Ανησυχία στη Βουλγαρία για την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης

15-06-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης το προηγούμενο διάστημα στη Βουλγαρία, επισκίασε μερικώς την σε γενικές γραμμές θετική εικόνα την οποία παρουσίασε η χώρα από την έναρξη της πανδημίας. Τα νέα δεδομένα υποχρέωσαν, την προηγούμενη εβδομάδα τη βουλγαρική κυβέρνηση να προχωρήσει σε παράταση του καθεστώτος έκτακτης επιδημιολογικής ανάγκης μέχρι τις 30 Ιουνίου κατόπιν γνωμοδότησης της εθνικής συμβουλευτικής ομάδας συντονισμού κατά του κορωνοϊού.

Τα μέλη της αρμόδιας επιστημονικής ομάδας, επεσήμαναν ότι δεν κρίνεται προς το παρόν αναγκαία η επιβολή νέων μέτρων, διευκρινίζοντας ότι η κατάσταση έκτακτης επιδημιολογικής ανάγκης παρέχει τη δυνατότητα στον Υπουργό Υγείας να εκδίδει νέες εντολές, οι οποίες δύνανται περιλαμβάνουν και στοχευμένα περιοριστικά μέτρα, αν αυτό χρειαστεί. Παράλληλα, υπογραμμίσθηκε η ανάγκη οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης και τακτικής υγιεινής και απολύμανσης. Η διοργάνωση εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρους θα είναι επίσης δυνατή, υπό την προϋπόθεση η πληρότητα των θέσεων να μην υπερβαίνει το 50% της συνολικής χωρητικότητας των χώρων αυτών.

Στο μέτρο της 14ήμερης καραντίνας συνεχίζουν να υπόκεινται μόνο οι πολίτες που προέρχονται, ανεξαρτήτως εθνικότητας, από τις κάτωθι 9 χώρες: Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία και τη Βόρεια Μακεδονία. Εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες που επιστρέφουν από τις χώρες αυτές και πραγματοποιούν διέλευση (transit), καθώς και οι Έλληνες επιχειρηματίες από τις παραπάνω χώρες, στο πλαίσιο της ενάσκησης των επαγγελματικών τους καθηκόντων. Ομοίως εξαιρούνται οι οδηγοί φορτηγών/λεωφορείων που πραγματοποιούν διεθνείς μεταφορές. Εξακολουθεί, πάντως, να ισχύει η γενική απαγόρευση εισόδου στη Βουλγαρία για πολίτες τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένης τηνΤουρκίας. Άρση των περιορισμών για την τελευταία κατηγορία χωρών δεν αναμένεται πραγματοποιηθεί πριν την 1η Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουνίου, η Βουλγαρία δέχεται τουρίστες από τις κάτωθι χώρες: Αυστρία, Ολλανδία, Γερμανία, Πολωνία, Ελλάδα, Δανία, Ρουμανία, Εσθονία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Φιλλανδία, Κύπρο, Γαλλία, Λετονία, Κροατία, Λιθουανία, Τσεχία, Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Σερβία, καθώς και Βατικανό, Μονακό, Ανδόρα, Λιχτενστάιν και Άγιο Μαρίνο. Σε αυτές πλέον συμπεριλαμβάνονται το Μαυροβούνιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αυτονόητα, ο κατάλογος των παραπάνω χωρών επικαιροποιείται αναλόγως της πορείας της επιδημιολογικής κατάστασης στις χώρες του εξωτερικού.

Η είσοδος/παραμονή στη Βουλγαρία πολιτών των παραπάνω χωρών, καθώς και Βούλγαρων που επιστρέφουν από αυτές, πραγματοποιείται ελεύθερα, χωρίς να υπόκεινται σε καραντίνα. Στα σημεία εισόδου της χώρας, υπάρχει μόνο υποχρέωση συμπλήρωσης ειδικού εντύπου/δήλωσης, που τους χορηγείται από τις β/αρχές. Για την ως άνω κατηγορία πολιτών εξακολουθεί να μην υφίσταται υποχρέωση προηγούμενης διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου (τεστ).

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια