Διευκρινίσεις για την είσοδο Ελλήνων επιχειρηματιών στη Βόρεια Μακεδονία

01-06-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Διευκρινίσεις έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με την είσοδο επενδυτών και επιχειρηματιών στη χώρα.

Σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με το θέμα, σημειώνονται τα ακόλουθα:

Α. Οι ρυθμίσεις σχετικά με την είσοδο επενδυτών και επιχειρηματιών στη Βόρεια Μακεδονία αφορούν αποκλειστικά όσους ήδη δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Μακεδονία (π.χ. στελέχη επιχειρήσεων, Διευθυντές, επενδυτές, συνεργάτες).

Β. Το αίτημα εισόδου στη χώρα υποβάλλεται από τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα) εκ μέρους των ενδιαφερόμενων στελεχών-συνεργατών, απευθείας στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Το σχετικό αίτημα πρέπει να κοινοποιείται στο Προξενικό Γραφείο της Ελληνικής Πρεσβείας στα Σκόπια καθώς η Πρεσβεία καλείται να αποστείλει Ρηματική Διακοίνωση προς διευκόλυνση διέλευσης από τα σύνορα.

Στο σχετικό αίτημα των εταιρειών θα πρέπει να αναγράφονται:

-Ονοματεπώνυμο με λατινικούς χαρακτήρες, όπως αποτυπώνεται στο διαβατήριο ή την ταυτότητα που θα χρησιμοποιηθεί

-Αριθμός και ημερομηνία έκδοσης ελληνικού διαβατηρίου ή ταυτότητας

-Στοιχεία οχήματος - τύπος, μάρκα και πινακίδες

-Ημερομηνία εισόδου στη χώρα/ διέλευσης από τα σύνορα

-Επωνυμία και έδρα εταιρείας

-Στοιχεία που αποδεικνύουν την δραστηριοποίηση της εταιρείας στη Βόρεια Μακεδονία (π.χ. ΑΦΜ/Tax No)

-Τίτλος ενδιαφερόμενου και θέση απασχόλησης στην εταιρεία

-Στο αίτημα θα πρέπει να ζητείται η εξαίρεση από την 14ημερη κατ` οίκον απομόνωση.

Επισημαίνεται ότι το αίτημα (περιλαμβανομένων όλων των στοιχείων σε αυτό) αποστέλλεται από την εταιρεία στην αγγλική γλώσσα.

Δ. Η αρμόδια Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων της Βόρειας Μακεδονίας εξετάζει το αίτημα και αναλόγως το εγκρίνει (ή το απορρίπτει). Η έγκριση αποστέλλεται απευθείας στην εταιρεία που υπέβαλε το αίτημα.

Η σχετική απόφαση της Επιτροπής πρέπει να κοινοποιείται στο Προξενικό Γραφείο της Ελληνικής Πρεσβείας στα Σκόπια.

Ε. Κατόπιν εγκρίσεως εισόδου, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβληθεί σε μοριακό τεστ για τον κορωνοϊό (PCR test), τις τελευταίες 72 ώρες, πριν από την είσοδό του στη χώρα, και το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό. Το τεστ και τα αποτελέσματά του θα πρέπει να είναι στην αγγλική γλώσσα και να επιδεικνύεται στα σύνορα κατά την είσοδο. Σημειώνεται ότι, το τεστ (αρνητικό) είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εξαιρεθεί ο ενδιαφερόμενος από την υποχρεωτική 14ημερη κατ` οίκον απομόνωση.

Επίσης, για τους Έλληνες επιχειρηματίες/ επενδυτές που βρίσκονται στη Βόρεια Μακεδονία και επιθυμούν να εξέλθουν και να επανέλθουν στη χώρα, ζητείται από τις εταιρείες να αποστείλουν σχετικό αίτημα στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, στην αγγλική γλώσσα. Το αίτημα πρέπει να κοινοποιείται στο Προξενικό Γραφείο της Ελληνικής Πρεσβείας στα Σκόπια, καθώς η Ελληνική Πρεσβεία καλείται στη συνέχεια να αποστείλει σχετική Ρηματική Διακοίνωση. Στο αίτημα θα πρέπει να αναγράφεται ότι ο ενδιαφερόμενος πρόκειται να επανέλθει στη Βόρεια Μακεδονία και, ει δυνατόν, να προσδιορίζεται η ημερομηνία επιστροφής. Σημειώνεται ότι, κατά την επανείσοδό του, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ακολουθήσει ανωτέρω περιγραφείσα διαδικασία (δηλαδή, εκ νέου αίτημα στη Γ.Γ. της Κυβέρνησης και εφόσον εγκριθεί η είσοδός του, μοριακό τεστ κορωνοϊού).

διαβάστε ακόμα

Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι
In –Edit, Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη