Ισπανικός τουρισμός: Thomas Cook, Brexit και Καταλονία δοκιμάζουν τις αντοχές του

22-10-19 | ΚΟΣΜΟΣ

Στην υποβάθμιση των προσδοκιών για την ανάπτυξη του ισπανικού τουρισμού το 2019 προχώρησε η ένωση τουρισμού της χώρας, Συμμαχία για την Τουριστική Αριστεία, Exceltur, από +1,6% που προέβλεπε τον Ιούλιο του 2019 στο 1,4% τώρα, εξαιτίας της αρνητικής επίδρασης σειράς παραγόντων όπως το Brexit, η πτώχευση του Thomas Cook και οι διαδηλώσεις στην Καταλονία.

Η πτώχευση του τουρ οπερέιτορ, η ανάκαμψη των ανταγωνιστών στη Μεσόγειο και η οικονομική επιβράδυνση αποτελούν σημαντικά προβλήματα για τον ισπανικό τουρισμό.

Η Exceltur προέβη επίσης σε πρόβλεψη για μηδενική αύξηση του ΑΕΠ στον τουρισμό κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,4%, μάλιστα δεν περιλαμβάνει το σενάριο Brexit χωρίς συμφωνία, ή τις οικονομικές συνέπειες που έχουν οι εκτεταμμένες διαδηλώσεις στην Καταλονία. Εάν οι προβλέψεις αυτές επαληθευτούν, θα πρόκειται για τη δεύτερη συνεχή χρονιά που ο τουρισμός θα σημειώσει ανάπτυξη χαμηλότερη από τον ρυθμό ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας.

Το μεγαλύτερο τουριστικό πλήγμα δέχονται οι ακτές του Λεβάντες και τα Κανάρια με μείωση των διανυκτερεύσεων κατά 4,9% και 5,4% αντίστοιχα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ο αντιπρόεδρος της Exceltur, José Luis Zoreda, προειδοποιεί για συνέπειες στον επιχειρηματικό μοντέλο εξαιτίας της πτώχευσης του Thomas Cook. Στα Κανάρια ο τουρ οπερέιτορ είχε μερίδιο άνω του 5% στην τουριστική ζήτηση. Για το λόγο αυτό, ο κ. Zoreda καλεί την κυβέρνηση να αυξήσει τον αριθμό πτήσεων στις 2 πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη της υψηλής σεζόν.

Από την άλλη, η ανάκαμψη της Τουρκίας και της Αιγύπτου, προσελκύει ήδη μερίδιο από τον ισπανικό τουρισμό. Ήδη καταγράφονται μειώσεις στις αγορές, ιδιαίτερα στη Γερμανική, με 1,3 εκατ. λιγότερες διανυκτερεύσεις αυτό το καλοκαίρι. 

Οι διεθνείς επισκέπτες πραγματοποίησαν 2,4% λιγότερες διανυκτερεύσεις στην Ισπανία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, κάτι που αντισταθμίστηκε από αύξηση στη μέση δαπάνη και στη ζήτηση στον εσωτερικό τουρισμό. Και οι 2 αυτοί παράγοντες απέτρεψαν περαιτέρω επιβράδυνση στον τουρισμό κάτω από το ΑΕΠ της χώρας, στο 1,9%, το χειρότερο από το 2014.

Οι αναταραχές στην Καταλονία προκάλεσαν την ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων στο αεροδρόμιο El Prat της Βαρκελώνης, εμπόδισαν τη λειτουργία των τρένων στη Girona και προκάλεσαν το κλείσιμο δρόμων.

Ως αποτέλεσμα υπήρξαν ακυρώσεις κρατήσεων οι οποίες ενισχύθηκαν από τις ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις από τις Πρεσβείες των ΗΠΑ, του Ην. Βασιλείου και της Γαλλίας.

Παράλληλα, αρνητικές εικόνες από τις διαδηλώσεις είχαν αρνητικό αντίκτυπο στο εξωτερικό καθώς, μεταξύ άλλων, απεικονίζουν ζημιές στις τουριστικές υποδομές. 

Όσον αφορά το Brexit, ο ισπανικός τουρισμός ήδη μετρά απώλειες από το καλοκαίρι του 2019, με τις πωλήσεις να παρουσιάζουν μείωση 3% στη Βρετανική αγορά και η Exceltur εκτιμά ότι εάν γίνει Brexit χωρίς συμφωνία, ο ισπανικός τουρισμός θα έχει ζημιά 1,4 δισ. ευρώ.

Η ζήτηση αυξήθηκε ελαφρώς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (1,2%), όμως με μείωση εισερχόμενου τουρισμού κατά 0,5% και γενική αύξηση της ζήτησης κατά 3,7%, με τις πληρότητες στα ξενοδοχεία να φθάνουν το 40%.

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων