Κερδίζει έδαφος η δεύτερη κατοικία στην Ισπανία

22-07-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Από τα 25,7 εκατομμύρια κατοικιών στην Ισπανία, το ένα τέταρτο, δηλαδή 6,5 εκατομμύρια είναι δηλωμένες ως δεύτερες κατοικίες.

Η πλειονότητα αυτών βρίσκεται στις Κοινότητες της Βαλένθια και Ανδαλουσίας, με 1,142 και 1,108 εκατ. αντίστοιχα. Στην Καταλονία βρίσκονται 730.000 παρόμοιες κατοικίες, στην Καστίλλη Λεόν 700.000, στη Γαλικία ξεπερνούν το μισό εκατ. ενώ στην Καστίλλη Λα Μάντσα πλησιάζουν τον αριθμό αυτών.

Επίσης, σημαντικός ήταν ο αριθμός των αγοραπωλησιών ακινήτων σε διαφορετικές περιφέρειες της Ισπανίας από την περιφέρεια κύριας κατοικίας. Για το 2019, το Αλικάντε ήταν αυτό που έλαβε τις περισσότερες αγοραπωλησίες από κατοίκους άλλης περιφέρειας, σημειώνοντας 5.800 αντίστοιχες πωλήσεις. Για την ίδια χρονιά ακολούθησαν οι Μάλαγα με 5.000, Βαλένθια με 3.700 και Ταραγόνα με 3.600. Παρόλο που τα ποσά αυτά είναι διαφορετικά χρόνο με τον χρόνο, η γενικότερη τάση που παρατηρείται παραμένει ίδια, καθώς σε περιοχές, όπως το Κάντιθ, Τολέδο, Βαρκελώνη και Ζιρόνα, οι εν λόγω αγορές φθάνουν τις 3.200 κάθε έτος. Αναφορικά με τα ποσοστά των δευτερευουσών κατοικιών σε σύνολο του συνόλου των πωλήσεων ακινήτων ανά περιφέρεια, οι Ουέσκα, Γουαδαλαχάρα, Τολέδο, Καντάμπρια και Καστεγιόν ηγούνται στην Ισπανία. Οι αγορές από άτομα εκτός περιφέρειας στην πρώτη αφορούσαν το 36,5% του συνόλου ενώ για την Γουαδαλαχάρα και το Τολέδο, το ποσοστό φθάνει στο 33%. Στις δύο τελευταίες περιφέρειες, το 31% των αγοραπωλησιών έγιναν από άτομα με μόνιμη κατοικία σε διαφορετική περιφέρεια.

Αντίστοιχα, όσον αφορά τους κατοίκους ανά περιφέρεια, οι πολίτες της πρωτεύουσας είναι αυτοί που αγοράζουν τις περισσότερες κατοικίες εκτός περιφέρειάς τους. Συγκεκριμένα, από τις 60.000 αγοραπωλησίες δευτερευουσών κατοικιών το 2019, το ήμισυ προήλθαν από κατοίκους της Μαδρίτης. Με μεγάλη διαφορά ακολουθούν οι πολίτες της Βαρκελώνης και ακόμα λιγότερο της Σεβίλλης, με 10.500 και 2.800 συμφωνίες αντίστοιχα. Την πρωτιά αυτή διατηρούν και ποσοστιαία, καθώς το 29% των αγορών των πολιτών Μαδρίτης αφορούσε κατοικία εκτός περιφέρειας. Με διαφορά ακολουθούν οι Βαρκελώνη και Μπισκάγια με ποσοστό 16% και η Χαέν με 15%. Αντίθετα, οι πολίτες του Αλικάντε και της Μάλαγα είναι αυτοί που αγόρασαν τα περισσότερα ακίνητα εντός περιφέρειας, με ποσοστά 96,52% και 95,89% αντίστοιχα.

 

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour