Τo σχέδιο της Μαδρίτης για τη μείωση των απορριμμάτων

13-12-19 | ΚΟΣΜΟΣ

Ενημερωτική ημερίδα με κύριο αντικείμενο την κυκλική οικονομία πραγματοποιήθηκε σε χώρους της εταιρίας Herbert Smith Freehills στη Μαδρίτη.

Την οργάνωση ανέλαβε το Executive Forum España (ανεξάρτητος σημαντικός ισπανικός οργανισμός ιδιωτικού χαρακτήρα και σημαντική δεξαμενή σκέψης, που αριθμεί περί τα 350 μέλη, με στόχο την ενθάρρυνση του διαλόγου μέσω των ανοιχτών φόρουμ που διοργανώνει τακτικά), με τους ομιλητές να αποτελούν σημαντικούς εκπρόσωπους εταιριών που προωθούν την κυκλική οικονομία καθώς και αρμόδια στελέχη του συγκεκριμένου τομέα του δήμου της Μαδρίτης. 

Αρχικά, η υποδιευθύντρια συλλογής απορριμμάτων του Δήμου της Μαδρίτης, έκανε αναφορά στις πρακτικές του δήμου για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της οικολογίας. Συγκεκριμένα, ο δήμος έχει θέσει ορισμένους στόχους έως και το τέλος του 2020, οι οποίοι αφορούν τη μείωση των απορριμμάτων και την αύξηση της ανακύκλωσης. Τα τελευταία χρόνια, η πρωτεύουσα της Ισπανίας έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ανακύκλωση ενώ πρόσφατα διέθεσε, σε πολλές περιοχές της πόλης, και κάδους για οργανικά απόβλητα. Αναφορικά, το 2016, το 14% των αποβλήτων ανακυκλώνονταν, ενώ, για το 2019, το ποσοστό αυτό έχει φθάσει το 31%. Για την ίδια, η τοποθέτηση κάδων για οργανικά απόβλητα θα έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις ως προς την αύξηση του συγκεκριμένου ποσοστού.

Επιπλέον, έκανε αναφορά και στην τοποθέτηση ειδικών κάδων για προϊόντα, τα οποία δεν μπορούν να θεωρηθούν απαραιτήτως ως απορρίμματα αλλά ούτε υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν σε κάποιο κάδο ανακύκλωσης (σημειώνεται ότι στην Ισπανία οι κάδοι ανακύκλωσης διαχωρίζονται ανάλογα το υλικό) όπως λ.χ. βαλίτσες, παιχνίδια κλπ. Σύμφωνα με την υποδιευθύντρια, στην ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης των πολιτών έχει συμβάλλει και η αντίστοιχη διαφήμιση και προώθηση, μέσω όλων των καναλιών, όπως λ.χ. δραστηριοτήτων, διαφημίσεων κ.α. ενώ με τη δημιουργία εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο. 

Σε ερώτηση σχετικά με ην ανάγκη συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, η εκπρόσωπος του Δήμου Μαδρίτης απάντησε ότι η συμβολή του τελευταίου στα σχέδια του δημοσίου είναι μείζονος σημασίας, προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο κ. Jesús Ajuria, διευθυντής Νότιας Ευρώπης της εταιρίας διαχείρισης απορριμμάτων Contenur, υποστήριξε την προαναφερθείσα πρόταση, σημειώνοντας επιπλέον ότι κρίσιμης σημασίας είναι η υιοθέτηση τεχνολογικών μέσων για την αυτοματοποίηση και ορθότερη διαχείριση των απορριμμάτων. Παράλληλα, σημείωσε ότι προϊόντα και διαδικασίες που είναι πιο οικολογικά, στοιχίζουν περισσότερο.

Για το λόγο αυτό, οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν τόσο σε ατομικό όσο και σε εταιρικό και κρατικό επίπεδο, οφείλουν να προσανατολίζονται στη βιωσιμότητα και όχι στην οικονομικότερη λύση. Την άποψη αυτή υιοθέτησε και η εκπρόσωπος του Δήμου καθώς επίσης και ο κ. José Luis Cifuentes, επικεφαλής του τμήματος DG του τεχνολογικού πάρκου του Valdemingómez στη Μαδρίτη, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση. 

Τέλος, ο υπεύθυνος για τα σχέδια καινοτομίας του τμήματος διαχείρισης αποβλήτων της κατασκευαστικής FCC, κ. Gabriel Gómez Carvajal, έκανε παρουσίαση των προγραμμάτων της εταιρίας για τη διαχείριση των αποβλήτων. Η ημερίδα έκλεισε με τοποθέτηση του κ. Alejandro Soto, της Herbert Smith Freehills, ο οποίος παρουσίασε την ιστορία, το παρόν αλλά και τις μελλοντικές προκλήσεις της κυκλικής οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο η Ε.Ε. όσο και η Ισπανία έχουν λάβει μία σειρά από μέτρα προκειμένου να επιτύχουν μια βιώσιμη οικονομία, η οποία θα έχει οφέλη στην κοινωνία, στην ανάπτυξη και στο περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι η Herbert Smith LLP ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1882, από τον Norman Herbert Smith και συγχωνεύθηκε με την αυστραλιανή Freehills, την 1η Οκτωβρίου 2012, παίρνοντας την επωνυμία Herbert Smith Freehills. Η εταιρία στην Ισπανία βοηθά τις επιχειρήσεις στον χειρισμό πολύπλοκων και καινοτόμων συναλλαγών ενώ συνεργάζεται με εταιρίες που ανήκουν στο ισπανικό χρηματιστήριο (IBEX 35) και διαθέτει σημαντικούς τοπικούς και πολυεθνικούς πελάτες. Πραγματοποιεί εκδηλώσεις μεγάλης προβολής στην Ισπανία και τον υπόλοιπο κόσμο, παρέχοντάς τους εθνικές και διασυνοριακές νομικές συμβουλές.

Η Herbert Smith LLP σχεδιάζει, συντονίζει και διαχειρίζεται ειδικές ομάδες που ταιριάζουν καλύτερα σε κάθε συναλλαγή και σε κάθε πελάτη, αξιοποιώντας την εκτεταμένη τεχνογνωσία του παγκόσμιου δικτύου της και την εμπειρία που διαθέτει στο χώρο. Διαθέτει κεντρικά γραφεία βρίσκονται στο Λονδίνο και στο Σίδνεϋ.

 

 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»