Πορτογαλία: Τουριστική πόλη εξετάζει τους κατοίκους για κορωνοϊό, για να φέρει πίσω τους επισκέπτες

29-05-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Την αμφιλεγόμενη έννοια του προορισμού covid-free φαίνεται να υιοθετεί στην πράξη τουριστικό θέρετρο της Πορτογαλίας, όπου ολόκληρος ο πληθυσμός του εξετάζεται για αντισώματα κορωνοϊού προκειμένου να προσελκύσει επισκέπτες.

Πρόκειται για την παραθαλάσσια πόλη Κασκαΐς, κοντά στη Λισαβόνα, η οποία προσελκύει πολυτελή τουρισμό.

Για να διασφαλίσει ότι θα επιστρέψουν όσο το δυνατό περισσότεροι τουρίστες, ο δήμος θα επιδιώξει να διαφημίσει το Κασκαΐς ως έναν ιδιαίτερα ασφαλή προορισμό διακοπών. 

Για το σκοπό αυτό, οι 200.000 κάτοικοι της πόλης εξετάζονται για αντισώματα στον κορωνοϊό. Όποιος βρεθεί θετικός σημαίνει ότι έχει ξεπεράσει τον ιό και δεν διατρέχει τον κίνδυνο να μολυνθεί αλλά και δεν θα μπορεί να το μεταδώσει σε άλλους.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Miguel Pinto Luz, η μαζική εξέταση είχε μεγάλη ανταπόκριση στους κατοίκους και τη δεύτερη ημέρα υπήρξαν πάνω από 90.000 τηλεφωνήματα για συμμετοχή σε αυτήν. 

Η εξέταση περιλαμβάνει τη λήψη αίματος και τα αποτελέσματα βγαίνουν από δύο ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια που συμμετέχουν στο πρότζεκτ μέσα σε ένα 24ωρο. Τα εργαστήρια μπορούν να εξετάζουν έως 5.000 δείγματα την εβδομάδα. Το κόστος του τεστ ανέρχεται σε 5,45 ευρώ και προέρχεται από την ελβετική φαρμακευτική εταιρία Roche.

Το κόστος καλύπτεται από το δήμο και από δωρεές του ιδιωτικού τομέα. Ο αντιδήμαρχος δήλωσε ότι το τελικό κόστος για τους 200.000 κατοίκους ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ και έχουν ήδη συγκεντρωθεί 200.000 ευρώ από δωρεές.

Ωστόσο υπάρχουν φωνές που θεωρούν το πρότζεκτ μικρής σημασίας, καθώς καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι μετακινούνται στη Λισαβόνα όπου συναντούν πολλούς άλλους και θεωρητικά θα μπορούσαν να μολυνθούν με τον ιό.

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων