Ο δεκάλογος των ισπανικών επιχειρήσεων για την έξοδο από την κρίση

06-07-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανική Συνομοσπονδία Επιχειρηματικών Οργανισμών (CEOE) παρουσίασε 10 προτάσεις για την ταχύτερη έξοδο των επιχειρήσεων από την κρίση.

Οι δέκα κατωτέρω προτάσεις βασίζονται στην υιοθέτηση αναγκαίων πυλώνων για την οικονομική ανάπτυξη που είναι η νομοθετική ασφάλεια, ο διάλογος, η επαναβιομηχανοποίηση της οικονομίας, η καινοτομία και η στόχευση στην ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, τα δέκα σημεία που παρουσιάστηκαν ήταν τα εξής:

1. Μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όραμα

Η χώρα πρέπει να εστιάσει στην προσέλκυση των κατάλληλων επενδύσεων, οι οποίες με τη σειρά τους θα επιφέρουν περισσότερες επενδύσεις στην Ισπανία. Βασική και άμεση αναγκαιότητα, είναι η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίες οφείλουν να αποτελούν το στόχο της χώρας για τη βραχυχρόνια περίοδο.

2. Εμπιστοσύνη στη νομοθεσία και την δικαστική εξουσία

Η εμπιστοσύνη είναι ο κυριότερος παράγοντας προσέλκυσης επενδύσεων σε μία χώρα, οι οποίες είναι και αυτές που δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Με ένα σύστημα ανεξάρτητης και δίκαιης δικαστικής εξουσίας, οι επενδυτές νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια για την επένδυσή τους. Βασικό παράδειγμα στην εμπιστοσύνη αποτελούν οι μεγάλες ισπανικές ενεργειακές, όπως Iberdrola, Acciona, Naturgy, Endesa και Repsol. Συγκεκριμένα, η Endesa έχει δεσμευθεί να αυξήσει κατά 30% τις επενδύσεις της στην χώρα έως και το 2022.

3. Γενική κοινωνική συναίνεση και διάλογος

Όπως ακριβώς συνέβη με τη συμφωνία για τις συνθήκες της προσωρινής διακοπής εργασίας, την οποία η Κυβέρνηση, η CEOE και τα εργατικά σωματεία συμφώνησαν και υπέγραψαν από κοινού, έτσι πρέπει να πράττεται και σε άλλες σημαντικές επιχειρηματικές και εργατικές αποφάσεις. Όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο μέλλον για την αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να γίνουν σε κλίμα συναίνεσης και συνεχούς διαλόγου.

4. Πιο ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο

Προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορούν να αναπτυχθούν και να βγουν από την οικονομική κρίση, είναι αναγκαίο η νομοθεσία να προσαρμόζεται στις συνθήκες της αγοράς και να μειωθεί η γραφειοκρατία στο ελάχιστο δυνατό.

5. Συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Η συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα αποτελεί θεμελιώδη διαδικασία για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών και ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και των υποδομών. Την εν λόγω συνεργασία έχουν επισημάνει έντονα μεγάλες ισπανικές εταιρίες, όπως η Ferrovial, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων.

6. Διατήρηση της βιομηχανικής παραγωγής

Δεδομένης της εμπειρίας της χώρας στην κρίση του 2008, προτείνεται η συμβολή του κράτους στο μέγιστο δυνατό, προκειμένου να διατηρηθούν όχι μόνο οι επιχειρήσεις αλλά και οι θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, 180.000 ισπανικές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους. Προκειμένου να αποφευχθεί παρόμοια κατάσταση, το κράτος έχει χρέος να συμβάλει για τους εργαζόμενους στο πλαίσιο της προσωρινής διακοπής εργασίας τους  και ιδιαίτερα στους σημαντικότερους και πιο πληγέντες τομείς της οικονομίας, τη βιομηχανία και τον τουρισμό.

7. Επαναβιομηχανοποίηση

Βασικός στόχος είναι η αύξηση της συμβολής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της ισπανικής οικονομίας, από το 11,5% που είναι σήμερα στο 20% που βρίσκονταν την δεκαετία του ’70. Για την CEOE αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες, καθώς η βιομηχανία αποτελεί τη μηχανή της εξόδου από την κρίση, δεδομένου ότι ευθύνεται για το ήμισυ των εξαγωγών της χώρας και για το 60% των δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης, ενώ το 74% των εργαζομένων έχουν συμβόλαιο αορίστου χρόνου.

8. Καινοτομία και ψηφιοποίηση

Σύμφωνα με την CEOE, μόνο μέσω της ψηφιοποίησης και της εφαρμογής τελευταίας τεχνολογίας καθίσταται δυνατή η αύξηση της παραγωγής, ενώ αποτελεί ένα από τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης.

9. Σταθερότητα στους προϋπολογισμούς

Πρέπει να υπάρξουν δύο διαφορετικές φάσεις προϋπολογισμών για την αποφυγή τρομακτικών συνεπειών στην οικονομία. Η πρώτη αφορά την αύξηση των δημοσίων εξόδων, προκειμένου να δοθεί η αναγκαία ρευστότητα στην αγορά και να κινηθεί εκ νέου η οικονομία. Στη δεύτερη φάση της ανάκαμψης το 2021, η Ισπανία θα μπορούσε να επιστρέψει στη μείωση του χρέους και του ελλείμματός της. Πάντως, αποκλειστικά αναγκαίο θεωρείται από τους επιχειρηματίες να μην αυξηθεί η φορολογία, καθώς αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας.

10. Ίσες ευκαιρίες

Τέλος, προτεραιότητα αποτελεί και η κατάλληλη στρατηγική, προκειμένου να υπάρξει ισότητα στην αγορά εργασίας και στις ευκαιρίες μεταξύ των εργαζομένων αλλά και των ατόμων που βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας. Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγεται η ανισότητα και οι δραματικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που επιφέρει, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008.

 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»