Πώς η Μαγιόρκα μάχεται κατά του υπερ-τουρισμού

12-03-19 | ΚΟΣΜΟΣ

Σε μια προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου του υπερ-τουρισμού και των επιπτώσεών του στον προορισμό τους μήνες της υψηλής σεζόν, ο δήμος της Μαγιόρκα ανέπτυξε στρατηγικό πλάνο αειφόρου τουρισμού, το οποίο βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την εξισορρόπηση των τουριστικών σεζόν, την αειφορία και τα ψηφιακά πρότζεκτ.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την προώθηση της ανατολικής Μαγιόρκα ως χειμερινού τουρισμού με τη συμβολή νέας τουριστικής προσφοράς, όπως το γκολφ, η ποδηλασία, η πεζοπορία, η γαστρονομία και η ιστιοπλοϊα.

Σε επίπεδο αειφόρου ανάπτυξης και διαφύλαξης των φυσικών τοπίων, το νησί θα επιδιώξει την αντιμετώπιση της συμφόρησης στην κυκλοφορία των οχημάτων, που γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στους στενούς δρόμους της περιοχής Cap Formentor. Έτσι, πρόκειται να απαγορευθεί η κυκλοφορία ιδιωτικών οχημάτων την υψηλή σεζόν, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο. Οι επισκέπτες θα μπορούν να μετακινούνται με τη δημόσια συγκοινωνία. Η πιλοτική λειτουργία του μέτρου, που ξεκίνησε πέρυσι, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των οχημάτων κατά 90% τους μήνες αυτούς.

Τέλος, η ψηφιοποίηση αφορά την καταγραφή των τουριστικών ροών και τη διαχείρισή τους, σε δεύτερο χρόνο. Για το λόγο αυτό, το νησί λάνσαρε ένα πιλοτικό ψηφιακό πρότζεκτ, με χρηματοδότηση από το υπουργείο Τουρισμού της Ισπανίας ύψους 9 εκατ. ευρώ. 

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την εγκατάσταση αισθητήρων που θα καταγράφουν τον αριθμό των τουριστών σε αρχαιολογικούς χώρους ή αξιοθέατα.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»