H επιτυχημένη συνταγή της Ολλανδίας για την προσέλκυση πολυεθνικών ομίλων

02-01-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Επί σειρά ετών, η Ολλανδία ανήκει στην κορυφή του κόσμου από την άποψη της αξίας των άμεσων ξένων επενδύσεων. Αυτό αποδεικνύεται από τον αριθμό των πολυεθνικών που λειτουργούν στην Ολλανδία και από τον αριθμό των ατόμων που εργάζονται σε αυτές. Η προσέλκυση επενδύσεων οφείλεται στην στρατηγική της θέση ως πύλης της Ευρώπης για τις ευρωπαϊκές αγορές, στο ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα, στο άριστα μορφωμένο εργατικό δυναμικό, στις άριστες υποδομές, στην υψηλή αποδοτικότητα των εργαζομένων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος επενδυτικός εταίρος της Ολλανδίας. Το 2018 οι συνολικές επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ολλανδία ήταν 621 δις  ευρώ ενώ οι συνολικές ολλανδικές επενδύσεις στις ΗΠΑ ήταν 805 δις ευρώ. Οι ξένες πολυεθνικές θυγατρικές που λειτουργούν εντός των ολλανδικών συνόρων ελέγχονται κυρίως από μία μητρική των ΗΠΑ. Το 2016, αυτό ίσχυε για 2.820 πολυεθνικές. Μια άλλη χώρα που ξεχωρίζει από την άποψη αυτή είναι το Ην. Βασίλειο. Το Ην. Βασίλειο είναι μία από τις λίγες χώρες που επέκτεινε τις επενδύσεις του το 2018.

Το 2016, συνολικά 23.145 ξένες και ολλανδικές πολυεθνικές δραστηριοποιήθηκαν στην Ολλανδία. Με πάνω από 2,1 εκ. απασχολούμενους, αυτές οι πολυεθνικές αντιπροσώπευαν το 38% της συνολικής απασχόλησης στην επιχειρηματική οικονομία. Επιπλέον, αντιπροσωπεύουν το 80% με 90% του διεθνούς εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών και επομένως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ολλανδική οικονομία. Μεταξύ του 2010 και του 2016, το μερίδιο των πολυεθνικών υπό τον έλεγχο της Ολλανδίας μειώθηκε από 56% σε 43%. Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό των εργαζομένων που εργάζονται σε μια ολλανδική πολυεθνική έχει αυξηθεί σταθερά. Οι ολλανδικές πολυεθνικές λειτουργούν επίσης ως ξένοι επενδυτές στο εξωτερικό. Ειδικά στη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ολλανδικές πολυεθνικές έχουν μεγάλο αριθμό θυγατρικών.  

Η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας (DNB) καταγράφει και δημοσιεύει στοιχεία μακροοικονομικού επιπέδου σχετικά με τις διμερείς επενδύσεις της Ολλανδίας.  Το ετήσιο συνολικό ποσό των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν περίπου 200 δις ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το 2018 η διεθνής επενδυτική θέση της Ολλανδίας ανήλθε σε 4,9 τρις ευρώ σε εξωτερικές επενδύσεις και σε 3,9 τρις ευρώ σε εισερχόμενες επενδύσεις.

Εξάλλου, μια από τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες πολιτικής στο εμπορικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Επενδύοντας στις παγκόσμιες προοπτικές» έγκειται στην επέκταση της διεθνούς παρουσίας της Ολλανδίας σε επιλεγμένες περιοχές και χώρες για παράδειγμα μέσω εμπορικών αποστολών και υπηρεσιών υποστήριξης επιχειρήσεων. Στόχος του Υπουργείου Εξωτερικών είναι να εδραιώσει και να εμβαθύνει τις σχέσεις με τις καθιερωμένες αγορές όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο και επιπλέον, η διατήρηση ισχυρότερων σχέσεων με αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα, οι χώρες ASEAN-5, η Ινδία και η Βραζιλία. 

Όσον αφορά τις ολλανδικές πολυεθνικές επενδύσεις, αυτές κατανέμονται κατά τρόπο ομοιόμορφο στην μεταποίηση, χονδρικό εμπόριο, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και συμβουλευτικές υπηρεσίες, έρευνα και άλλες εξειδικευμένες επιχειρηματικές υπηρεσίες.

Συνολικά υπήρχαν 13.282 ολλανδικές θυγατρικές στο εξωτερικό το 2016. Απασχολούσαν περίπου 1,4 εκατομμύρια άτομα ενώ το 2010 ο αριθμός των εργαζομένων ήταν 1,6 εκατομμύρια. Το 2016 οι περισσότεροι από αυτούς τους υπαλλήλους (331.000) ήταν στη Γερμανία ενώ ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες (266.000) και το Ηνωμένο Βασίλειο (182.000). Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ο σχετικά υψηλός αριθμός εργαζομένων ανά θυγατρική στο Βέλγιο, όπου 84.000 εργαζόμενοι απασχολούνται σε 85 ολλανδικές θυγατρικές εταιρείες. Οι ολλανδικές εταιρείες στο Μεξικό απασχολούν κατά μέσο όρο 275 άτομα το 2016 ενώ στην Γερμανία 86 εργαζομένους ανά εταιρεία.

Άλλες αξιοσημείωτες εξελίξεις είναι η αύξηση του αριθμού των ολλανδικών εταιριών στο Βιετνάμ (+ 67%), στη Μαλαισία (+38%) και στην Ινδία (+26%) και η μείωση στην Ταϊλάνδη (-52%) και στην Αυστραλία (-40%). Οι διαφορές μεγέθους και ανάπτυξης σχετίζονται με τις οικονομικές δραστηριότητες των ολλανδικών πολυεθνικών στο εξωτερικό καθώς και με την οικονομική κατάσταση σε τοπικό επίπεδο.       

 

 

διαβάστε ακόμα

Ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου - λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο
Αδελφοποίηση του δήμου Αίγινας με τον δήμο Tarpon Springs στη Φλόριντα
Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία