Το Μιλάνο αλλάζει όψη λόγω χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

17-09-19 | ΚΟΣΜΟΣ

Η υλοποίηση σημαντικών έργων που αναμένεται να αλλάξουν την όψη του Μιλάνου δρομολογούνται με αφορμή την ανάληψη της διοργάνωσης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2026 από κοινού με την Cortina d’ Ampezzo.

Στόχος της Ιταλίας είναι η περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, η καλλιέργεια νέων αναπτυξιακών προοπτικών βασισμένων στην αθλητική βιομηχανία, η ενίσχυση προγραμμάτων κοινωνικής ανάπτυξης, η ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και η αξιοποίηση του συνόλου του τουριστικού προϊόντος των περιοχών αυτών.

Το Μιλάνο στο πλαίσιο της υποψηφιότητας προέταξε το σχέδιο αστικής ανάπλασης Milano2030 που αφορά στην αστική ανάπλαση της πόλης, την αξιοποίηση ανενεργών σταθμών τρένων, όπως π.χ.  αυτός της περιοχής Porta Romana που θα φιλοξενήσει το Ολυμπιακό χωριό, την ανάπτυξη χώρων πρασίνου και τη βελτίωση υποδομών μεταφορών.

Στο ίδιο πλαίσιο, η ανάληψη των Ολυμπιακών συσχετίζεται με το πρόγραμμα της περιφέρειας της Λομβαρδίας για την ανάπτυξη 2018-2023 για την αντιμετώπιση της μετακίνησης του πληθυσμού από τις ορεινές περιοχές και την προστασία του περιβάλλοντος που περιλαμβάνει μείωση του ψηφιακού χάσματος και βελτίωση της σύνδεσης των μεταφορών. Η ελκυστικότητα της περιοχής θεωρείται ότι θα ευνοηθεί σημαντικά από την ανάληψη των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του 2026. Στην Cortina σχεδιάζεται η αναβάθμιση υπαρχουσών αθλητικών υποδομών. Η περιοχή αναμένει οφέλη από την αύξηση του τουρισμού όλο το χρόνο με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων.

Μεταξύ των έργων που θα υλοποιηθούν είναι το  Ολυμπιακό χωριό του Μιλάνου, το οποίο σχεδιάζεται να ενταχθεί στο πλαίσιο της ανάπλασης της περιοχής του παλιού σταθμού τρένων της Porta Romana. Για την παράδοση και σχεδιασμό του έργου αρμόδια είναι η FS Sistemi Urbani , η οποία ανήκει στην Ferrovie Dello Stato στην οποία ανήκει και η γη. Μετά το τέλος των αγώνων οι εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν ως φοιτητικές εστίες. Επίσης στο Μιλάνο πρόκειται να κατασκευαστεί το στάδιο PalaItalia (15.000 θέσεων) στην περιοχή Santa Lucia, το οποίο εντάσσεται στην ανάπλαση της περιοχής Montecity-Rogoredo. To έργο είναι ιδιωτικό και θα υλοποιηθεί από την Risanamento Spa. Εκτός από το Μιλάνο Ολυμπιακά χωριά θα βρίσκονται και στην Cortina και το Livigno. Αγώνες θα γίνουν και στο Bormio, Val di Fiemme και Anterselva/Antholz. Η Agenzia Olimpica di Progettazione, θα είναι η Αρχή που θα συσταθεί και θα είναι υπεύθυνη για τις υποδομές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του πανεπιστημίου Bocconi στη Λομβαρδία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η απασχόληση κατά 22.170 θέσεις εργασίας, η παραγωγή κατά 2,2 δισ. ευρώ και η προστιθέμενη αξία κατά 1,2 δισ. ευρώ. Σημαντικά θα είναι τα δημοσιονομικά οφέλη από τις αύξηση εισπράξεων φόρων. 

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»