Οι ελληνικές επενδύσεις δημιούργησαν 60.000 θέσεις εργασίας στη Βουλγαρία

14-10-19 | ΚΟΣΜΟΣ

Η Βουλγαρία αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, καθώς και σημαντικό επενδυτικό προορισμό, αρχικά μικρομεσαίων και στη συνέχεια μεγάλων αλλά και πολυεθνικών ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια στη Βουλγαρία έφθασαν σε  2,2 δισ. ευρώ καταλαμβάνοντας την 6η θέση  στο σύνολο των ξένων επενδύσεων στη γειτονική χώρα αν και τη τελευταία τετραετία μειώθηκε η παρουσία των τραπεζών μας ως απόρροια της υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης τους. Κύριοι λόγοι της ελκυστικότητας της Βουλγαρίας ως επενδυτικού προορισμού για τους Έλληνες είναι η γεωγραφική γειτνίαση, η χαμηλή φορολογία, το φθηνότερο σε ορισμένες περιπτώσεις εργατικό κόστος και τα χαμηλότερα κόστη λειτουργίας. Υπολογίζεται ότι η οικονομική παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων έχει συνεισφέρει τα τελευταία έτη στη δημιουργία περισσότερων από 60.000 θέσεων εργασίας στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Βουλγαρία καταγράφουν διαρκή αύξηση τα τελευταία χρόνια και ανήλθαν κατά το έτος 2018 σε αξία στο ποσό-ρεκόρ του 1,5 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα υψηλές ήταν και οι εισαγωγές από τη Βουλγαρία, οι οποίες ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ, διευρύνοντας ελαφρά το έλλειμμα στο διμερές εμπορικό ισοζύγιο με τη χώρα μας. Οι διμερείς συναλλαγές, δεν περιορίζονται πλέον μόνο σε κατηγορίες προϊόντων στις οποίες οι δύο χώρες απολαμβάνουν συγκριτικών πλεονεκτημάτων όπως τα αγροδιατροφικά προϊόντα, αλλά χαρακτηρίζονται από ευρεία διαφοροποίηση και διευρύνονται σταδιακά και σε άλλες, άγνωστες μέχρι πρόσφατα κατηγορίες, όπως τα καινοτόμα προϊόντα αιχμής. Παράλληλα, εντυπωσιακή δυναμική διατηρούν κατά τα τελευταία έτη οι τουριστικές ροές ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, o αριθμός των Βούλγαρων επισκεπτών στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο τα τελευταία έτη, υπερβαίνοντας το 1,4 εκατ. για το έτος 2018.  Στον αντίποδα, αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση της εισροής Ελλήνων τουριστών στη Βουλγαρία η οποία το 2018 έφερε την Ελλάδα στη δεύτερη θέση των χωρών προέλευσης του εισερχόμενου τουρισμού πίσω από τη Ρουμανία, με 1,1 εκατ.

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός