Ισπανία: Σε δύο δεκαετίες θα επιστρέψει στα προ κορωνοϊού επίπεδα το δημόσιο χρέος

21-07-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Οι νέες εκτιμήσεις για την πορεία της ισπανικής οικονομίας αναθεωρούνται προς το δυσμενέστερο, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιονομικής Ευθύνης της Ισπανίας καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού φαίνεται να είναι σημαντικότερες από ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά.

Αποτέλεσμα της οικονομικής παράλυσης της καραντίνας, η οποία ακολουθείται από μετριασμένη ζήτηση από τους καταναλωτές καθώς και από αυξημένες δημόσιες δαπάνες και μειωμένα έσοδα, είναι η ύφεση της οικονομίας και η αύξηση του δημοσίου χρέους. Αν και τα τελευταία έτη η Ισπανία είχε κάνει σημαντικά βήματα για τη μείωση του δημοσίου χρέους της, το οποίο έφθασε το 95,8% του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος, το τελευταίο αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ 117,6% και 123,2%, με την Αρχή να προβλέπει ότι η επιστροφή στα προ-κρίσης επίπεδα θα αργήσει τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Για το λόγο αυτό, η Airef προετοιμάζει συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο για την σταδιακή μείωση του χρέους από το 2021, η οποία βασίζεται σε ετήσιες μειώσεις της τάξεως του 0,5%. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Αρχής, κα. Cristina Herrero, προτεραιότητα αποτελεί η άμεση απάντηση στην κρίση που έχει δημιουργηθεί, χωρίς αποκλίσεις από τη δημοσιονομική στρατηγική σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Σχετικά με το έλλειμμα, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μεταξύ 11,9% και 14,4%, αναλόγως της πορείας της πανδημίας, από το 2,8% που έφθασε το 2019. Προβλέπεται μεγαλύτερο έλλειμμα από ό,τι στις προηγούμενες εκτιμήσεις της αρχής καθώς μεγάλο ρόλο διαδραματίζουν οι δαπάνες του κράτους για την παροχή του επιδόματος στους απασχολούμενους που βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής διακοπής εργασίας και στους ελεύθερους επαγγελματίες, την υιοθέτηση του ελάχιστου εισοδήματος διαβίωσης που θεσπίστηκε τον Ιούνιο καθώς και τις αυξημένες δαπάνες στον τομέα της υγείας.

Αναφορικά με την πτώση του ΑΕΠ, η Αρχή θεωρεί ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει εκ νέου καραντίνα, θα φθάσει στο 10,1%, ενώ, σε αντίθετη περίπτωση, η πτώση αυτή θα είναι της τάξεως του 12,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες προβλέψεις ανέφεραν πτώση του ΑΕΠ κατά 8,9% και 11,7% αντίστοιχα. Η Έρευνα αναφέρει ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο το πρώτο τρίμηνο παρατηρήθηκε πτώση του ΑΕΠ κατά 5,2% ακολουθούμενη από μεγαλύτερη μείωση, 17,5%, κατά το δεύτερο τρίμηνο ενώ το 2021 παρόλη την ετήσια ανάπτυξη, η οικονομία της χώρας θα είναι κατά 5% συρρικνωμένη σε σύγκριση με το 2019. Επιπλέον, οι επιπτώσεις δεν θα είναι οι ίδιες σε όλη την ισπανική επικράτεια αλλά αντίθετα, έως και το 2022, η κάθε Κοινότητα θα επωμιστεί διαφορετικά τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία της.

Τέλος, η διατήρηση των θέσεων εργασίας εδράζεται στη μικρότερη πτώση των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος, όμως η πτώση υπολογίζεται να είναι μεγαλύτερη από τις μειώσεις των κερδών μεγάλων εταιριών και τη χαμηλότερη κατανάλωση, η οποία θα μειώσει τα κέρδη από το ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, η μείωση των φορολογικών εσόδων υπολογίζεται από 49,36 δισ. ευρώ έως 62 δισ. ευρώ, ανάλογα με την τροπή της πανδημίας στη χώρα.

 

διαβάστε ακόμα

Δημοπρασία πολυτελών ακινήτων από τον Οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο - Μετέχει και βίλα στη Μύκονο
Kατεδάφιση αυθαιρέτου σε παραλία του Λαγονησίου - Αλλαγή χρήσης από ξενοδοχείο σε μονάδα ηλικιωμένων
Υπουργείο Τουρισμού | Συνεργασία με την easyjet - 2,4 εκατ. επιβάτες στην Ελλάδα το 2024
Δόμνα Μιχαηλίδου: «Πυξίδα, για το ναυτικό επάγγελμα, ο μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής του ΝΑΤ»
EE: Ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα, «αγκάθι» ο πληθωρισμός
Τροποποιείται το πρόγραμμα «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα»
ΞΕΕ/ 5o Idea Platform: 14 ομάδες ολοκλήρωσαν τον Νεανικό Διαγωνισμό Καινοτομίας
Allianz: H Αθήνα στους 10 κορυφαίους προορισμούς των Αμερικανών στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2024
FedHATTA & ΗΑΤΤΑ διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο τουριστών από την Κινεζική αγορά για την Ελλάδα
Τουρισμός: Μεγάλη στροφή στα Ευρωπαϊκά ταξίδια εκτός υψηλής σεζόν – Επηρεάζεται και η Ελλάδα