Πώς κινήθηκε ο ισπανικός τουρισμός το 2019

07-02-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Παρά την αστάθεια που επικρατεί στις αγορές του τουριστικού τομέα, λόγω της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και την πτώχευση του μεγάλου ομίλου Thomas Cook, που, μεταξύ άλλων, προκάλεσε τη διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης με τα Κανάρια Νησιά και την αξιοσημείωτη μείωση των αφίξεων το τελευταίο τρίμηνο του 2019, σε συνδυασμό με την αυξημένη ανταγωνιστικότητα των αγορών της Βόρειας Αφρικής και της Τουρκίας, η Ισπανία κατάφερε για άλλη μία χρονιά, το 2019 ένα νέο ρεκόρ στον τουρισμό. Συνεπώς, επιβεβαιώνεται η δυναμική και η ανταγωνιστικότητα της Ισπανίας ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ειδικότερα, οι επισκέπτες το 2019 έφθασαν τους 83,7 εκατ. αντανακλώντας αύξηση της τάξεως του 1,1% από το προηγούμενο έτος. Ακόμη, οι δαπάνες τους ξεπέρασαν τα 92,2 δις. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο κατά 2,8% από το 2018. Παραδοσιακά, το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών προήλθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις σκανδιναβικές χώρες, που συνιστούν το 55% των συνολικών αφίξεων. Εντούτοις, για πρώτη φορά σημειώθηκε πτώση στον αριθμό των τουριστών από τις εν λόγω χώρες ταυτόχρονα, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη πτώση των αφίξεων αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 446.000 τουρίστες λιγότερους από το 2018, στη συνέχεια είναι οι σκανδιναβικές χώρες, με μείωση του περσινού αριθμού κατά 255.000 τουρίστες και ακολουθούν η Γερμανία και η Γαλλία, με μείωση κατά 153.000 και 136.000 αντίστοιχα. Ωστόσο, η μείωση των τουριστών από τις ανωτέρω χώρες αντισταθμίστηκε με την αύξηση των αφίξεων επισκεπτών από την αμερικανική και ασιατική ζώνη.

Οι χώρες που ξεχωρίζουν είναι οι ΗΠΑ, με 373.000 περισσότερους επισκέπτες από το 2018, η Ιταλία με αύξηση κατά 153.000 άτομα, η Κορέα με 142.000, η Ιαπωνία με άνοδο 138.000 τουριστών, η Ιρλανδία με 124.000 και το Μεξικό με 102.000. Μεταξύ των έξι περισσότερο τουριστικών Αυτόνομων Κοινοτήτων, που συγκεντρώνουν το 90% του συνολικού ξένου τουρισμού, παρατηρείται ανομοιογένεια στη διακύμανση του αριθμού των αφίξεων, ανάλογα με την εξάρτηση ορισμένων περιοχών με συγκεκριμένες αγορές από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες. Για παράδειγμα, οι Κανάριες και οι Βαλεαρίδες Νήσοι επλήγησαν περισσότερο, καθώς είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τον τουριστικό πληθυσμό από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Ειδικότερα, τα Κανάρια επισκέφθηκαν 605.000 λιγότεροι ξένοι τουρίστες, δεδομένου ότι το 50% του συνόλου των τουριστών που τα επισκέπτονται είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, και τις Βαλεαρίδες 171.000 λιγότεροι, καθώς οι Γερμανοί τουρίστες αποτελούν το 55% του συνόλου των αφίξεων. Από την άλλη πλευρά, στη Μαδρίτη σημειώθηκε άνοδος των ταξιδιωτών κατά 7%, καθώς οι επισκέπτες προέρχονται κυρίως από χώρες της Αμερικής και της Ασίας. Επιπλέον, το μέσο ημερήσιο ποσό που ξόδεψε ένας επισκέπτης κυμαίνεται στα 154 ευρώ. Ωστόσο, ταξιδιώτες από ασιατικές και ανατολικές χώρες ξοδεύουν αρκετά περισσότερα, όπως οι Ιάπωνες που δαπανούν 416 ευρώ την ημέρα, οι Ινδοί 359 ευρώ, οι Κορεάτες 352 ευρώ, οι Ισραηλινοί 336 ευρώ και οι Κινέζοι 306 ευρώ. Παράλληλα, σημειώνεται ότι η υποτίμηση της βρετανικής λίρας έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη των Βρετανών τουριστών.

 

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ