Έρευνα των ΗΠΑ για το φόρο ψηφιακών υπηρεσιών που επιβάλλουν διάφορες χώρες σε αμερικανικές εταιρείες

15-06-20 | ΚΟΣΜΟΣ

 Το Γραφείο Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ ανακοίνωσε την έναρξη νέας έρευνας αναφορικά με τον φόρο ψηφιακών υπηρεσιών (DST / Digital Service Tax) που έχει υιοθετηθεί ή εξετάζεται από τις χώρες Αυστρία, Βραζιλία, Τσεχία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και από την ΕΕ, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ζημίες σε αμερικανικές επιχειρήσεις και εξαγωγές υπηρεσιών από την εν λόγω φορολογία.

Η έρευνα ενδέχεται να οδηγήσει σε επιβολή δασμών ή άλλων περιορισμών σε εισαγωγές αγαθών στις ΗΠΑ των εν λόγω χωρών.

Ως αιτιολογική βάση της έρευνας αναφέρεται ότι σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία του Γραφείου οι φόροι επί εσόδων ψηφιακών υπηρεσιών αναμένεται να βλάψουν σημαντικά μεγάλες αμερικάνικες τεχνολογικές εταιρίες. Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, εν προκειμένω, θα εξετασθεί αν οι φόροι ψηφιακών υπηρεσιών που έχουν επιβληθεί ή θα επιβληθούν από τις εν λόγω χώρες εμπίπτουν στη σχετική για το θέμα νομοθεσία και, αν ναι, τα ενδεδειγμένα μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, θα εξετασθούν επί μέρους ζητήματα:

α) κατά πόσο οι φόροι DST επιβαρύνουν ααμερικάνικες επιχειρήσεις,

β) ο τυχόν αναδρομικός χαρακτήρας των φόρων, και

 γ) κατά πόσο ενδεχομένως αποκλίνουν από τους σχετικούς φορολογικούς κανόνες στις ΗΠΑ και διεθνώς, ιδίως αναφορικά με την εξωεδαφικότητα, την φορολογία των εσόδων αντί του εισοδήματος, και (όπως αναφέρεται) την επιβολή ποινών σε συγκεκριμένες τεχνολογικές εταιρείες λόγω της εμπορικής τους επιτυχίας.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγουμένη έρευνά το 2019 για τον γαλλικό φόρο ψηφιακών υπηρεσιών, το Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ είχε κρίνει ότι ο γαλλικός DST όντως ζημίωνε αμερικάνικες εταιρείες, προτείνοντας την επιβολή πρόσθετων δασμών έως και 100% σε σειρά γαλλικών εισαγόμενων προϊόντων. Ωστόσο το ζήτημα παρέμεινε σε εκκρεμότητα κατόπιν συμφωνίας με τη Γαλλία για αναστολή του φόρου DST έως το τέλος του 2020, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος διαβουλεύσεων για επίτευξη αντίστοιχης διεθνούς συμφωνίας σε επίπεδο ΟΟΣΑ.

 

 

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων