Ισπανία: Κίνητρα για μετακόμιση στην ύπαιθρο

26-04-19 | ΚΟΣΜΟΣ

Η μείωση της αστικοποίησης και η ενίσχυση των κινήτρων για μετακόμιση στην ύπαιθρο αποτελεί ένα από τα κυριότερα σημεία στα προγράμματα των κομμάτων για την ανάπτυξη της Ισπανίας ενόψει των εθνικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Κυριακή.

Αυτή είναι και η πρώτη φορά στα χρονικά που οι προεκλογικές εκστρατείες επικεντρώνονται στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αφού πριν από μερικές εβδομάδες, στις 31 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη μεγάλη διαμαρτυρία για την ερήμωση της ισπανικής υπαίθρου. Όλα τα κόμματα προσανατολίζονται προς δύο κατευθύνσεις για την εξάλειψη του ανωτέρω προβλήματος, οι οποίες αφορούν φορολογικά κίνητρα καθώς και την ενίσχυση της ψηφιοποίησης και των υποδομών των αγροτικών περιοχών. Το κυβερνόν κόμμα PSOE έχει υποσχεθεί μείωση του φορολογικού και διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερες εταιρείες και να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο. Παρόμοια μέτρα έχει υποσχεθεί και η αντιπολίτευση, το κόμμα PP, η οποία έχει δεσμευτεί να μειώσει τους φόρους στην πώληση γης καθώς και στον πληθυσμό, ο οποίος διαμένει σε περιοχές με λίγους κατοίκους ή όπου ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί δραστικά.

Το κόμμα Unidas Podemos έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει στο μισό το φόρο επί της ακίνητης περιουσίας ενώ το κόμμα Ciudadanos έχει υποσχεθεί ότι θα μειώσει κατά 60% τον εισοδηματικό φόρο στις εν λόγω περιοχές. Επιπλέον, τα κόμματα έχουν συμπεριλάβει και τη βελτίωση της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο, με την υπόσχεση οι περιοχές της υπαίθρου να έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες έως και 100Mbps καθώς και στη βελτίωση των ταχυτήτων στην κινητή τηλεφωνία. Όσον αφορά τις υποδομές, κύριο σημείο αποτελεί η περαιτέρω αναβάθμιση των μεταφορών. Συγκεκριμένα, τα κόμματα PP και Unidas Podemos επικεντρώνονται στη βελτίωση των σιδηρόδρομων αλλά και των αυτοκινητόδρομων, προκειμένου οι πολίτες να έχουν καλύτερη πρόσβαση στα αστικά κέντρα, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής. Για τους τελευταίους, τα συχνά δρομολόγια αποτελούν επίσης σπουδαίο παράγοντα αφού, μέσω αυτών, οι πολίτες της υπαίθρου μπορούν να έχουν πρόσβαση και στα κέντρα υγείας, τα σχολεία κ.α.

Το PSOE συμπεριλαμβάνει στην προεκλογική του ατζέντα τη δημιουργία κέντρων υγείας και σχολείων σε χωριά. Τέλος, στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η μετατροπή των ταχυδρομείων σε έναν οργανισμό που θα παρέχει γενικότερες υπηρεσίες, όπως τραπεζικές, κάτι το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει η Κυβέρνηση εν μέρει. Όσον αφορά το κρίσιμο σημείο του κατώτατου μισθού, τα κόμματα PSOE και Podemos, σε περίπτωση που εκλεγούν, θα αυξήσουν περαιτέρω τον κατώτατο μισθό από τα 900 ευρώ (μέτρο στην εφαρμογή του οποίου προχώρησαν ήδη από την 1.1.2019), στα 1.200 ευρώ μηνιαίως.

Σημειώνεται, ότι η οικονομία της Ισπανίας συνεχίζει να βελτιώνεται, ενώ τα τελευταία έτη έχει ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται, ωστόσο βρίσκεται στο 15,3%, ποσοστό που εξακολουθεί να είναι υψηλό

 

 

 

διαβάστε ακόμα

ΣΥΡΙΖΑ | Κίνδυνος απώλειας γαλάζιων σημαιών από τις ελληνικές παραλίες
KAYAK: Το Ηράκλειο Κρήτης στους 10 πιο περιζήτητους προορισμούς των Γερμανών για το καλοκαίρι του 2024
Δεύτερο Elia Lesvos Confest "Ελαιόλαδο και Υγεία" - φιλοξενείται σε ελαιοτριβείο της οικογένειας Ελύτη
Transavia France: Νέα χειμερινή σύνδεση Τουλούζη – Ντουμπάι - Αθήνα
Βενετία | Το τέλος εισόδου απέφερε στο Δήμο έσοδα 7 μηνών μέσα σε 8 ημέρες!
Τζουμέρκα | Πώς ο «Μύλος Κλίφκης» θα μετατραπεί σε χώρο εστίασης, αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού
Δήμος Χανίων: Διαγωνισμός για παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών
Μάιος, μήνας εκδηλώσεων για την Κατερίνη
Kronion Trail race στο Λασίθι Κρήτης
Φεστιβάλ Θεματικού Εναλλακτικού Τουρισμού στα Χανιά