Ηλιακή συμμαχία: Ανάγκη για επενδύσεις 600 δισ. δολ. για ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας

13-12-19 | ΚΟΣΜΟΣ

Η Διεθνής Ηλιακή Συμμαχία (ISA) είναι μια συμμαχία χωρών,  που συστάθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Ινδίας κ. Narendra Modi.

Αρχικά, επικεντρώνονταν στις χώρες  οι οποίες βρίσκονται είτε εν μέρει είτε εξ ολοκλήρου μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου και του Τροπικού  του Αιγόκερου. Αν και υπάρχει εκφρασμένη πρόθεση το δικαίωμα του μέλους να επεκταθεί σε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, ακόμη αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό. Ο πρωταρχικός στόχος της συμμαχίας είναι η αποδοτική εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας με σκοπό την μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Τον Ιανουάριο του 2016, ο Πρωθυπουργός Narendra Modi και ο Γάλλος Πρόεδρος François Hollande έθεσαν το θεμέλιο λίθο για την έδρα της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας (ISA) στο Gwal Pahari του Ν.Δελχί.

Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί, η διεξαγωγή της Δεύτερη Γενικής Συνέλευση Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας (ISA).

Επίσης, έλαβε χώρα η διαβούλευση με τα μέλη σχετικά με τη σύνθεση και τη διάρθρωση των επιτροπών της ISA. Στις εκδηλώσεις του ISA συμμετείχαν μεγάλος αριθμός προσκεκλημένων υψηλού επιπέδου από την Ινδία και το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων υπουργών από χώρες μέλη της ISA αξιωματούχων διεθνών και πολυμερών οργανισμών, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, παρατηρητές από Ινστιτούτα και Οργανώσεις, ειδικοί προσκεκλημένοι καθώς και παρατηρητές κρατών που δεν είναι μέλη του Οργανισμού.

Ο ISA αποτελεί τον πρώτο διεθνή κυβερνητικό οργανισμό που εδρεύει στην Ινδία με 81 χώρες να έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής τη συμφωνία πλαίσιο. Ωστόσο, μόνο οι 58 χώρες που την έχουν επικυρώσει παρευρέθηκαν στη δεύτερη γενική συνέλευση ως μέλη, ενώ οι χώρες που έχουν μόνο υπογράψει τη συμφωνία, χωρίς να την έχουν επικυρώσει, παρίσταντο ως παρατηρητές.

Σύμφωνα με τους ομιλητές μέχρι το 2030 απαιτούνται περισσότερα από 600 δις. δολάρια επενδύσεων για μαζική ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας και ’’άνοιγμα του δρόμου’’ για μελλοντικές τεχνολογίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών. Ήδη, ο ISA βοήθησε στην ενίσχυση  χρηματοδότησης επενδύσεων 2.5 δις δολάριων μέσω EXIN BANK  και Agence Française de Développement (AFD).

Από τους παρευρισκομένους τονίστηκε εμφατικά ότι η ηλιακή ενέργεια παρέχει  σε χώρες πλούσιες σε ηλιακούς πόρους, ευκαιρίες να φέρουν στους λαούς τους την ευημερία, την ενεργειακή ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι Ινδοί ομιλητές τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία ότι η Ινδία είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Tο 2019, ο συνολικός συνδυασμός παραγωγής ενέργειας της Ινδίας ανέρχεται σε 35% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 55% από υδρογονάνθρακες, 2% από πυρηνική ενέργεια και το υπόλοιπο 8% από μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες και άλλες πηγές. Η χώρα επιδιώκει τον ακόμη πιο φιλόδοξο στόχο του 57% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2027 στο στρατηγικό σχέδιο της  Ινδικής Αρχής Ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το 2027, η Ινδία έχει ως στόχο να διαθέτει 275 GW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 72 GW υδροηλεκτρικής ενέργειας, 15 GW πυρηνικής ενέργειας και σχεδόν 100 GW από άλλες πηγές μηδενικών εκπομπών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η πρόταση της Ινδίας για ένα εκτεταμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ασία που αρχικά θα μπορούσε να συνδέσει χώρες όπως το Μυανμάρ, την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, το Λάος και το Βιετνάμ με την ινδική υπο-ήπειρο, ως μέρος μιας εξελισσόμενης αρχιτεκτονικής ενεργειακής ασφάλειας. Η  πρόταση παρουσιάστηκε από τον νέο υπουργό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κο Raj Kumar Singh .

Ήδη από τον Νοέμβριο του 2017 έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Ινδικού Υπουργείου Νέων και Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Ministry of New & Renewal Energy), δεν έχει όμως παρουσιαστεί κάποια περαιτέρω συνεργασία είτε ανάμεσα στα δύο Υπουργεία, είτε μέσω εποπτευόμενων φορέων.

 

 

 

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ