Αυξάνεται το κόστος των ταξιδιών των Αργεντινών στο εξωτερικό

12-01-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης της Αργεντινής στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτής οικονομικής ανάγκης αναμένεται να επηρεάσουν και τα ταξίδια των Αργεντινών στο εξωτερικό.  

Στο πλαίσιο των μέτρων προβλέπεται επιβάρυνση 30% για συναλλαγές που πραγματοποιούν οι Αργεντινοί πολίτες με πιστωτική κάρτα, σε δολάρια, στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων δαπανών αεροπορικών εισιτηρίων,  ξενοδοχείων, αγορών, καθώς και διαδικτυακών  συναλλαγών και συνδρομητικών τελών. Το  μέτρο, που αναμένεται να αποφέρει κρατικά έσοδα ύψους 1,5 δις. δολ. το 2020,  αποσκοπεί στην προστασία των συναλλαγματικών αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής, το επίπεδο των οποίων παραμένει εξαιρετικά χαμηλό. Επιπρόσθετα, η εφαρμογή του μέτρου  και η συνακόλουθη μείωση των αναχωρήσεων στο εξωτερικό, επιδιώκει την βελτίωση του τουριστικού ισοζυγίου της χώρας και την αναζωογόνηση της εσωτερικής τουριστικής βιομηχανίας. Το 70% των εσόδων από την εφαρμογή του μέτρου προβλέπεται να διατεθεί για δράσεις κοινωνικής προστασίας, ενώ το 30% σε εκτέλεση δημοσίων έργων.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να ανακόψει και το ρεύμα των Αργεντινών τουριστών προς τη χώρα μας. Να σημειωθεί ότι το διμερές τουριστικό ισοζύγιο με την Αργεντινή καταγράφει τα προηγούμενα έτη σταθερό πλεονασματικό για την χώρα μας απολογισμό, καθώς οι αφίξεις Ελλήνων επισκεπτών στην Αργεντινή είναι ελάχιστες, ενώ ο αριθμός Αργεντινών επισκεπτών στην Ελλάδα έχει αυξηθεί από 5.462 το 2005 σε 34.662 το 2015, οι οποίοι ανήκουν σε μεσαία ή ανώτερα κοινωνικά και εισοδηματικά στρώματα. Εκτιμάται δε ότι κατά το 2016, έτος κατά το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος έπαυσε να δημοσιεύει τα σχετικά στοιχεία, κατεγράφη και νέα σημαντική αυξητική τάση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος της τάξης του 60%, με αφίξεις περίπου 55.000 Αργεντινών επισκεπτών.

Σύμφωνα δε με ανεπίσημες πηγές ελλείψει στατιστικών στοιχείων, η εν λόγω δυναμική συνεχίσθηκε και κατά τη διάρκεια του 2017 και 2018. Η βαθμιαία αυτή ανοδική τάση,  που παρατηρήθηκε κατά την τελευταία 15ετία, αναδεικνύει την Αργεντινή σε πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής, από πλευράς αφίξεων στην Ελλάδα. Εξάλλου, από τη συγκριτική μελέτη στοιχείων άλλων χωρών, προκύπτει ότι η προοπτική του εισερχόμενου τουρισμού από την Αργεντινή στη χώρα μας ανταγωνίζεται και ενίοτε υπερβαίνει το τουριστικό ρεύμα ακόμη και από ευρωπαϊκές χώρες παρότι, λόγω απόστασης και μη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης, αποτελούν μεγέθη μη συγκρίσιμα.

Ως προς την προοπτική εμβάθυνσης της διμερούς τουριστικής συνεργασίας, επισημαίνεται ότι η  Αργεντινή έχει εκδηλώσει, σε επίπεδο Προέδρου και Υπουργού Εξωτερικών, το ενδιαφέρον της για ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου, ιδίως σε ό,τι αφορά στη μεταφορά τεχνογνωσίας από τη χώρα μας προς την Αργεντινή ως προς την διεθνή προβολή του εθνικού τουριστικού προϊόντος.

Στο μεταξύ, κατά την τελευταία δεκαετία παρατηρείται μία σημαντική δυναμική στις τουριστικές  μετακινήσεις των Αργεντινών σε προορισμούς του εξωτερικού, η οποία κατέγραψε αύξηση 170% από το 2007 μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα σημειώνεται αύξηση, κατά πολύ χαμηλότερη, στις  αφίξεις των τουριστών που επισκέπτονται την Αργεντινή. Από την επεξεργασία των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αργεντινής προκύπτει ότι κυριότεροι προορισμοί το 2017 ήταν η Βραζιλία (21,6%), ΗΠΑ και Καναδάς (20,4%) και η Ευρώπη (18,4%), με σημαντικότερες χώρες υποδοχής την Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, που αποτελούν και τους ενδιάμεσους σταθμούς για μετάβαση σε άλλες χώρες της Ευρώπης.  Σε επίπεδο διάρκειας διακοπών, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αυξητική τάση του χρόνου παραμονής των Αργεντινών στο εξωτερικό, με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων να μεγεθύνεται το 2017 κατά 16,4%, ενώ, ειδικότερα προς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, ο χρόνος διαμονής υπερβαίνει τις 30 ημέρες. 

 

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός