Ισπανικός τουρισμός: Yγειονομικά μέτρα στα καταλύματα με μηχανές όζοντος για απολυμάνσεις

17-05-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον έως και τις 25 Ιουνίου δεν θα επέλθει στην Ισπανία η κανονικότητα, σύμφωνα με το σχέδιο 4 φάσεων που έχει ανακοινώσει η ισπανική κυβέρνηση.

Εκτός απροόπτου, οι πολίτες των περιοχών που θα περάσουν στη τελευταία φάση τη μέρα εκείνη, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στις υπόλοιπες περιοχές που θα βρίσκονται ήδη στην τελευταία φάση. Δεδομένης της καλοκαιρινής περιόδου, πολλοί αναμένεται να εγκαταλείψουν την πόλη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους, κατά βάση εντός της Ισπανίας.

Παρόλα αυτά, καθώς η κατάσταση συνεχίζει να είναι εύθραυστη, θα υπάρξουν πολλοί περιορισμοί για την αποφυγή της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Αρχικά, δεν είναι ακόμη γνωστό εάν θα ανοίξουν οι πισίνες και οι παραλίες της χώρας και υπό ποιες συνθήκες. Ο σχεδιασμός των μέτρων στις παραλίες αφορά κυρίως στην τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ των παραθεριστών, ωστόσο, είναι άγνωστα τα ακριβή μέτρα.

Επιπλέον όλος ο χώρος εστίασης και τα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν με μειωμένη χωρητικότητα, κάτι το οποίο έχει προβληματίσει τους επιχειρηματίες του κλάδου, καθώς πολλοί ανησυχούν ότι θα αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας τους.

Σε λιγότερο τουριστικα μέρη οι Ισπανοί

Για τους λόγους αυτούς, πολλοί Ισπανοί σχεδιάζουν τις διακοπές τους σε διαφορετικά μέρη, λιγότερο τουριστικά. Η απόδραση στη φύση αποτελεί τη διασημότερη εναλλακτική, καθώς οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις διακοπές τους, μη ανησυχώντας για τους περιορισμούς και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στις τουριστικές παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εν λόγω θεματικού τουρισμού, EscapadaRural.com, έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στη ζήτηση καταλυμάτων στην ύπαιθρο τις τελευταίες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, οι κρατήσεις για το καλοκαίρι έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς λαμβάνουν περισσότερες από 7.000 αιτήσεις εβδομαδιαίως, το 35% των οποίων αφορά το μήνα Ιούλιο και το 38% τον Αύγουστο. Οι διασημότεροι προορισμοί είναι η Ανδαλουσία και η Βαρκελώνη, οι οποίες αποτελούν το 32% και 21% του συνόλου αντίστοιχα.

Πέραν όμως της αυξημένης ζήτησης, αύξηση παρατηρείται και στην προσφορά, καθώς έχουν αυξηθεί τα διαθέσιμα καταλύματα. Την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την πλατφόρμα, προστέθηκαν 166 νέα καταλύματα προς ενοικίαση, ενώ η συγκεκριμένη τάση αναμένεται να ενισχύσει σε γενικότερο βαθμό τον υπαίθριο τουρισμό, ο οποίος κερδίζει από τις επιπτώσεις της πανδημίας στις πολυσύχναστες περιοχές.

Ακόμη όμως και για τα εν λόγω καταλύματα, το πρωτόκολλο της Γενικής Γραμματείας Υγείας του κράτους έχει θέσει σημαντικούς περιορισμούς και στρατηγικές, οι οποίες μπορούν να μειώσουν ως ένα βαθμό τα έσοδα των επιχειρηματιών. Ορισμένα από αυτά είναι η αγορά μηχανών όζοντος για την κατάλληλη απολύμανση των υφασμάτων, συνεχής καθαριότητα και απολύμανση όλων των χώρων καθώς και περιορισμένη επιτρεπόμενη επισκεψιμότητα στα γυμναστήρια και τις πισίνες, εφόσον ανοίξουν.

Συμπερασματικά, οι Ισπανοί αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τον τουρισμό, οι οποίες μπορούν να ωφελήσουν τόσο τους πολίτες όσο και τον κλάδο, του οποίου οι ζημίες είναι ήδη μεγάλες, πυροδοτώντας αλυσιδωτές οικονομικές συνέπειες και σε άλλους τομείς της οικονομίας, δεδομένης της σημασίας του για το ΑΕΠ της χώρας. Επιπλέον, ο αγροτουρισμός μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική για πολλούς τουρίστες και μετά το πέρας της κρίσης της πανδημίας.

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων