Xρυσές τουριστικές επενδύσεις στην Πορτογαλία από την Χρυσή Βίζα

08-03-19 | ΚΟΣΜΟΣ

Υψηλά έσοδα έχουν προκύψει για την πορτογαλική οικονομία από το πρόγραμμα χρυσών θεωρήσεων που εφαρμόζεται στη χώρα την τελευταία 7ετία.  

Ειδικότερα από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2018 τα έσοδα στην Πορτογαλία έφθασαν σε 3,9 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τις εθνικότητες των δικαιούχων, η μεγάλη πλειοψηφία είναι Κινέζοι, ακολουθούμενοι από τους Βραζιλιάνους, Νοτιοαφρικάνικους, Ρώσους, Λιβανέζους. Ενδιαφέρον παρατηρείται το τελευταίο έτος και από Τούρκους υπηκόους. Η πλειοψηφία των Τούρκων κατόχων «χρυσής βίζας» επενδύει χρήματα στην αγορά ακινήτων στην περιοχή της Λισαβόνας, στο Algarve και στο Βορρά– Porto και Douro – με σκοπό την ανακαίνισή τους  και την μετατροπή τους σε τουριστικές μονάδες.

Σημειώνεται ότι από την 1η Οκτωβρίου 2018, εφαρμόζεται το νέο αναθεωρημένο σύστημα εκχώρησης θεωρήσεων εισόδου, παραμονής και εξόδου των ξένων υπηκόων στη Πορτογαλία με απλουστευμένη ψηφιακή διαδικασία. Με το νέο σύστημα οι ενδιαφερόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών μπορούν προβούν στην διαδικασία ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία όπως συνέβαινε παλαιότερα. Κατά αυτόν τον τρόπο οι διαδικασίες επιταχύνονται και μειώνεται το κόστος απόκτησης θεωρήσεων, ενώ συγχρόνως υπάρχει όφελος για την διοίκηση, καθώς απαιτείται μικρότερος όγκος γραφειοκρατικής εργασίας.

Συγκεκριμένα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν το αίτημα τους ηλεκτρονικά σε οιαδήποτε περιφερειακή δ/νση της πορτογαλικής Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Συνόρων (SEF). Στην περίπτωση που λάβουν θετική απάντηση, τότε έχουν την δυνατότητα να προγραμματίσουν συνάντηση, σε συγκεκριμένη ημερομηνία,  με την αρμόδια Υπηρεσία, ενώ δεν απαιτείται και η επανυποβολή δικαιολογητικών και άλλων εγγράφων από τους ενδιαφερόμενους.

Το ιστορικό του θεσμικού πλαισίου

Με βάση τις διατάξεις του ν. 63/2015 που τροποποίησε τον ν. 29/2012, χορηγείται  καθεστώς προσωρινής άδειας παραμονής 5ετους διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης της, σε αλλοδαπούς επενδυτές που αγοράζουν ακίνητα τουλάχιστον 500.000 ευρώ, ή  εισάγουν κεφάλαια τουλάχιστον 1εκ.ευρώ, ή  δημιουργούν τουλάχιστον 10 θέσεις εργασίας. Από τον Σεπτέμβριο 2015, με τον νόμο 63/2015, διευρύνθηκαν οι επενδυτικές δραστηριότητες που είναι επιλέξιμες για την χορήγηση προσωρινής άδειας παραμονής στη χώρα, ώστε να  εξισορροπηθεί η δυσανάλογη κατεύθυνση των επενδύσεων προς την αγορά ακίνητης ιδιοκτησίας και να ωφελήσει και άλλους τομείς που κρίνονται ζωτικής σημασίας για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας. Βάσει του αναθεωρημένου καθεστώτος, επιπλέον επιλέξιμες επενδύσεις για την χορήγηση προσωρινής άδειας παραμονής είναι οι εξής:

1. Αγορά ακινήτων αξίας τουλάχιστον 350.000 ευρώ, 30ετίας ή σε χαρακτηρισμένη περιοχή αστικής ανάπλασης, υπό την προϋπόθεση πραγματοποίησης έργων ανακαίνισης του ακινήτου.

2. Επένδυση κεφαλαίου τουλάχιστον 350.000 ευρώ σε προγράμματα επιστημονικής έρευνας.

3. Επένδυση κεφαλαίου τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε πολιτιστικά προγράμματα.

4. Επένδυση αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ για την κεφαλαιοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για τις περιπτώσεις 1 έως 3, η ελάχιστη αξία επένδυσης μπορεί να μειωθεί έως και κατά 20%, εφόσον η επένδυση προορίζεται σε περιοχή χαμηλού εισοδήματος (με ΑΕΠ κάτω του 75% του μέσου πορτογαλικού) ή αραιοκατοικημένη (κάτω των 100 κατοίκων/τ.χλμ.).   

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour