξή τους σε τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού.

Το εν λόγω μέτρο, παρά το γεγονός ότι δεν συνιστά πλήρες άνοιγμα των συνόρων, επικροτήθηκε θερμά από τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Τουριστικών Επιχειρήσεων ως ένα θετικό βήμα υποστήριξης του κλάδου, εν μέσω περιόδου, όπου η εξέλιξη της πανδημίας παρουσιάζει πάλι ανοδική τάση και, αναγκαστικά ορισμένα περιοριστικά μέτρα εξακολουθούν να είναι σε ισχύ. Περαιτέρω στο πλαίσιο της εισοδηματικής ενίσχυσης, σε όσους εκ των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, (500.000 συνολικά) τέθηκαν σε προσωρινή αργία, αποφασίσθηκε να δοθεί εφάπαξ επίδομα περίπου 200 ευρώ. Συγκεκριμένα, το μέτρο αυτό αφορά τους εργαζομένους σε τουριστικές επιχειρήσεις που ο κύκλος εργασιών τους μειώθηκε τουλάχιστον κατά 25%. (Σημειώνεται ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στο Μαρόκο ανέρχεται σε 2.866 ευρώ).

 

 

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour