Γερμανία: 1 στις 5 επιχειρήσεις θεωρεί ότι απειλείται με πτώχευση

04-04-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Η Κεντρική Ένωση Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων Γερμανίας πραγματοποίησε έρευνα για τις επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η έρευνα διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα 24 έως 26 Μαρτίου. Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 15.000  επιχειρήσεις από όλη τη Γερμανία από τους ακόλουθους οικονομικούς κλάδους: υγειονομική περίθαλψη (3%), μεταφορές/αποθήκευση (4%), ταξιδιωτικές υπηρεσίες (4%), κατασκευές (6%), χονδρικό εμπόριο (7%), εστίαση/φιλοξενία (9%), λιανικό εμπόριο (12%), βιομηχανία (19%), άλλες υπηρεσίες (36%). Η κατανομή των γερμανικών επιχειρήσεων στην εν θέματι ανωτέρω έρευνα ανά μέγεθος εταιρείας έχει ως εξής: 1-19 εργαζόμενοι (62%), 20-199 (29%), 200-499 (5%), 500- 999 (2%), πάνω από 1.000 εργαζόμενοι 2%).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ο αριθμός των εταιρειών που πλήττονται σκληρά από την εν λόγω πανδημία σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων. Στην εν θέματι έρευνα του DIHK, πάνω από το 80% των επιχειρήσεων αναμένουν σημαντική πτώση των πωλήσεων τους. Σε αντίστοιχη, προηγούμενη έρευνα (αρχές Μαρτίου) του DIHΚ, μόλις οι μισές από τις γερμανικές επιχειρήσεις ήταν τόσο απαισιόδοξες.

Επιπρόσθετα, περισσότερες από μία στις τέσσερις εταιρείες αναμένουν μείωση του κύκλου εργασιών τους, τουλάχιστον κατά 50% για το τρέχον έτος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας με τις τρέχουσες πωλήσεις κοντά στο μηδέν ενώ επικρατεί μια εξαιρετικώς αβέβαιη προοπτική: σχεδόν κάθε πέμπτη εταιρεία θεωρεί ότι απειλείται με πτώχευση.

Επιπρόσθετα, το 43% των εταιρειών περιγράφουν ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν την πλήρη διακοπή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους. Έντονη ανησυχία υπάρχει όχι μόνο για τις επόμενες εβδομάδες, αλλά για την μακροπρόθεσμη λειτουργία τους όπως επίσης και για το προσωπικό που απασχολούν. Το 38% των επιχειρήσεων, από όλους τους κλάδους, είναι υποχρεωμένοι να μειώσουν το εργατικό δυναμικό τους, στον δε τομέα των ταξιδιωτικών υπηρεσιών/φιλοξενίας, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 75%. Σχεδόν το 63% των ερωτηθέντων αντιμετωπίζει ήδη μείωση της ζήτησης των παρεχόμενων προϊόντων/υπηρεσιών, το 48% διαχειρίζεται ακυρώσεις παραγγελιών, ενώ το 38% έχει αναστείλει προγραμματιζόμενες επενδύσεις.

Όσον αφορά τα ανακοινωθέντα μέτρα στήριξης της γερμανικής Κυβέρνησης, το 68% των γερμανικών εταιρειών αναγνωρίζουν ως σημαντικότερη βοήθεια τις κρατικές επιδοτήσεις και τα μέτρα διευκόλυνσης/εφαρμογής μερικής ή ευέλικτης απασχόλησης και καταβολής εργοδοτικών εισφορών από τις επιχειρήσεις για το προσωπικό τους. Παράλληλα το 60% των γερμανικών επιχειρήσεων, αναδεικνύει ως την πιο σημαντική υποστήριξη για τις μικρές επιχειρήσεις, τα μέτρα προσαρμογής/αναβολής των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο