Οι Βαλεαρίδες αλλάζουν στρατηγική: Ζητούν αρνητικά τεστ PCR από τους τουρίστες

20-07-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Αντιμετωπίζοντας νέα κύματα διασποράς κορωνοϊού, ορισμένες αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας, ιδιαίτερα στην Καταλονία, έχουν χτυπήσει συναγερμό για αύξηση των μέτρων στα αεροδρόμια.

Στις Βαλεαρίδες και στη Μαδρίτη, οι υγειονομικές αρχές ζήτησαν να συνεχιστούν οι έλεγχοι υγείας στα αεροδρόμια, παρότι η Βαλεαρίδες υιοθέτησαν στο δεύτερο μισό του Ιουνίου, το πιλοτικό πρότζεκτ για την επανεκκίνηση του εισερχόμενου τουρισμού. Σύμφωνα με το πρότζεκτ, οι τουρίστες δεν θα χρειαζόταν να υποβληθούν σε διαγωνστικό τεστ για τον κορωνοϊό και δεν περνούσαν από καραντίνα με την άφιξή τους στα νησιά. Είχε κριθεί μάλιστα αρκετό να μετριέται η θερμοκρασία των επισκεπτών και η συμπλήρωση μιας φόρμας από τους ίδιους.

Τώρα, όπως μεταδίδει η El Confidencial, η κυβέρνηση των Βαλεαρίδων ανακοίνωσε ότι μέσα στις ερχόμενες ημέρες θα στείλει μια σειρά αιτημάτων στην κυβέρνηση της Ισπανίας, στα οποία περιλαμβάνεται η συνέχιση των των ελέγχων υγείας (τεστ PCR) στις πύλες εισόδου στα νησιά, για διεθνείς και μη επισκέπτες, ακόμα και από τη ζώνη Σένγκεν. Το αίτημα αυτό προέρχεται έπειτα από μελέτη που διενήργησε η αυτόνομη επιτροπή διαχείρισης μεταδοτικών ασθενειών, σχετικά με την τρέχουσα υγειονομική κατάσταση.

Οι Βαλεαρίδες επεξεργάζονται επίσης αίτημα, οι τουρίστες να περνούν από αυτούς τους ελέγχους στη χώρα προέλευσης, κάτι που είχαν ζητήσει τα Κανάρια προηγουμένως, κυρίως εάν οι ταξιδιώτες προέρχονται από χώρες όπου η παρουσία του ιού είναι αυξημένη. 

Άλλο μέτρο που θα επιδιώξει να ζητήσει είναι η υποχρεωτική καραντίνα για ταξιδιώτες που προέρχονται από περιοχές με υψηλή διασπορά του ιού. Τέλος, θα ζητήσει τη σύσταση ψηφιακού εργαλείου επικοινωνίας για την υποστήριξη της εργασίας των ομάδων εντοπισμού.

Η Μαδρίτη, όπως και οι Βαλεαρίδες, επιδιώκει τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Ισπανίας για να διεξάγει τεστ στους τουρίστες στο αεροδρόμιο, ιδιαίτερα σε όσους προέρχονται από χώρες με χειρότερες συνθήκες υγείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει η σκέψη να γίνεται το τεστ στη χώρα προέλευσης. Εάν αυτό συμβεί, θα εφαρμοστεί η αρχή της αμοιβαιότητας, δηλαδή ότι οι Ισπανοί τουρίστες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε αυτούς τους προορισμούς θα απαιτείται να έχουν περάσει από τεστ.

Ζητεί δε να ξεκινήσει η λειτουργία συσκευής SUMMA 24ωρης λειτουργίας στα αεροδρόμια όπου θα πραγματοποιούνται τα τεστ σε περιπτώσεις που εντοπίζονται από το τμήμα του υπουργείου Υγείας υπεύθυνο για την θερμομέτρηση των ταξιδιωτών σε αεροδρόμια και λιμάνια, και να μεταφέρονται σε καραντίνα. 

Η Μαδρίτη έχει καταγράψει 64 εισαγόμενα κρούσματα μέχρι και τις 18 Ιουλίου, έναντι των 26 που κατέγραφε τον Ιούνιο.

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Aίτηση αφερεγγυότητας από τον όμιλο FTI
Ε.Ξ. Μαγνησίας | Κοινωνικός τουρισμός στη Θεσσαλία έως 12 διανυκτερεύσεις χωρίς συμμετοχή
Γερμανικός τουρισμός | Στον αέρα η διάσωση του FTI - Το χρέος, το τεχνικό πρόβλημα και η λύση "από την πίσω πόρτα"
100% Hotel Show Athens: Νέα Ημερομηνία – Επιλεγμένα Brands – Περισσότερα Workshops
Μεταπολίτευση | Συζητήσεις - Εικαστική Εγκατάσταση - Επιτελέσεις – Φιλμ
Κοινωνικός τουρισμός | 23.000 έκαναν διακοπές τον Μάϊο με voucher της ΔΥΠΑ
Πρεμιέρα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 στην Πειραιώς 260
Το δεύτερο Elia Lesvos Confest 2024 εδραιώνει τη Λέσβο στον παγκόσμιο χάρτη των διεθνών συνεδρίων για το ελαιόλαδο
Υπερ-τουρισμός και στέγαση, τα δύο μεγάλα προβλήματα των πολιτών στις Βαλεαρίδες Νήσους
ΕΟΤ Σερβίας: Μετέωρα και Πρέβεζα γοητεύουν τους Σέρβους