Πτώχευση Thomas Cook: Ισχυρό πλήγμα και για τον ισπανικό τουρισμό

26-09-19 | ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε και ο ισπανικός τουρισμός για την χρεοκοπία της Thomas Cook.

Στην Ισπανία, η Thomas Cook διαχειριζόταν 63 ξενοδοχεία, τα οποία λειτουργούσαν υπό την ομπρέλα οκτώ επωνυμιών, ενώ, συνολικά απασχολούνταν 2.500 εργαζόμενοι. Αποτελούσε, έως πρότινος, έναν από τους πέντε μεγαλύτερους διαχειριστές ξενοδοχείων της χώρας.

Ιδιαίτερα σοβαρή πρόκληση αποτελεί η χρηματοδότηση των ξενοδοχειακών ομίλων και αεροπορικών εταιριών, δεδομένου ότι υπήρχαν κρατήσεις για το επόμενο διάστημα, τα ποσά των οποίων, ωστόσο, δεν θα καλυφθούν. Υπολογίζεται ότι το χρέος της Thomas Cook στον ισπανικό ξενοδοχειακό τομέα μόνο από τη πτώχευση του βρετανικού βραχίονα φθάνει τα 200 εκατ. ευρώ ενώ οι μεγαλύτερες επιπτώσεις διαφαίνονται στις Βαλεαρίδες και Κανάριες Νήσους, όπου η Thomas Cook αποτελούσε τον μεγαλύτερο τροφοδότη τουριστών. Σύμφωνα με την Ισπανική Συνομοσπονδία Οργανισμών και Επιχειρήσεων (CEOE), η πτώχευση της εταιρίας αποτελεί τραγωδία για την οικονομία της Κοινότητας των Κανάριων Νήσων ενώ η Γενική Ένωση Εργαζομένων (UGT), υποστηρίζει ότι απειλούνται περί τις 13.000 θέσεις εργασίας στα νησιά της Ισπανίας (το οποίο αποτελεί το 10% των απασχολούμενων στον συγκεκριμένο τομέα).

Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Ισπανικής Συνομοσπονδίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Cehat), πρότεινε στην ισπανική Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την αεροπορική εταιρία Ryanair, προκειμένου να μην κλείσουν τρεις βάσεις της εταιρίας στις Κανάριες Νήσους καθώς και τη βάση στη Ζιρόνα της Καταλονίας, για να συνεχιστεί η κίνηση τουριστών. Επιπροσθέτως, πρότεινε τη δημιουργία κινήτρων για την προσέλκυση επιπλέον τουριστών, όπως φοροαπαλλαγές για τα ξενοδοχεία. Ο Βρετανικός όμιλος διακινούσε περί τα 3,5 εκατ. τουρίστες.

 

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour