Ισπανοί ξενοδόχοι: Πρόταση για διπλό τεστ κορωνοϊού στους τουρίστες πριν την άφιξη και κατά την αναχώρηση

08-09-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Ο ισπανικός τουριστικός τομέας βιώνει την χειρότερη κρίση στην ιστορία του, καθώς, εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας στην χώρα, τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι μηδενικά για το σημαντικότερο εξάμηνο του έτους.

Εκτός του χαμένου καλοκαιριού, οι εκτιμήσεις του κλάδου κάνουν λόγο για συνέχεια της τωρινής κατάστασης και παγώματος εσόδων για το υπόλοιπο του έτους. Πιθανή αναζωογόνηση του κλάδου, αναλόγως και των εξελίξεων στο υγειονομικό μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού, αναμένεται από τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών στο τέλος Μαρτίου. Σύμφωνα με την μη-κερδοσκοπική ένωση των 33 σημαντικότερων ισπανικών τουριστικών επιχειρήσεων Exceltur, οι συνολικές απώλειες από τον τουρισμό αναμένεται να ξεπεράσουν τα 98,7 δισ. ευρώ για το 2020 ενώ κινδυνεύουν και οι περίπου 15.000 επιχειρήσεις του τομέα στη χώρα.

Δεδομένων των ανωτέρω, η Ισπανική Συνομοσπονδία Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (CEHAT) απέστειλε πρόσφατα επίσημη επιστολή στην Ισπανίδα Υπουργό Βιομηχανίας, Τουρισμού και Εμπορίου, κα. Reyes Maroto, στην οποία τονίζουν την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την ενίσχυση του κλάδου σε τρεις πυλώνες: εργασιακό, φορολογικό και υγειονομικό. Για την Συνομοσπονδία, σε κάθε περιοχή πρέπει να υπάρχουν διαφορετικοί προγραμματισμοί, ανάλογα με την περίοδο υψηλής επισκεψιμότητας.

Σε εργατικό επίπεδο, η CEHAT ζητά την πλήρη απαλλαγή των κοινωνικών εισφορών όσων εργαζομένων βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής διακοπής εργασίας (ERTE) ενώ οι επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να καλύπτουν τις εισφορές όσων εργάζονται. Επιπλέον, οι συνθήκες για εφαρμογή και ανάκληση των ERTE θα πρέπει να είναι ευκίνητες, προκειμένου να τις ενεργοποιεί η κάθε επιχείρηση όταν κρίνεται αναγκαίο ενώ παράλληλα να απασχολεί εκ νέου όσους εργαζόμενους έχει ανάγκη. Προς το παρόν, υπολογίζεται ότι 424.000 εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς ERTE.

Αναφορικά με τις φορολογικές διευκολύνσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία ζητούν να απαλλαγούν από τους φόρους που τα βαραίνουν και συγκεκριμένα το φόρο ακινήτων (IBI), τους φόρους των Κοινοτήτων καθώς και το φόρο οικονομικών δραστηριοτήτων (TAE). Για την εξασφάλιση της υγείας των τουριστών αλλά και των Ισπανών, η Cehat προτείνει την υιοθέτηση δύο αρνητικών τεστ στους ταξιδιώτες. Ένα, πριν από την άφιξή τους, με ιδίων έξοδα και στην περίπτωση που ο τουρίστας δεν μπορεί να αποδείξει με αρνητικό τεστ PCR ότι δεν είναι φορέας του κορωνοϊού, θα είναι αναγκασμένος να το κάνει, με την άφιξή του, στο αεροδρόμιο της Ισπανίας, πληρώνοντας το αντίστοιχο ποσό. Επιπλέον, πριν από την αναχώρησή του από την Ισπανία, θα υποχρεούται να επαναλάβει το τεστ ενώ σε αυτή την περίπτωση το κόστος θα βαρύνει, εκτός από τους ιδιώτες και τα ξενοδοχεία. Με τη συγκεκριμένη τακτική, θεωρείται ότι αποφεύγεται η αναγκαστική καραντίνα που έχει τεθεί σε πολλές χώρες για όσους ταξιδεύουν από την Ισπανία. Επιπλέον, προτείνεται και η χρήση υγειονομικού διαβατηρίου.

 

διαβάστε ακόμα

ΕΟΤ: 30.000 ευρώ για την υποστήριξη εκδηλώσεων σε Αθήνα και Χανιά
To Ζαγόρι στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO - Παρών στην εκδήλωση ο κ.Μητσοτάκης
Ελληνική Εταιρία Ψηφιακής Ιατρικής | Tιμητική διάκριση στην Όλγα Κεφαλογιάννη
Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων: Ζητείται Ειδικός Συνεργάτης με εμπειρία σε θέματα τουρισμού
Προβολή της Κρήτης στην Ολλανδία | φιλοξενία δημοσιογράφων και εκπροσώπων του Corendon
Domes Resorts | Ταξίδια γνωριμίας με τα ξενοδοχεία της από 260 Βρετανούς ταξιδιωτικούς πράκτορες
Δήμος Θερμαϊκού: Πρόταση για 3 παραλίες στο πρόγραμμα προσβασιμότητας του υπ. Τουρισμού
Ορεινοί Αγώνες Ζυγάκτη Ποταμού Zygaktis Trail στη Δράμα
Ποιοτικός τουρισμός στην Αρκαδία - ποιο μοντέλο ταιριάζει στην περιοχή
Ο τελικός του UEFA Europa Conference League ξεκινάει από το Θησείο και την Πλατεία Κοτζιά- Φεστιβάλ φιλάθλων