Σε κάμψη ο τουρισμός της Πορτογαλίας λόγω Brexit

06-03-19 | ΚΟΣΜΟΣ

Σε μεσοχρόνια βάση θα υπάρξει σχετική επιβράδυνση του πορτογαλικού ΑΕΠ λόγω του Brexit εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών προς την αγορά του Ην. Βασιλείου και της μείωσης του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος.

Αυτό εκτιμά σχετική μελέτη που διενεργήθηκε για τις επιπτώσεις του Brexit στην πορτογαλική οικονομία.  Οι αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό θα γίνουν αισθητές κυρίως στη Λισαβόνα, στο Πόρτο, στο Αλγκάρβε (Ν. Πορτογαλία) και στη Μαδέιρα.  Η Βρετανία αποτελεί σήμερα την κύρια αγορά προέλευσης τουριστών στην Πορτογαλία με σχεδόν 2 εκατ. επισκέπτες ανά έτος.

Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Πορτογαλίας και Ηνωμένου Βασιλείου είναι αρκετά διευρυμένες, περιλαμβάνοντας πέρα από τις εξαγωγές  αγαθών και υπηρεσιών, την εγκατάσταση και παραμονή πολιτών τους στις 2 χώρες, και την ακίνητη περιουσία κυρίως των Βρετανών στη Ν. Πορτογαλία. Υπολογίζεται ότι περί τις 150 χιλ. Βρετανοί έχουν αγοράσει ακίνητα για παραθερισμό στη χώρα.

Η μελέτη, εκτιμά απώλεια αύξησης 3,1% του ΑΕΠ τα επόμενα έτη. Επίσης, προβλέπει ότι, θα μειωθούν οι πορτογαλικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών στο σύνολό τους από 15% έως 26%, ανάλογα με την τελική συμφωνία αποχώρησης, καθώς η Βρετανία αποτελεί έναν από τους κυριότερους οικονομικούς εταίρους της Πορτογαλίας.

Αναλυτικά η μελέτη εκτιμά:

α) μείωση των εξαγωγών προς το Ην. Βασίλειο από 1,1% έως 4,5%,

β) περιορισμό των ροών των Αμέσων Ξένων Επενδύσεων από 0,5% έως 1,9% καθώς και

γ) μείωση των μεταναστευτικών εμβασμάτων των εγκατεστημένων Πορτογάλων στο Ην. Βασίλειο, μεταξύ 0,8% και 3,2%.

Όσον αφορά στους κλάδους της οικονομίας, τις μεγαλύτερες πιέσεις θα υποστούν τομείς  όπως τα προϊόντα πληροφορικής, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός και η βιομηχανία οχημάτων. Τονίζεται ότι, τα αυτοκίνητα αποτελούν τον κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της Πορτογαλίας στο Ην.Βασίλειο, αποτελώντας το 16,1% του συνόλου.  Σημαντικές επιπτώσεις αλλά σε μικρότερο βαθμό θα υποστούν η βιομηχανία τροφίμων, τα  προϊόντα καπνού, η κλωστοϋφαντουργία, η βιομηχανία χαρτιού,  τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα πλαστικά.   Από την άποψη των περιφερειακών επιπτώσεων, οι βόρειες περιοχές της χώρας όπου είναι κυρίως εγκατεστημένη η βαριά βιομηχανία θα υποστούν τις μεγαλύτερες πιέσεις λόγω της παραγωγικής τους εξειδίκευσης.

Σύμφωνα με την μελέτη, ο κίνδυνος περιορισμού των εξαγωγών προς το Ην. Βασίλειο δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αποχώρηση του από την ΕΕ, αλλά και στην συνεπακόλουθη εκτροπή εμπορίου με  την υποκατάσταση πορτογαλικών προϊόντων από την στιγμή που η Βρετανία υπογράψει Συμφωνίες Ελευθέρων Συναλλαγών με τρίτες χώρες. Εν τούτοις, παρά το δυσμενές σενάριο, η μελέτη τονίζει ότι, υπάρχουν και ευκαιρίες που μπορεί να αντισταθμίσουν τους κινδύνους για ορισμένα προϊόντα. Αυτή είναι η περίπτωση των αυτοκινήτων ή των φαρμακευτικών προϊόντων, όπου η Πορτογαλία θα μπορούσε να αντικαταστήσει βρετανικά προϊόντα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Υπογραμμίζεται ότι, η Βρετανία αποτελεί τον 4ο σημαντικότερο πελάτη των πορτογαλικών προϊόντων (3,9 δισ.  ευρώ το 2016, αποτελώντας το 7% επί του συνόλου των πορτογαλικών εξαγωγών ) και των 1ο πελάτη όσον αφορά στις υπηρεσίες – 4,4 δισ. ευρώ το 2016, 15% επί του συνόλου. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου σε αγαθά και υπηρεσίες ανήλθε το 2017 σε 11,5 δισ. ευρώ και υφίσταται πλεόνασμα από πορτογαλικής πλευράς. Οι πορτογαλικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών  ανήλθαν σε 8,3 δισ. ευρώ, με τις αντίστοιχες βρετανικές σε 3,39 δισ. ευρώ (στοιχεία Πορτογαλικής Στατιστικής Υπηρεσίας). Υπάρχουν πάνω από 6.000 πορτογαλικές επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγές με το Ην. Βασίλειο. 

 

 

διαβάστε ακόμα

Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise
Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά
Oceania Cruises: Πολυάριθμα νέα δρομολόγια κρουαζιέρας σε Αθήνα και Ελληνικά νησιά το 2025
Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»
Τουρισμός | Η Ελλάδα στο top 10 των ευρωπαϊκών προορισμών, που θα επισκεφτούν φέτος οι Αυστραλοί
Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας | Τουριστική Προβολή στη Βαρσοβία και το Βελιγράδι
Όμιλος Jet2.com και Jet2holidays | Έκρηξη κρατήσεων για το 2025 από το αεροδρόμιο του Μπόρνμουθ - Η Ρόδος στο top5