Aλβανία: Προσωρινή αναστολή του διαγωνισμού για το διεθνές αεροδρόμιο Αυλώνας

29-07-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Ο διαγωνισμός επιλογής αναδόχου για τον σχεδιασμό, κατασκευή, συντήρηση και παραχώρηση του Διεθνούς Αεροδρομίου Αυλώνας θα ενεργοποιηθεί εκ νέου εντός των προσεχών ημερών σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας.

Ο διαγωνισμός ανεστάλη προσωρινά (κατόπιν δύο συνεχόμενων παρατάσεων της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών) εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που προέκυψαν από την πανδημία του κορωνοϊού, ιδίως στον κλάδο των αερομεταφορών, ωστόσο εντός των προσεχών  ημερών οι ενδιαφερόμενες εταιρείες αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αυλώνας προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας τον Δεκέμβριο 2019, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 86.638.359 εκατ. ευρώ και διάρκεια παραχώρησης 35 έτη.

Σημειώνεται ότι η κατασκευή του αεροδρομίου Αυλώνας είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο 2018 από τον Αλβανό πρωθυπουργό Ράμα μετά από «επίσημη πρόσκληση» που έλαβε από κοινοπραξία των εταιρειών τουρκικών συμφερόντων Cengiz Construction, Kalyon Construction και Kolin Construction, πριν ακόμη συνταχθεί η σχετική μελέτη βιωσιμότητας. Η αλβανική κυβέρνηση προέβη εν συνεχεία στην ψήφιση ειδικού νόμου (Ειδική Διαπραγματευτική Διαδικασία), ο οποίος προέβλεπε απευθείας διαπραγματεύσεις με την τουρκική κοινοπραξία, παρακάμπτοντας την πραγματοποίηση δημόσιου διαγωνισμού. Το συνολικό ύψος της επένδυσης για την κατασκευή του αεροδρομίου Αυλώνας είχε εκτιμηθεί στα 100 εκατ. ευρώ και η διάρκεια της παραχώρησης θα κυμαινόταν ανάμεσα σε 30 και 35 έτη. Ωστόσο, τον περασμένο Απρίλιο η τουρκική κοινοπραξία με την οποία η αλβανική κυβέρνηση διεξήγαγε σχετικές διαπραγματεύσεις απέσυρε το ενδιαφέρον της και το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας ανακοίνωσε τη διενέργεια διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού εντός του έτους.

 

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ισχυρός επενδυτικός προορισμός η Αθήνα - για πρώτη φορά στο top10 των προτιμώμενων ευρωπαϊκών πόλεων
Ν.Χαρδαλιάς | Τουρισμός πολυτελείας: Συνεργασία της Αθήνας- Αττικής με το Ντουμπάι
Εορταστικό χωριό το Πεδίο του Άρεως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα
Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες
Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη
12ος Ποδηλατικός Γύρος Πεδιάδας
21η Ιππική Συνάντηση Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο στην Αμαλιάδα
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες
Γαλάζια Σημαία 2024 | Πρωταθλήτρια επί 30 χρόνια η Ισπανία- δεύτερη η Ελλάδα