Η χρεοκοπία που συγκλονίζει τη Γερμανία

31-07-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα οικονομικής απάτης στη Γερμανία από το 1945  συνιστά, σύμφωνα με τους ειδικούς η χρεοκοπία της εταιρείας ψηφιακών πληρωμών Wirecard AG.

Η εν λόγω εταιρεία, που έχει έδρα στο Aschheim της Βαυαρίας και απασχολεί συνολικά 5.800 εργαζομένους, θεωρείτο μέχρι πρόσφατα μια από τις σπάνιες στη Γερμανία ιστορίες επιτυχίας στον τομέα IT και ο διευθύνων σύμβουλος της Markus Braun χαρακτηρίζετο ως γκουρού της συγκεκριμένης αγοράς.

Η Wirecard AG ιδρύθηκε το 1999, κατείχε μερίδιο αγοράς στις πιστωτικές κάρτες μικρότερο από 5% και κατέγραφε ζημίες επί σειρά ετών. Για να καλύψει τις ζημιογόνες χρήσεις, από το 2015 η εταιρεία άρχισε να εμφανίζει στους ισολογισμούς της μεγάλο αριθμό εικονικών συναλλαγών στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία, επιτυγχάνοντας να υποκαταστήσει το Σεπτέμβριο του 2018 τη τράπεζα Commerzbank στο club των 30 ισχυρότερων γερμανικών εταιρειών, οι οποίες διαμορφώνουν το δείκτη DAX του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης.

Τον Ιούνιο του 2020 η Wirecard AG κήρυξε πτώχευση, ο διευθύνων σύμβουλος Markus Braun συνελήφθη με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς, ενώ ο γενικός της διευθυντής και ο υπεύθυνος για τις θυγατρικές του εξωτερικού Jan Marsalek διέφυγε και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του. Περίπου 2 δις. ευρώ που περιλαμβάνονταν στον ισολογισμό της αποδείχτηκαν ανύπαρκτα, η τιμή της μετοχής της εταιρείας κατέρρευσε και από 100 ευρώ στις αρχές Ιουνίου διαπραγματεύεται σήμερα κάτω από 2 ευρώ.

Υπολογίζεται, ότι από τα τέλη του 2018 η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας μειώθηκε κατά 20 δισ. ευρώ, οι μέτοχοι της, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και χιλιάδες μικροεπενδυτών, απώλεσαν ολοσχερώς σχεδόν το κεφάλαιο τους, ενώ πιστώσεις και κεφάλαια ύψους 3,2 δισ. ευρώ τα οποία είχαν χορηγήσει τράπεζες και επενδυτές θεωρούνται πλέον άκρως επισφαλή.

Η χρεοκοπία της Wirecard AG πλήττει συνολικά την αξιοπιστία του ισχύοντος ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου στη Γερμανία. Σφοδρή κριτική για αβελτηρία, βαρεία αμέλεια και αναποτελεσματικότητα ασκήθηκε τόσο στην ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young, όσο και στην ομοσπονδιακή κεντρική Τράπεζα και στην αρχή εποπτείας του χρηματιστηριακού τομέα BaFin, οι οποίες παρά τις εντεινόμενες φήμες περί τεράστιου σκανδάλου από τις αρχές του 2019, εξακολουθούσαν να εμπιστεύονται τους ισολογισμούς της εταιρείας.

διαβάστε ακόμα

Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια
Έντονη ζήτηση για ταξίδια στην Αμερική το 2024
HolidayCheck: Εκδήλωση στην Κρήτη για την τοποθέτηση των ξενοδοχείων στις γερμανόφωνες αγορές