Πορτογαλία: Περιοριστικά μέτρα κατά την άφιξη – αναχώρηση τουριστών και διαγνωστικά τεστ

29-05-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Η Πορτογαλία έχει επιβάλει περιορισμούς στην μετακίνηση ξένων επισκεπτών  οι οποίες ισχύουν έως τις 15 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μοναδικά χερσαία σύνορα της χώρας με την Ισπανία είναι κλειστά έως την 15η Ιουνίου ενώ εξαιρέσεις υφίστανται για τους διασυνοριακούς εργαζόμενους Ισπανίας-Πορτογαλίας και για τον επαναπατρισμό πολιτών. Υπάρχει επιθυμία να τα ανοίξουν αλλά ανησυχούν για τους εν δυνάμει κίνδυνους.

Όσον αφορά τα εναέρια σύνορα και τις εισερχόμενες - εξερχόμενες πτήσεις ισχύουν ρυθμίσεις με τις οποίες απαγορεύονται όλες οι πτήσεις από χώρες εκτός ΕΕ- Schengen (απαγορεύονται επίσης από/προς Ισπανία- Ιταλία). Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

-Επιτρέπεται η άφιξη/αναχώρηση πολιτών, μέσω αεροπορικών συνδέσεων, εντός χωρών Schengen άνευ περιορισμών καθώς και πολιτών τρίτων χωρών που έχουν άδεια παραμονής στην Πορτογαλία. Επίσης των πολιτών τρίτων χωρών που έχουν άδεια παραμονής σε κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου να μετακινηθούν στην χώρα κατοικία τους.

-Επιτρέπεται, η άφιξη/αναχώρηση μέσω αεροπορικών συνδέσεων, πολιτών κρατών -μελών της ΕΕ που δεν ανήκουν στο Schengen, μόνο για επαγγελματικούς λόγους (απαιτείται δικαιολογητικό),  για οικογενειακούς λόγους ή λόγους ανωτέρας βίας (απαιτείται δικαιολογητικό) και για επαναπατρισμό πολιτών.

-Επιτρέπεται, επίσης, η άφιξη/αναχώρηση για τους πολίτες Πορτογαλόφωνων χωρών (Βραζιλία - μόνο από αεροδρόμια Αγίου Παύλου και Rio de Janeiro- Αγκόλα, Μοζαμβίκη, Cabo Verde, Σάο Τόμε και Πρίνσιπε, Γουινέα Μπισσάου, Ισημερινή Γουινέα, Ανατολικό Τιμόρ) και για χώρες με πορτογαλική ομογένεια (Καναδάς, ΗΠΑ, Βρετανία, Νότια Αφρική, Βενεζουέλα).

Διάκριση σε ομάδες χωρών με εξειδίκευση μέτρων:

α) χώρες Schengen (άνευ περιορισμών).

β) κράτη - μέλη ΕΕ εκτός Schengen, (υπό ανωτέρω περιορισμούς).

γ) Τρίτες χώρες (πέρα των ανωτέρω περιορισμών, απαγόρευση αεροπορικών συνδέσεων έως την 15η Ιουνίου) εξαιρέσεις τίθενται για τους πολίτες τρίτων χωρών που διαθέτουν άδεια παραμονής στην χώρα.

δ) Πορτογαλόφωνες Χώρες και Χώρες με πορτογαλική ομογένεια (άνευ περιορισμών).

ε) Ισπανία- Ιταλία (κλειστά χερσαία και εναέρια σύνορα με Ισπανία για διακίνηση επιβατών, κλειστά τα εναέρια σύνορα με Ιταλία για διακίνηση επιβατών).

Πολιτική Πορτογαλίας ως προς την διενέργεια διαγνωστικού τεστ και υγειονομικών πιστοποιητικών

- Σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας έχουν τοποθετηθεί ειδικές κάμερες μέτρησης θερμοκρασίας των επιβατών.

- Έως σήμερα δεν απαιτείται η πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ κατά την άφιξη- αναχώρηση, ούτε και η συμπλήρωση ερωτηματολογίου υγείας. Εντούτοις  δεν αποκλείεται η εφαρμογή αντίστοιχων ελέγχων στο μέλλον.

- Δεν επιβάλλεται καραντίνα κατά την άφιξη στην ηπειρωτική Πορτογαλία. Τίθεται 14ημερη καραντίνα σε επισκέπτες (ξένους ή Πορτογάλους) κατά την άφιξή τους στα νησιωτικά συμπλέγματα των Αζόρων και στη Μαδέρα.

 

 

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι