Οι ιστορικές απώλειες των μεγάλων Γαλλικών επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού

04-08-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Σημαντικές είναι οι απώλειες που καταγράφουν οι μεγαλύτεροι γαλλικοί όμιλοι σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα.

Μέσα σε λίγες ημέρες, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του Χρηματιστηρίου του Παρισιού ανακοίνωσαν σωρευτικές ζημίες ύψους σχεδόν 27 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Το μέγεθος των απωλειών διαφέρει ανάλογα με τον κλάδο δραστηριότητας. Ως οι πλέον πληγείσες εμφανίζονται οι επιχειρήσεις στον τομέα των μεταφορών, με τη Renault να παρουσιάζει τα χειρότερα αποτελέσματα εξαμήνου στη μακρά ιστορία της, με απώλειες που φθάνουν τα 7,3 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 4,8 δισ. ευρώ προέρχονται από τη Nissan). Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζημία αυτή των έξι πρώτων μηνών του έτους είναι κατά δύο φορές μεγαλύτερη από τις συνολικές απώλειες του Ομίλου για ολόκληρο το έτος στην κρίση του 2009. Από την πλευρά της, η SNCF κατέγραψε καθαρές απώλειες ύψους 2,4 δισ. ευρώ, έναντι κερδών 20 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η Airbus υπέστη απώλειες ύψους 1,9 δισ. ευρώ, λόγω του παγώματος των παγκόσμιων αεροπορικών μεταφορών, διατηρώντας το σχέδιο που είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο για μείωση της παραγωγής της κατά 40% και περικοπή 15.000 θέσεων εργασίας. Επιπλέον, η Air France-KLM κατέγραψε θεαματικές απώλειες 4,4 δισ. ευρώ, έχοντας δει την επιβατική κίνηση να μειώνεται κατά 62% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ήδη λάβει εγγυημένο δάνειο από το Γαλλικό κράτος ύψους 4 δισ. ευρώ, απευθείας δάνειο από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ύψους 3 δισ. ευρώ, καθώς και ενίσχυση από το Ολλανδικό κράτος ύψους 3,4 δισ. ευρώ.

Παρόμοια είναι η εικόνα που παρουσιάζεται και στον ενεργειακό κλάδο. Η Total κατέγραψε καθαρή ζημία ύψους 8,3 δισ. δολαρίων σε διάστημα έξι μηνών, ποσό που αντιστοιχεί στις μεγαλύτερες τριμηνιαίες απώλειες της εταιρείας από το 2015. Η EDF είχε απώλειες 700 εκ. ευρώ, έναντι κέρδους 2,5 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Στον τομέα της διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων, η Suez κατέγραψε ζημία ύψους 538 εκατ. ευρώ, ενώ και η Veolia κατέγραψε καθαρές απώλειες ύψους 138 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο (έναντι κέρδους 331 εκ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2019), οι μισές εκ των οποίων οφείλονται στη μείωση της δραστηριότητας που συνδέεται με την πανδημία.

Από την άλλη πλευρά, τα αποτελέσματα των γαλλικών ομίλων στους λοιπούς τομείς ποικίλλουν, αλλά σε κάθε περίπτωση φαίνεται να έχουν συνολικά επιβιώσει της πανδημίας αρκετά καλύτερα. Στον κλάδο των τροφίμων, η Danone σημείωσε κύκλο εργασιών 12,2 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 3,6%, με τα καθαρά κέρδη του ομίλου να έχουν μειωθεί κατά 1,9% το πρώτο εξάμηνο, στα 1,015 δισ. ευρώ. Στον κλάδο της ομορφιάς, η L'Oréal υπέστη πτώση του κύκλου εργασιών κατά 11,7%, στα 13 δισ. ευρώ, με τις πωλήσεις επαγγελματικών προϊόντων να έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ λόγω της διακοπής λειτουργίας των κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής κατά τη διάρκεια των περιορισμών, τα καταναλωτικά προϊόντα να παρουσιάζουν σχεδόν σταθερό όγκο και τα προϊόντα πολυτελείας να έχουν πληγεί περισσότερο.

Συγκρατημένες φαίνεται να είναι οι απώλειες και για την BNP Paribas, η οποία ανακοίνωσε μείωση του καθαρού εισοδήματός της κατά 6,8% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση (στα 2,3 δισ. ευρώ), σημαντικά μικρότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ ταυτόχρονα είδε τα έσοδά της να αυξάνονται κατά 4% στα 11,7 δισ. ευρώ. Παρομοίως, η Safran, παρά την καταγραφή καθαρών απωλειών ύψους 340 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, θα καταφέρει να διατηρήσει το λειτουργικό περιθώριο κέρδους της στο 10% για το τρέχον έτος, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, λόγω της έγκαιρης αντίδρασής της και της προσαρμογής της παραγωγής και του δυναμικού της στις νέες συνθήκες.

Λίγες είναι οι περιπτώσεις μεταξύ των πλέον γνωστών γαλλικών ομίλων που φαίνεται να βγαίνουν αλώβητοι από την κρίση. Μεταξύ αυτών, η Sanofi είδε τον κύκλο εργασιών της να αυξάνεται και να καταγράφει κέρδη ύψους 3,5 δισ. ευρώ, καθώς και οι κολοσσοί του τομέα ειδών πολυτελείας, οι LVMH, Kering και Hermès, οι οποίοι παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κερδοφόροι παρά το κλείσιμο των καταστημάτων τους και τον περιορισμό. Παρομοίως, αξιοσημείωτη είναι η αντίσταση που επιδεικνύει ο Όμιλος PSA στην κρίση, ο οποίος ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 595 εκ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά την πτώση κατά 46% των πωλήσεων του, καθώς και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orange, η οποία σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών της στη Γαλλία κατά 2,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, στα 4,5 δισ. ευρώ, με το Ebitda της εταιρείας να αυξάνεται κατά 0,5%, στα 3,3 δισ. ευρώ στο εξάμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απώλειες αυτές που κατέγραψαν οι μεγάλοι γαλλικοί όμιλοι κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους δημιουργούν έντονο προβληματισμό και ανησυχίες, καθώς αναμένεται ότι θα έχουν σημαντικότατες συνέπειες τους μήνες που θα ακολουθήσουν, τόσο για τους προμηθευτές και τους υπεργολάβους τους, οι οποίοι είναι κατά το πλείστο μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, όσο και ευρύτερα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο στη Γαλλία.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»