Ισπανία: Σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση τα εμπορικά κέντρα -Δάνειο 1,3 δισ. σε όμιλο με 93 εμπορικά

16-06-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός εμπορικών κέντρων στην Ισπανία.

Η απαγόρευση λειτουργίας τους για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης των Ισπανών, η οποία δεν δείχνει να επανέρχεται προς το παρόν μετά τη σταδιακή άρση των περιορισμών, έχει περιορίσει σημαντικά τον τζίρο τους.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ένας από τους σημαντικότερους ισπανικούς εμπορικούς ομίλους, ο El Corte Inglés, ο οποίος, μεταξύ άλλων, κατέχει 93 εμπορικά κέντρα, αναμένεται να λάβει δάνειο 1,31 δισ ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας.

Το εν λόγω δάνειο είχε συμφωνηθεί από την 1η Απριλίου, ωστόσο δεδομένης της διάρκειας της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και των συνεπειών αυτής στην οικονομία και ιδιαίτερα στα εμπορικά κέντρα, ο όμιλος, σε συνεργασία με τις 14 τράπεζες και του Επίσημου Ινστιτούτου Πιστώσεων (ICO) που θα παρέχουν το δάνειο, επανεξέτασαν τους όρους αποπληρωμής.

Στόχος του δανείου είναι η άμεση αποπληρωμή των δεσμεύσεων του ομίλου, όπως η αποπληρωμή των προμηθευτών. Τους νέους όρους πληρωμής, έχουν υπογράψει ο όμιλος, το ICO καθώς και η πλειοψηφία των τραπεζών, ενώ αναμένεται οι λίγες τράπεζες που απομένουν να την υπογράψουν εντός των επόμενων ημερών.

Στους νέους όρους, η περίοδος αποπληρωμής του δανείου ορίστηκε η πενταετία, αντί του δωδεκάμηνου που είχε υιοθετηθεί αρχικά. Ως αποτέλεσμα, το επιτόκιο αποπληρωμής αυξήθηκε από το 1,25% σε 2,5% ενώ σημαντική αλλαγή αποτελεί ότι ο όμιλος θα λάβει τη δικαιούμενη κρατική βοήθεια από το ICO. Η τελευταία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα οικονομικής βοήθειας που ανακοίνωσε η ισπανική Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας στο σύνολο των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω εγγυήσεις αφορούν αποκλειστικά τις εγχώριες τράπεζες ενώ αποκλείουν τις αλλοδαπές. Επιπλέον, σημειώνεται ότι στο δάνειο εφαρμόζεται RCF (revolving credit facility), επιτρέποντας στον όμιλο να κάνει χρήση μέρους του ποσού που επιθυμεί όποτε το επιθυμεί. Αναλυτικότερα, οι τράπεζες που παρέχουν μεταξύ 200 και 215 εκατ. ευρώ είναι οι Santander, BBVA, CaixaBank και BNP Paribas ενώ οι Sabadell, Bankia, Crédit Agricole, Societé Générale, Goldman Sachs, Kutxabank, Commerzbank, Ibercaja, Liberbank και Cecabank θα συμβάλλουν με λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ εκάστη.

 

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός