Αφιέρωμα Ισπανία (2): Πως ενισχύει την παρουσία της στον συνεδριακό και εκθεσιακό τουρισμό

27-01-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Ένας τρόπος με τον οποίο η Ισπανία προσπαθεί να καθιερωθεί ως μεγάλη δύναμη στα παγκόσμια δρώμενα, είναι οι διεθνείς εκθέσεις που διοργανώνονται στη χώρα.

Δεδομένης της μεγάλης εμπειρίας πλέον των διοργανωτών των εν λόγω εκθέσεων, οι τελευταίες θεωρούνται ιδιαίτερα πετυχημένες αλλά και αρκετές φορές πρωτοποριακές. 

Για το λόγο αυτό, δεν είναι λίγοι όσοι ταξιδεύουν προκειμένου να συμμετάσχουν στις διεθνείς εκθέσεις είτε ως επισκέπτες είτε ως εκθέτες. Η πλειονότητα αυτών πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη. Οι σπουδαιότερες διεθνείς εκθέσεις, οι οποίες προσελκύουν πλήθος ξένων, είναι οι τεχνολογικές εκθέσεις/συνέδρια Mobile World Congress και IoT Solutions στη Βαρκελώνη, η διεθνής έκθεση τροφίμων Αlimentaria επίσης στη Βαρκελώνη, στη Μαδρίτη πραγματοποιείται η διεθνής έκθεση τουρισμού Fitur και η διεθνής έκθεση μόδας Momad, μεταξύ πολλών άλλων. 

Για την Ισπανία, ο αριθμός αυτών αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό του συνόλου των τουριστών. Παρόλα αυτά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τουρισμό συνεδρίων και εκδηλώσεων (MICE), η Ισπανία αποτελεί τον τρίτο δημοφιλέστερο προορισμό παγκοσμίως στην προσέλκυση ατόμων με σκοπό την συμμετοχή σε κάποια εκδήλωση ή επαγγελματική συνάντηση. Μάλιστα, από όλες τις πόλεις παγκοσμίως, η Μαδρίτη βρίσκεται στην τρίτη θέση, ακολουθούμενη από τη Βαρκελώνη στην τέταρτη. Σε σημαντικές θέσεις παγκοσμίως βρίσκονται και οι Βαλένθια, Σεβίλλη και Μπιλμπάο.

Τα κυριότερα αίτια της αύξησης των τουριστών στην Ισπανία είναι οι πολύ καλές υποδομές της χώρας καθώς και τα καλά και οργανωμένα ξενοδοχεία. Στα τελευταία παρέχονται υπηρεσίες υψηλής ποιότητας ενώ μπορεί κανείς να τα εντοπίσει σε στρατηγικές τοποθεσίες εντός πόλεως. Επιπλέον, η χώρα είναι εύκολα προσβάσιμη με όλους τους τρόπους, τόσο με πλοίο και αυτοκίνητο όσο και με τρένο και αεροπλάνο. Τα αεροδρόμια της χώρας συνδέονται με πολλές διεθνείς πτήσεις και ιδιαίτερα για τη Λατινική Αμερική, η Μαδρίτη αποτελεί κόμβο για την υπόλοιπη Ευρώπη και όχι μόνο. Τέλος, οι καλές περιβαλλοντικές συνθήκες της χώρας της επιτρέπουν τη διοργάνωση επαγγελματικών ταξιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει και στις εκδηλώσεις και φεστιβάλ που διοργανώνονται στην Ισπανία αφού, πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε όλες τις Κοινότητες της χώρας. Τα τελευταία μάλιστα έτη, οι τουρίστες της Ισπανίας που ταξιδεύουν με κύριο σκοπό την παρακολούθηση κάποιας εκδήλωσης έχει αυξηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα όσον αφορά φεστιβάλ μουσικής. Συγκεκριμένα, το 2018, τα έσοδα από τα φεστιβάλ μουσικής αυξήθηκαν κατά 24,1% σε σύγκριση με το 2017 και υπολογίζονται στα 333,9 εκ. ευρώ.  Σημειώνεται ότι τα έσοδα αυτά αποτελούν μόνο το ένα-τρίτο των συνολικών εσόδων που λαμβάνει η Ισπανία από την παρουσία των συγκεκριμένων τουριστών, καθώς αυτοί δαπανούν επιπλέον χρήματα για την ενοικίαση καταλυμάτων, φαγητού κοκε.

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον συνολικό αριθμό των φεστιβάλ στην Ισπανία αλλά ο αριθμός τους αυξάνεται χρόνο με το χρόνο καθώς η ζήτηση για αυτά έχει αυξηθεί σημαντικά. Αυτό οφείλεται κυρίως στις νέες τάσεις και ευκαιρίες που δίνονται, ιδιαίτερα για τους νεότερους, στα ταξίδια που πραγματοποιούν. Δεδομένου ότι στην σύγχρονη πραγματικότητα οι μετακινήσεις κοστίζουν λιγότερο καθώς και της προτίμησης πολλών τουριστών να συνδυάσουν την επίσκεψη σε μία χώρα με την παρακολούθηση και τη συμμετοχή σε κάποια διοργάνωση ή εκδήλωση, όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν να παρακολουθήσουν μία διοργάνωση παράλληλα με την εξερεύνηση της πόλης στην οποία λαμβάνει χώρα.

Στα περισσότερα φεστιβάλ η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων είναι Ισπανοί, οι οποίοι ταξιδεύουν στην πόλη στην οποία πραγματοποιείται η διοργάνωση. Μεγάλο όμως μέρος μπορεί να καταλάβουν και αλλοδαποί τουρίστες, ιδιαίτερα σε δημοφιλή φεστιβάλ. Τα σημαντικότερα στην Ισπανία είναι το Arena Festival στο Καστεγιόν, το Medusa Sunbeach Festival  στη Βαλένθια, το Mad Cool στη Μαδρίτη και το Primavera Sound στην Καταλονία.

Διαβάστε επίσης

Αφιέρωμα Ισπανία (1): Η ηγέτιδα δύναμη στον τουρισμό

Αφιέρωμα Ισπανία (3): 10 εκατ. αφίξεις για αθλητικό τουρισμό

Αφιέρωμα Ισπανία (4): Έσοδα 30 δισ. ευρώ από τον θρησκευτικό τουρισμό

Αφιέρωμα Ισπανία (5): Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τουριστικών επιχειρήσεων

Αφιέρωμα Ισπανία (6): Η ανάπτυξη του οινοτουρισμού – Οι 30 διαδρομές κρασιού

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο