Iταλία: Aύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης

26-04-19 | ΚΟΣΜΟΣ

Μία σειρά μέτρων περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2019 για την Ιταλία το κόστος των οποίων ανέρχεται σε περίπου 35 δισ. ευρώ.

Τα σημαντικότερα εξ αυτών έχουν ως εξής:

Κοινωνικό Εισόδημα

Πρόκειται για ενίσχυση που αναμένεται να διαμορφώσει το κατώτατο εισόδημα στα 780 ευρώ μηνιαίως.

Επιλέξιμοι είναι όλοι οι Ιταλοί πολίτες ή όσοι διαμένουν νόμιμα σε χώρα επί 10 έτη (εκ των οποίων δύο συνεχόμενα), των οποίων ο δείκτης ισοδύναμης οικονομικής κατάστασης δεν υπερβαίνει ετησίως τα  9.360 ευρώ, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ για τους ανύπαντρους (ποσόν  οποίο αυξάνεται ανάλογα με οικογενειακή κατάσταση και μέγεθος οικογένειας), δεν έχουν ακίνητη περιουσία, πέραν της πρώτης κατοικίας, που η αξία της υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, ενώ τα χρηματοοικονομικά τους διαθέσιμα δεν υπερβαίνουν τα 6.000 ευρώ για ανύπαντρους (ποσόν το οποίο αυξάνεται ανάλογα με οικογενειακή κατάσταση και μέγεθος οικογένειας).

Παρά τις μάλλον αυστηρές προϋποθέσεις, υπολογίζεται ότι οι εν δυνάμει δικαιούχοι ανέρχονται σε περίπου 2,7 εκατ. εκ των οποίων 679.000 είναι νοικοκυρές, 428.000 απασχολούμενοι, 613.000 άνεργοι και 224.000 όσοι έχουν αποσυρθεί από εργασία. Το συνολικό ετήσιο κόστος μέτρου εκτιμάται σε 6,6 δισ. ευρώ, ενώ η μέση ετήσια ενίσχυση κυμαίνεται περί στα 5.045 ευρώ.

Επιπλέον 1 δισ. ευρώ θα κοστίσει η ενίσχυση των κέντρων απασχόλησης, με τα οποία θα πρέπει να αποδεικνύεται η συνεργασία των δικαιούχων προκειμένου να λαμβάνεται το εισόδημα.

Σημειώνεται  ότι η αρχική πρόβλεψη κόστους ήταν περί τα 9 δισ. ευρώ, αλλά η ανάγκη περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2019 οδήγησε σε αυστηροποίηση των προϋποθέσεων και χρονική μετάθεση έναρξης μέτρου.

Διευκόλυνση συνταξιοδότησης

Από 1/4/19 για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και 1/8/19 για τους δημόσιους υπάλληλους, μειώθηκε και θα μειωθεί αντίστοιχα η ηλικία συνταξιοδότησης από 67 σε 62 έτη για όσους έχουν καταβάλει συνταξιοδοτικές εισφορές για 38 έτη. Την πρόωρη έξοδο δεν συμφέρει να χρησιμοποιήσουν όσοι θα λάβουν σύνταξη άνω των 5.000 ευρώ μηνιαίως μικτά.  Αν αποφασίσουν παρά ταύτα να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, το ποσόν της πλήρους σύνταξης θα το λάβουν όταν συμπληρώσουν το 67ο έτος ηλικίας. Γενικά, επειδή η σύνταξη υπολογίζεται επί των καταβληθεισών συνεισφορών, υπολογίζεται ότι το ποσόν της σύνταξης θα είναι μικρότερο με την πρόωρη συνταξιοδότηση παρά με τη συνταξιοδότηση στα 67. Εκτιμάται ότι του μέτρου θα ωφεληθούν περί τις 315.000.

Λόγω των περιορισμών και χρονικών καθυστερήσεων, το κόστος εκτιμάται σε 4,7 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης 6,1 δισ. ευρώ. Για το 2020 το κόστος εκτιμάται σε 8 δισ. ευρώ και το 2021 σε 7 δισ. ευρώ Σημειώνεται ότι το μέτρο έχει τριετή χρονικό ορίζοντα εφαρμογής.

Ενιαίος φορολογικός συντελεστής

Το μέτρο αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις εταιρείες start up. Όσοι από τους πρώτους έχουν μικτό ετήσιο κύκλο εργασιών λιγότερο από 65.000 ευρώ, θα  φορολογηθούν με συντελεστή 15%. Από το 2020 θα θεσπισθεί φορολογικός συντελεστής 20% για όσους ελεύθερους επαγγελματίες θα έχουν μικτό ετήσιο κύκλο εργασιών 65.000-100.000 ευρώ. Οι start up θα φορολογούνται με συντελεστή 5% για 5 χρόνια. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 1,5 δις ευρώ.

Μη ενεργοποίηση της ρήτρας αυτόματης αύξησης ΦΠΑ

Παρ’ ότι υπάρχει ήδη από το 2012 ρήτρα αυτόματης αύξησης ΦΠΑ σε περίπτωση σημαντικών αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους, αυτή ουδέποτε έχει εφαρμοσθεί λόγω το υψηλού πολιτικού κόστους. Η παρούσα κυβέρνηση κατόρθωσε, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τον προϋπολογισμό 2019, να συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την μη ενεργοποίηση της ρήτρας το 2019, αλλά παράλληλα συμφωνήθηκε αυτή να ενεργοποιηθεί το 2020. Συγκεκριμένα το 2020 η κλίμακα 10% θα αυξηθεί σε 13% και η κλίμακα 22% σε 25,2%, ενώ το 2021 η κλίμακα 25,2% θα αυξηθεί σε 26,5%. Οι μειωμένες κλίμακες 4% και 5% δεν θα αυξηθούν.

Φόρος ψηφιακών υπηρεσιών (Digital Service Tax)

Αντικαθιστά τον ουδέποτε εφαρμοσθέντα web tax. Ισχύει για όσες επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα πληρούν σωρρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Συνολικά ετήσια έσοδα (όπου και να πραγματοποιούνται) > 750 εκατ. ευρώ

-Ετήσια έσοδα από ψηφιακές υπηρεσίες στην Ιταλία >5,5 εκατ. ευρώ

Ο φόρος ανέρχεται σε 3% επί των μικτών ετήσιων εσόδων που πραγματοποιούνται στην Ιταλία.

Τακτοποίηση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων

Αν και δεν προβλέπεται ρητά στον προϋπολογισμό, δίνεται η δυνατότητα στη κυβέρνηση να προβεί σε μέτρα φορολογικής διευκόλυνσης προκειμένου να αποπληρωθούν χρονίζουσες φορολογικές εκκρεμότητες. Η τακτοποίηση θα συντελείται με αποπληρωμή 16%, 20% ή 35% του οφειλόμενου ποσού, ανάλογα με το εισόδημα του οφειλέτη. Το μέτρο αν ληφθεί στοχεύει στην ενίσχυση της δημοσιονομικής κάλυψης του κόστους των άλλων ληφθέντων μέτρων.

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»