Ισπανικός τουρισμός: Οι 7 άξονες της στρατηγικής μέχρι το 2030

28-01-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Το επιχειρηματικό Φόρουμ για τον Τουρισμό της Εxceltur διοργανώθηκε στη Μαδρίτη με τίτλο «Δημιουργώντας αξία και χτίζοντας το μέλλον», στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης για τον τουρισμό Fitur.

Η Exceltur, είναι ισπανική μη-κερδοσκοπική ένωση επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα, με 28 μέλη. Οι εταιρίες αυτές, καλύπτουν όλο το φάσμα δραστηριοτήτων, όπως μετακινήσεις, φιλοξενία, ταξιδιωτικά πρακτορεία, ενοικίαση αυτοκινήτων, τουριστικά νοσοκομεία, μεθόδους πληρωμών, κέντρα κρατήσεων κ.α. Το 2019, ο κύκλος εργασιών των εταιριών αυτών ανήλθε στα 30 δισ. ευρώ, με επενδύσεις σε 40 χώρες ενώ απασχόλησαν περί τους 200.000 εργαζομένους. Η ένωση δημιουργήθηκε το 2002, με σκοπό την προώθηση της κοινωνικό-οικονομικής επίδρασης του τουρισμού στην ισπανική οικονομία καθώς και την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας του αναπτυσσόμενου τομέα στην Ισπανία και αποτελεί πολύ σημαντικό συνομιλητή σε όλες τις τρέχουσες εξελίξεις στον τουριστικό τομέα της χώρας.

Το ανωτέρω γεγονός επιβεβαιώνει και η παρουσία του προέδρου της ισπανικής κυβέρνησης, Ισπανού πρωθυπουργού, στην επίσημη αυλαία των εργασιών του Φόρουμ, η συμμετοχή του οποίου επιβεβαιώθηκε τις τελευταίες ημέρες, ο οποίος πραγματοποίησε την ομιλία του αμέσως μετά τον Gabriel Escarrer, Πρόεδρο της Ένωσης και CEO του ομίλου ΜΕLIA Hotels International. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, αφού εξήρε τη σημασία του κλάδου για την ισπανική οικονομία, εστίασε στους στόχους της νέας κυβέρνησης, οι οποίοι συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό:

-την οικολογική μετάβαση,

-τον ποιοτικό τουρισμό και τις θεματικές μορφές του,

-την συνεχή επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων,

-τον κοινωνικό διάλογο για όλα τα κρίσιμα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα,

-τις εργασιακές και δημοσιονομικές προκλήσεις,

-την ισότητα των δύο φύλων και

-την ανάπτυξη του τουρισμού στις περιφέρειες στη μορφή ενός ολιστικού τουριστικού μοντέλου που ούτως ή άλλως χρησιμοποιεί με επιτυχία εδώ και χρόνια η Ισπανία (συνδυασμός γαστρονομίας, ιστορίας, πολιτισμού, άλλων αξιοθέατων, ψυχαγωγίας κ.α.).

O τουρισμός εισφέρει το 12% στο ΑΕΠ 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εxceltur αναφέρθηκε στα τελευταία στοιχεία για τον τουρισμό στην Ισπανία, τονίζοντας την παγκόσμια συμβολή της Ισπανίας στον τουριστικό τομέα και την αύξηση που επέτυχε σε ποσοστό 1,2% σε σχέση με το 2018 στις αφίξεις τουριστών που έφθασαν τα 82,3 εκ.,. με συνεισφορά της τάξεως του 12% στο ΑΕΠ της χώρας. Δήλωσε ότι η πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο (η Ισπανία καταλαμβάνει σταθερά τη δεύτερη ή τρίτη θέση μεταξύ των χωρών που ηγούνται στον τουρισμό παγκοσμίως) αποτελεί τον επόμενο στόχο για την Ισπανία, ακολουθώντας παράλληλα τη στρατηγική και τους στόχους που έχουν ήδη τεθεί για τη δεκαετία 2020-2030.

Ακόμη, στάθηκε στη ανάγκη σύμπραξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κάτι που αναφέρθηκε συχνά από όλους τους ομιλητές ενώ εξήρε το έργο της Υπουργού Βιομηχανίας, Τουρισμού και Εμπορίου, κας Reyes Maroto (παραμένει η ίδια στο νέο κυβερνητικό σχήμα της χώρας). Τέλος, ζήτησε προσοχή από τον πρωθυπουργό στο κρίσιμο ζήτημα των αυξήσεων των μισθών, ιδίως όταν ο τουρισμός στην Ισπανία συμβάλλει πολύ στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε μόνιμη βάση.

Τις εναρκτήριες ομιλίες συνέχισαν ο κ. Clemente González, πρόεδρος της ΙFEMA, ο οποίος αναφέρθηκε στη δύναμη του συνεδριακού τουρισμού στην Ισπανία και τη συμβολή της ΙFEMA, η οποία φέτος γιορτάζει τα 40 της χρόνια, ο κ. Luis Gallego, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της Fitur και της αεροπορικής ΙBERIA, o οποίος εστίασε σε ζητήματα συνεργασίας και συνεργειών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τέλος ο κ. Zorab Pololikashvilli, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στη στρατηγική Ατζέντα της επόμενης δεκαετίας 2020-2030 και το έργο του ΠΟΤ.

Το φόρουμ περιλάμβανε ενότητες για τη λειτουργία των μεγάλων εταιριών-tour oρerators και το όραμά τους για την Ισπανία, την κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις που παρουσιάζει για τις μεταφορές και τον τουρισμό με κύριους ομιλητές τον αντιπρόεδρο της ΙΑΤΑ και τον Πρόεδρο της ΙΑG, την τεχνολογία και τα μεγάλα δεδομένα με κύριο ομιλητή τον CEO της TUI, την τουριστική τεχνολογία και το οικοσύστημα TRAVEL-TECH και νεοφυείς επιχειρήσεις, τους βιώσιμους τρόπους ανάπτυξης του αστικού τουρισμού και τη διαχείριση βιώσιμων προορισμών με κύρια ομιλήτρια τη διευθύντρια του επιτυχημένου παραδείγματος της περίπτωσης του Ámsterdam, κα Udo Geerte. T

o παρόν μεταξύ των ομιλητών έδωσαν και ο πρόεδρος της Telefónica, κ. José María ÁlvarezPallete, o πρόεδρος της Αmadeus, κ. José Antonio Tazón, o πρόεδρος της Αmerican Express Ισπανίας κ. Juan Orti, ο γενικός διευθυντής των RENFE κ. Manuel Villalante, η γενική διευθύντρια της Google για την Ισπανία και την Πορτογαλία, η γενική διευθύντρια Facebook για την Ισπανία και την Πορτογαλία και αρκετοί άλλοι. Το τέλος των εργασιών του φόρουμ έκλεισε ο πρόεδρος της Exceltur, κ. Gabriel Escarrer, η πρόεδρος της Κοινότητας Μαδρίτης κα Ιsabel Díaz Ayuso και η Υπουργός Βιομηχανίας, Τουρισμού και Εμπορίου κα Reyes Maroto.

 

διαβάστε ακόμα

Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά