Κορωνοϊός: Ποιο είναι το εργασιακό καθεστώς της τηλεργασίας στην Ισπανία

29-03-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Ο κατ’ οίκον περιορισμός που έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αναγκάζει ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού να εργαστεί από το σπίτι.

Η ισπανική Κυβέρνηση έχει ζητήσει την εφαρμογή της τηλεργασίας, σε όσα επαγγέλματα, τούτο είναι εφικτό. Αν και τα τελευταία χρόνια, η εργασία από το σπίτι έχει αυξηθεί, για πολλούς αποτελεί έναν νέο τρόπο επαγγελματικής ζωής. Η έλλειψη, ωστόσο, συγκεκριμένου νομικού πλαισίου, τουλάχιστον στην Ισπανία, μπορεί να δημιουργήσει απορίες και αντιπαραθέσεις για τα δικαιώματα κάθε εργαζομένου και εργοδότη.

Αρχικά, στην Ισπανία, δεν επιτρέπεται ο εξαναγκασμός της συγκεκριμένης εργασίας αλλά γίνεται έπειτα από εθελούσια συμμετοχή τόσο του εργοδότη όσο και του απασχολούμενου. Σύμφωνα με δικηγόρους, αναφορικά με τα μέσα εργασίας, όπως ο υπολογιστής κ.α., η χρήση του προσωπικού υπολογιστή του εργαζομένου είναι εθελοντική, ειδάλλως, ο εργοδότης υποχρεούται να αγοράσει τα απαραίτητα μέσα. Σε καμία πάντως περίπτωση, ο εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να εγκαταστήσει προγράμματα στον υπολογιστή, τα οποία ελέγχουν τον εργαζόμενο καθώς και ούτε συγκεκριμένα συστήματα ασφαλείας. Παράλληλα, σύμφωνα με την EY Abogados, ο εξαναγκασμός της χρήσης κινητού τηλεφώνου από τους εργαζόμενους είναι παράνομη, ακόμη και εάν η συσκευή και οι λογαριασμοί πληρώνονται από την επιχείρηση.

Όσον αφορά τη σύνδεση διαδικτύου, η οποία είναι αναγκαία για την απομακρυσμένη εργασία, η πληρωμή της, από τον εργαζόμενο ή μη, εξαρτάται από το εάν η εργασία του απαιτεί την πληρωμή επιπλέον χρημάτων από τα ήδη δοθέντα σε σύνδεση διαδικτύου. Σε περίπτωση λ.χ. που η σύνδεση διαδικτύου είναι πιο αργή από την απαιτούμενη για την πραγματοποίηση της εργασίας του, το επιπλέον κόστος βαραίνει την επιχείρηση. Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη σε περίπτωση ατυχήματος. Ο νόμος καθορίζει ότι, πλην απόδειξης του αντιθέτου, εργατικό ατύχημα λογίζεται όποιο ατύχημα συμβαίνει στο ωράριο και τον χώρο εργασίας. Επομένως, στην περίπτωση της τηλεργασίας, πρέπει να εξετάζεται το ατύχημα, καθώς λ.χ. δεν είναι το ίδιο ένας εργαζόμενος να καεί λόγω φωτιάς του υπολογιστή του ή εξαιτίας καυτού λαδιού την ώρα που μαγείρευε.

Επιπλέον, η επιχείρηση είναι υπεύθυνη για την υγεία του εργαζομένου και τη σωστή ενημέρωσή του για τους κανόνες υγιεινής. Επομένως, είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει τους εργαζομένους για τη σωστή τήρηση της υγιεινής, τη σωστή χρήση φωτισμού και τη σωστή και μετριασμένη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων. Παράλληλα, στην Ισπανία οφείλεται να δηλώνεται η είσοδος και η έξοδος των εργαζομένων. Το μέτρο αυτό έχει ληφθεί προκειμένου να αποφευχθούν οι υπερωρίες των υπαλλήλων και ιδιαίτερα οι απλήρωτες. Το νομικό πλαίσιο δεν είναι ξεκάθαρο στον τρόπο ελέγχου στην τηλεργασία, όμως οι εργαζόμενοι πρέπει να δηλώνουν το ωράριό τους.

Όσον αφορά τις τηλεδιασκέψεις, οι τελευταίες μπορούν να πραγματοποιούνται με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου. Παρόλα αυτά, οφείλεται να ενημερωθεί νωρίτερα για την εν λόγω συνάντηση, προκειμένου να προετοιμαστεί ενώ οι τηλεδιασκέψεις πρέπει να είναι αναγκαίες και να μην στοχεύουν στον έλεγχο των εργαζομένων. Σε αντίθετη περίπτωση, αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Τέλος, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα διαλειμμάτων προκειμένου να «αποσυνδεθεί» από την τεχνολογία. Δεδομένης της σημερινής κατάστασης, είναι εξαιρετικά πιθανόν στο μέλλον να δημιουργηθεί ένα πιο ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο της τηλεργασίας, καθώς δεν αποκλείεται, έπειτα από την λήξη της καραντίνας να μεταλλαχθεί και ο τρόπος εργασίας πολλών απασχολούμενων και να αυξηθεί η εργασία από το σπίτι.

 

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός