Κορωνοϊός-Σερβία: Mέτρα στήριξης της οικονομίας με καταβολή μισθών από το κράτος

04-04-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σίνισα Μάλι, παρουσίασε το πρόγραμμα μέτρων οικονομικής στήριξης της Σερβικής Κυβέρνησης, με στόχο την υποστήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τα μέτρα αυτά έχουν στόχο τη διασφάλιση της απασχόλησης καθώς και την παροχή βοήθειας στις επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Φορολογικά Μέτρα

- Τριμηνιαία αναβολή της υποβολής φόρου εισοδήματος μισθωτών καθώς και κοινωνικών εισφορών για τον ιδιωτικό τομέα και πρόβλεψη για αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων από τον Ιανουάριο του 2021.

- Αναβολή της καταβολής του εταιρικού φόρου ο οποίος θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να καταβληθεί κατά το 2ο τρίμηνο του 2020.

- Απαλλαγή των δωρεών από τον ΦΠΑ.

2. Επιδοτήσεις για τους εργοδότες

- Άμεσες κρατικές επιδοτήσεις σε μετρητά για την καταβολή του βασικού μισθού τριών μηνών στους εργαζομένους (περίπου 750 ευρώ) που απασχολούνται σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- Άμεσες κρατικές επιδοτήσεις σε μετρητά για μεγάλες επιχειρήσεις για την κάλυψη του 50% του μηνιαίου κατώτατου μισθού (περίπου 125 ευρώ) για εργαζομένους που έλαβαν άδεια μετ'αποδοχών λόγω διακοπής της εργασίας.

3. Μέτρα ρευστότητας

- Διασφάλιση πιστωτικών εγγυήσεων και επιδοτούμενων δάνειων ύψους 2,2 δισ.ευρώ για τις Μικρο-Μεσαίες Επιχειρήσεις, τα αγροτικά νοικοκυριά και τους συνεταιρισμούς.

4. Ενίσχυση σε μετρητά

- Εφάπαξ καταβολή μετρητών 100 ευρώ για κάθε ενήλικα πολίτη της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Επιπλέον, υπογραμμίζονται τα κάτωθι:

- Μόνο εταιρείες που δεν έχουν απολύσει περισσότερο από το 10% των εργαζομένων από την έναρξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν αυτό το μέτρο.

- Η πληρωμή των επιδοτήσεων αναμένεται στους επόμενους 2 μήνες, αλλά δεν παρέχονται περαιτέρω λεπτομέρειες. Μέχρι στιγμής δεν προβλέπονται ειδικά τομεακά μέτρα.

- Οι όροι και οι προϋποθέσεις που περιγράφουν την εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων θα διευκρινιστούν με ειδικό κυβερνητικό διάταγμα.

- Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος των μέτρων ανέρχεται 5,18 δισ.ευρώ.

Κάποιες αρχικές αντιδράσεις από την ξένη επιχειρηματική κοινότητα, όπως το Γερμανο-Σερβικό Επιμελητήριο, αφενός καλωσορίζουν τα ανωτέρω μέτρα, αφετέρου εκτιμούν ότι θα έπρεπε να καλύπτουν περισσότερες περιπτώσεις εταιρειών που έχουν κλείσει λόγω κορωνοϊου (π.χ. μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα).  Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις εξαγωγικές εταιρείες, οι ξένοι επιχειρηματίες θεωρούν απαραίτητες τις κρατικές εγγυήσεις.

 

 

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι