Ένας στους έξι Ισπανούς παίρνει δάνειο για να πάει διακοπές

22-07-19 | ΚΟΣΜΟΣ

Το 15,7% των Ισπανών χρηματοδοτεί τις διακοπές του με κάποια μορφή δανείου, όπως τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες σύμφωνα με έρευνα της iAhorro, επιχείρησης σύγκρισης τραπεζικών δανείων.

Οι εναλλακτικές στους δύο αυτούς τρόπους χρηματοδότησης είναι αρκετές και για τη σωστή επιλογή, ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να λάβει υπόψη όλες τις πιθανές χρεώσεις, καθώς αυτές εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, μερικούς από τους οποίους είναι το συνολικό ποσό του δανείου, η περίοδος αποπληρωμής του καθώς φυσικά και η οικονομική κατάσταση του αιτούντα. Τη φετινή χρονιά, το Συνολικό Ετήσιο Πραγματικό Επιτόκιο (ΣΕΠΕ), το οποίο αποτελεί το σύνολο του δανείου που πρέπει να πληρωθεί σε όρους επιτοκίου, φτάνει το 20%.

Σε γενικές γραμμές, στην Ισπανία υπάρχει η δυνατότητα μεγάλων τραπεζικών δανείων, όπως είναι το παράδειγμα της Bankinter, η οποία δίνει δάνεια έως και 90.000 ευρώ, ενώ η περίοδος αποπληρωμής μπορεί να φθάσει τους 96 μήνες (οκτώ χρόνια). Μικρότερα ποσά σε αποπληρωμή μικρότερου χρόνου μπορεί να έχουν μεγαλύτερο επιτόκιο από μεγαλύτερα ποσά σε μακροχρόνια αποπληρωμή. Για παράδειγμα, το δάνειο της τράπεζας Santander, Préstamo Expansión, για ποσό ύψους 2.500 ευρώ και με περίοδο αποπληρωμής 18 μήνες, έχει ΣΕΠΕ 20,48% ενώ αντίστοιχα το ίδιο δάνειο 60.000 ευρώ με αποπληρωμή 96 μηνών έχει ΣΕΠΕ 11,63%.

Επιπροσθέτως, κάποιος πρέπει να εξετάσει, εάν μπορεί να πάρει μια συγκεκριμένη επιλογή δανείου καθώς, λ.χ. το δάνειο της Santander, Préstamo Consumo 1, 2, 3 δίνεται μόνο σε κατόχους λογαριασμού στην τράπεζα του προγράμματος καταθέσεων Cuenta 1, 2, 3 και το συνεννοηθέν επιτόκιο εξαρτάται, κυρίως, από την οικονομική κατάσταση του πελάτη. Αντιθέτως, η Evo Banco διαθέτει δάνεια, των οποίων τα επιτόκια δεν παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση, τα οποία ανέρχονται περί το 9,27%. Επιπλέον, πρέπει να δίνεται προσοχή και σε τυχόν επιπλέον έξοδα του δανείου, καθώς ορισμένες τράπεζες έχουν προμήθεια μεταξύ του 1% και του 2,5% του συνολικού ποσού που λαμβάνεται, στην αρχή της έκδοσης αυτού.

Σχετικά με τις πιστωτικές κάρτες, το ΣΕΠΕ μπορεί να ξεπεράσει το 20%. Κάτι το οποίο θα πρέπει να προσέχουν όσοι θέλουν να αποκτήσουν πιστωτική κάρτα είναι εάν υπάρχει επιπλέον κόστος για την κατοχή της κάρτας. Οι περισσότερες τράπεζες δεν χρεώνουν, ή χρεώνουν ελάχιστα, για την κατοχή κάρτας, εφόσον ο κάτοχός της είναι και πελάτης του συγκεκριμένου οργανισμού. Για παράδειγμα, η πιστωτική κάρτα του El Corte Inglés χρεώνει 12 ευρώ στην περίπτωση που η πληρωμή της γίνεται σε τριμηνιαία βάση, ενώ δεν την κοστολογεί στην περίπτωση που η πληρωμή γίνεται σε μηνιαία βάση. Ιδιαίτερα σημαντικό για τη σωστή επιλογή της πιστωτικής κάρτας, είναι η αξιολόγηση των διαφόρων εκπτώσεων που προσφέρει κάθε κάρτα.

Σύμφωνα με την HelpMyCash, επιχείρηση συναφούς αντικειμένου με την προαναφερθείσα, οι πληρωμές των νοικοκυριών για την αποπληρωμή χρεών τους, δεν πρέπει να ξεπερνούν συνολικά το 35% των εσόδων τους.

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ