Ντ. Τραμπ: Έρευνα δείχνει ότι ο ήλιος εξουδετερώνει τον κορωνοϊό

24-04-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επικαλούμενος έρευνα, που πρόκειται να δημοσιευθεί, σχετικά με τα οφέλη της ηλιοφάνειας και της υγρασίας στη μείωση της απειλής του κορωνοϊού, ενθάρρυνε τις Πολιτείες να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους. 

Ωστόσο οι έρευνες μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλή αποτελέσματα ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η υψηλή υγρασία την Άνοιξη και το Καλοκαίρι βοηθά στον περιορισμό της διάδοσης του ιού.

Όπως δήλωσε ο William Bryan από το υπουργείο Ασφάλειας των ΗΠΑ σε συνέντευξη τύπου στο Λευκό Οίκο, υπάρχουν αποτελέσματα από νέα έρευνα από τα οποία διαπιστώνεται ότι το ηλιακό φως έχει ισχυρή επίδραση στη εξουδετέρωση του ιού σε επιφάνειες και στον αέρα. Όπως είπε, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει αντίστοιχα αποτελέσματα και στις υψηλές θερμοκρασίες και στην υγρασία. Η έρευνα, όπως είπε, διεξάγεται από τον Φεβρουάριο σε εργαστήριο στο Maryland.

Ο κ. Bryan δήλωσε ότι ο ιός εξουδετερώνεται σε πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από την απλή έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και στην υγρασία.

Η σαφέστερη πληροφόρηση σχετικά με τα ευρήματα αυτά θα βοηθήσει τους κυβερνήτες να λάβουν αποφάσεις για το πώς και πότε θα μπορέσουν να εκκινήσουν και πάλι τις τοπικές οικονομίες. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα δεν αντικαθιστούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι η ευεργετική επίδραση του ήλιου αποτελεί πρόταση ενός εξαιρετικού εργαστηρίου και ενός εξαιρετικού επιστήμονα, τόνισε ότι οι ερευνητές εξετάζουν την επίδραση των αντισηπτικών στον ιό και αναρωτήθηκε εάν θα μπορούσαν αυτά να χορηγηθούν ενέσιμα στους ανθρώπους. Ο κ. Bryan δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια μελέτη.

Μετά τη συνέντευξη τύπου, ειδικοί από το χώρο της υγείας έσπευσαν να προειδοποιήσουν, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον κόσμο που ίσως προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αντισηπτικά ή το φως του ήλιου κατά του κορωνοϊού. 

Αμέσως μετά τη συνέντευξη τύπου, δύο γιατροί δήλωσαν στο CNN ότι τα σχόλια του αμερικανού προέδρου δεν έχουν λογική στην ιατρική και προειδοποίησαν τον κόσμο να μην τα λάβει σοβαρά υπόψη.

Γιατροί ανέφεραν τα εξής: Λίγα από αυτά που ανέφερε ο πρόεδρος ισχύουν σε ιατρικό επίπεδο, όλοι θέλουμε μια σύντομη λύση όμως ο σωστός τρόπος είναι να βρεθεί μέσα από την επιστήμη, η θεραπεία του κορωνοϊού με την έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος.

Ερευνητές από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Φαρμάκων, σε έρευνές τους μέχρι στιγμής για τις αντοχές του κορωνοϊού στο εργαστήριο, απαντώντας σε ερωτήσεις από τον Λευκό Οίκο τον Απρίλιο, επισήμαναν ότι δεδομένου ότι χώρες που έχουν «καλοκαιρινό» κλίμα όπως η Αυστραλία και το Ιράν καταγράφουν ταχεία εξάπλωση του ιού, η υπόθεση μείωσης των κρουσμάτων με την αύξηση της υγρασίας και της θερμοκρασίας δεν θα πρέπει να θεωρείται έγκυρη. 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»