Το 2022 ή 2023 σε πλήρη λειτουργία το δίκτυο της Emirates - Το πλήγμα στον τουρισμό των HΑΕ

11-06-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Τα Hνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ήρθαν αντιμέτωπα με την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, ένα βήμα πριν την πολυαναμενόμενη έναρξη της EXPO2020. H αναστολή λειτουργίας της οικονομίας, που διήρκησε περίπου δύο μήνες, η πτώση των τιμών πετρελαίου, καθώς και η αναβολή για ένα έτος της EXPO2020, διαγράφουν δυσοίωνες τις προβλέψεις για το 2020. Σύμφωνα με προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το 2020 η εμιρατινή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3,5% , αλλά θα ανακάμψει δυναμικά το 2021 (+3,3%). Η S&P Global Ratings, σε μία ακόμα περισσότερο απαισιόδοξη πρόβλεψη, θεωρεί ότι το ΑΕΠ του Abu Dhabi θα συρρικνωθεί κατά 7,5% και η Κυβέρνηση του Εμιράτου θα καταγράψει έλλειμμα της τάξης του 12% (έναντι 0,3% το 2019).

Εξάλλου, το Άμπου Ντάμπι ενδέχεται να χρειασθεί να ενισχύσει οικονομικά και τα υπόλοιπα Εμιράτα,α ν και πρόσφατες φήμες περί οικονομικής διάσωσης του Ντουμπάι διαψεύσθησαν.Η Moody’s Investors Service εκτιμά ότι το ΑΕΠ του Ντουμπάι, που είναι περισσότερο εκτεθειμένο στις διεθνείς οικονομικές διακυμάνσεις, θα συρρικνωθεί το 2020 κατά 4,9% (μη συμπεριλαμβανομένων πετρελαιοειδών). Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ντουμπάι, η οποία πραγματοποιήθηκε στην περίοδο του lockdown και  συμμετείχαν 1.228 εταιρείες διαφόρων κλάδων, κυρίως μικρομεσαίες, με λιγότερους από 20 υπαλλήλους, προκύπτει ότι το 70% αυτών εκτιμούν μέτριο-υψηλό το ενδεχόμενο οριστικής παύσης λειτουργίας τους εντός του προσεχούς εξαμήνου.

Τουρισμός-Εστίαση

Τον Μάρτιο ανεστάλησαν οι εμπορικές πτήσεις, με διενέργεια από κρατικούς αερομεταφορείς (Emirates Airlines και Etihad Αirways) μόνον εξερχόμενων πτήσεων επαναπατρισμού (one-way) και εμπορευματικών μεταφορών (cargo). Στα τέλη Μαΐου ανακοινώθηκε η επανεκκίνηση περιορισμένων δρομολογίων για λόγους επαναπατρισμού (one-way) από ορισμένες πόλεις Ευρώπης και Ασίας. Ανάσα αναμένεται να δοθεί με την καταρχήν προαναγγελθείσα έναρξη, εμπορικών πτήσεων (με επιστροφή) των αεροπορικών εταιρειών Emirates και Etihad τον προσεχή Ιούλιο, η οποία πάντως τελεί υπό αίρεση, αναλόγως των εξελίξεων της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι η Emirates, η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στην αγορά των πτήσεων long-haul (μακράς διαρκείας), προ κορωνοϊού λειτουργούσε πτήσεις σε 157 προορισμούς και 83 χώρες, απασχολώντας περίπου 60.000 εργαζομένους. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις του Προέδρου της Emirates, TimClark, η εταιρεία αναμένεται να επαναλειτουργήσει πλήρως και επιτυχώς το δίκτυό της την τουριστική περίοδο 2022/2023 ή 2023/2024.

H αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων για πάνω από δύο μήνες (τέλη Μαρτίου-τέλος Μαΐου) και η λειτουργία εστιατορίων το μεγαλύτερο διάστημα μόνο με υπηρεσίες διανομής κατ’οίκον (delivery), επέφερε σημαντικό πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, οποία συνεισφέρει 11,1% στο ΑΕΠ (2018), με μεγαλύτερη εξάρτηση από εν λόγω κλάδο του Εμιράτου του Ντουμπάι. Τον Μάιο, μήνα Ραμαζανίου, αν και επετράπη, υπό περιορισμούς, η επαναλειτουργία των εστιατορίων με εξυπηρέτηση σε τραπεζοκαθίσματα (dine-in), λόγω της απαγόρευσης διάθεσης αλκοόλ, αλλά και των περιορισμών και της μειωμένης κίνησης, πολλά εστιατόρια έκριναν οικονομικά ασύμφορη την πλήρη λειτουργία και διατήρησαν την λειτουργία τους σε διανομή κατ’ οίκον ή ακόμα και παρέμειναν κλειστά. Κατά τον Απρίλιο ο τζίρος των εστιατορίων που παρέμειναν ανοιχτά μειώθηκε κατά 70%.

Παράλληλα, σημαντικό τμήμα του εισερχόμενου τουρισμού αφορά σε συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, κυρίως σε Ντουμπάι και Αμπού Ντάμπι, η διοργάνωση των οποίων έχει ανασταλεί από τον Μάρτιο 2020 έως τον Αύγουστο 2020, με προοπτική επανεκκίνησης του εκθεσιακού προγράμματος τον Σεπτέμβριο 2020. Ωστόσο, ήδη έχει ανακοινωθεί και η ακύρωση ορισμένων Διεθνών Εκθέσεων που πραγματοποιούνται το Φθινόπω

διαβάστε ακόμα

Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας