Σουηδία: Επενδυτικό Ταμείο για κοινωνικές δράσεις στην Ευρώπη με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη

21-01-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Την σύσταση Επενδυτικού Ταμείου για Κοινωνικές Δράσεις, ανακοίνωσαν οι ιδρυτές ορισμένων σουηδικών νεοφυών επιχειρήσεων, Οι επενδύσεις θα προορίζονται αποκλειστικά για εταιρείες που επιδιώκουν κοινωνικές δράσεις.

Οι ιδρυτές του ανωτέρω Ταμείου είναι οι κ.κ. N. Adalberth συνιδρυτής της πλατφόρμας πληρωμών ‘’Klarna’’ και ιδρυτής του hub νεοφυών επιχειρήσεων ‘’Norrsken Foundation’’, o C. Manneh συνιδρυτής της πλατφόρμας διαδικτυακών παιχνιδιών Minecraft/Mojang, ο F. Tysander, ιδρυτής της επιχείρησης ωρολογίων "Daniel Wellington", ο S. Knutsson συνιδρυτής της πλατφόρμας διαδικτυακών παιχνιδιών Candy Crush Saga/King Digital και η εταιρεία ‘’Ramsbury’’, η οποία ανήκει στην οικογένεια Persson, ιδρυτών και διαχειριστών της εταιρείας ρουχισμού H&M/ Hennes & Mauritz.

Μέχρι πρόσφατα, το Ταμείο είχε ήδη συγκεντρώσει 61 εκατ. Ευρώ –στην παρούσα φάση είναι το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Ταμείο για κοινωνικούς σκοπούς- και σκοπεύει να συγκεντρώσει συνολικά 100 εκατ. Ευρώ μέχρι την άνοιξη του 2020.

Το Ταμείο διαθέτει ήδη δύο κτήρια -το ένα στη Στοκχόλμη και το άλλο στο Κιγκάλι/Ρουάντα- προσφέροντας αρχικά χώρους γραφείων για κοινωνικούς επιχειρηματίες, ενώ παράλληλα επενδύει απευθείας μέσω των κεφαλαίων του, σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά προβλήματα σύμφωνα με τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Το Ταμείο έχει ήδη επενδύσει 32 εκατ. Ευρώ σε ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών η σουηδική KIarna, η οποία στοχεύει να περιορίσει τη σπατάλη των τροφίμων, φέρνοντας σε επαφή τους ιδιοκτήτες εστιατορίων και σούπερ μάρκετ με καταναλωτές, με τα τρόφιμα που περισσεύουν να προσφέρονται στους καταναλωτές σε χαμηλότερη τιμή μέσω της Klarna. Επιπλέον, το Tαμείο ενίσχυσε και τη Welcome, http://welcomemovement.se/ , μία εφαρμογή για το κινητό, η οποία βοηθά στην ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία.

Μέσω αυτών των επενδύσεων οι εκάστοτε εταιρείες θα δέχονται την απαραίτητη ώθηση, ώστε να βρουν λύσεις σε φλέγοντα κοινωνικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή και η σπατάλη τροφίμων. Απώτερος στόχος του Ταμείου είναι να ασκήσει πίεση, ώστε και μεγαλύτερες εταιρείες να επενδύσουν σε κοινωνικούς σκοπούς χωρίς να φοβούνται ότι θα θυσιάσουν τεράστια ποσά.

Πρόκειται για ένα τολμηρό βήμα, καθώς σε γενικές γραμμές η απόδοση τέτοιου είδους επενδύσεων, με τις οποίες επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση σε κοινωνικά προβλήματα, είναι χαμηλή. Ωστόσο, οι ιδρυτές του Ταμείου θέλουν να αποδείξουν ότι αυτές οι επενδύσεις θα μπορούσαν να είναι επικερδείς, καθώς εάν το Ταμείο μπορέσει να αποδείξει ότι οι επενδύσεις σε κοινωνικούς σκοπούς αποδίδουν, τότε ίσως και να μπορέσει να κινητοποιήσει ακόμη μεγαλύτερα κεφάλαια.

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια