Οδηγός για επενδύσεις στη Βραζιλία

13-06-19 | ΚΟΣΜΟΣ

Έναν επιχειρηματικό Οδηγό για τις προκλήσεις αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίηση επενδύσεων στη Βραζιλία συνέταξε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στον Άγιο Παύλο Βραζιλίας.

Στον 44σέλιδο οδηγό αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων, τους περιορισμούς στις ξένες επενδύσεις, τους τύπους των επιχειρήσεων, τις εταιρικές μορφές και τους τρόπους συνεργασίας. Επίσης, περιλαμβάνονται τα επενδυτικά κίνητρα που συνδέονται με τον τόπο εγκατάστασης, οι δυνατότητες απασχόλησης αλλοδαπού προσωπικού, τα εμπορικά σήματα κ.α.

Ειδικό κεφάλαιο υπάρχει για τα προβλήματα που συναντούν οι ξένοι επενδυτές.

Όπως αναφέρεται, η Βραζιλία κατέλαβε την 80ή θέση μεταξύ 138 αξιολογούμενων χωρών στην κατάταξη Global Competitiveness Index 2017 – 2018 του World Economic Forum, από την 81η πέρσι.  Η καλύτερη θέση που είχε ποτέ καταλάβει ήταν η 48η το 2012.   Μετά το ξέσπασμα οικονομικών σκανδάλων καθώς και πολιτικής αστάθειας, διαφαίνεται μία βελτίωση της λειτουργίας των θεσμών. Επίσης μετά από δύο χρόνια συνεχούς πτώσης του Α.Ε.Π. και επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών, η Βραζιλία το 2017-2018 βελτιώνει τα οικονομικά της, επαναφέροντας τον πληθωρισμό και τα κυβερνητικά ελλείμματα σε τροχιά ελέγχου.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόοδος της Βραζιλίας παρατηρείται στον τομέα της καινοτομίας, με μεγάλες βελτιώσεις στην ποιότητας της έρευνας, καθώς και στην καλύτερη εκπαίδευση των επιστημόνων και των μηχανικών.  Σύμφωνα με την έρευνα, το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Βραζιλίας είναι το μέγεθος της αγοράς της. Η απώλεια 18 θέσεων σε σχέση με πέρσι αποδίδεται κυρίως στην επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών και στα σκάνδαλα διαφθοράς, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας εκπαίδευσης.

Επιπλέον, η παραγωγή στη Βραζιλία επιβαρύνεται με αυτό που η εγχώρια βιομηχανία ονομάζει «κόστος Βραζιλίας», το οποίο ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό και για την υποχώρηση της ανταγωνιστικότητάς της διεθνώς. Συγκρίνοντας το κόστος παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων στη Βραζιλία σε σχέση με το αντίστοιχο μέσο κόστος σε Αργεντινή, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΒ, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Κίνα, Μεξικό, Ν. Κορέα και Χιλή, η Ομοσπονδία Βιομηχανιών Αγίου Παύλου (FIESP) εκτιμά ότι το «κόστος Βραζιλίας» επιβαρύνει την εγχώρια παραγωγή κατά 23,4% σε σχέση με τους βασικούς της εμπορικούς εταίρους. Το «κόστος Βραζιλίας» αναλύεται ως εξής:

-13,8% αποδίδεται στο υψηλό επίπεδο φόρων (άμεσων, έμμεσων και γραφειοκρατίας για τον υπολογισμό και την πληρωμή τους), 

-  4,1% αποδίδεται στο κόστος κεφαλαίου κίνησης, ·

-3% αφορά το κόστος της ενέργειας και των πρώτων υλών,

- 1,5% αποδίδεται στις ανεπαρκείς υποδομές μεταφορών και logistics,

-0,7% αφορά επιπλέον παροχές στους εργαζόμενους, λόγω ανεπαρκών δημόσιων παροχών (π.χ. επιπλέον ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) και

-0,3% αφορά επιπλέον επιβάρυνση λόγω του κόστους μη εμπορεύσιμων υπηρεσιών (ενοίκια, νομικές υπηρεσίες, κλπ). 

 

 

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ