Ο ιατρικός τουρισμός θα προσελκύσει φέτος 1 εκατ. επισκέπτες στην Τουρκία

06-03-19 | ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία φιλοδοξεί να γίνει μια πρωτοπόρος χώρα στον τομέα του ιατρικού τουρισμού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της τουρκικής κυβέρνησης κατά τη φετινή χρονιά οι επισκέπτες στη Τουρκία για ιατρικό τουρισμό  θα αγγίξουν  το 1 εκατ. ενώ έως το 2023 θα φθάσουν τα 2 εκατ. άτομα.εκατ. Ενδεικτικό της ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στη γειτονική χώρα είναι το γεγονός ότι οι επισκέπτες που την επισκέφθηκαν για ιατρικούς λόγους το 2016 ήταν 360.000, το 2017 ήταν 700.000 και πέρυσι ήταν 850.000.

Η διαφήμιση των υπηρεσιών υγείας στον κλάδο του ιατρικού τουρισμού αποτελεί σημείο κλειδί για την προσέλκυση ασθενών. Οι οφθαλμολογικές κλινικές καταλαμβάνουν τη μεγαλύτερη μερίδα όσον αφορά τις αφίξεις ιατρικού τουρισμού στη Τουρκία. Οι εκτεταμένες επενδύσεις και η χρήση υψηλής τεχνολογίας στον εν λόγω τομέα έχουν οδηγήσει στην απογείωση του ιατρικού τουρισμού στην Τουρκία για τις εν λόγω επεμβάσεις. Τέλος, ένας πολύ μεγάλος αριθμός ιατρικών τουριστών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία από χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, επισκέπτονται την Τουρκία για εμφύτευση μαλλιών. Υπολογίζεται ότι τη μέρα πραγματοποιούνται 200 χειρουργεία εμφύτευσης μαλλιών.

Ο ιατρικός τουρισμός στην Τουρκία αποτελεί έναν κλάδο που κατέχει εξέχουσα θέση ως εξαγώγιμο προϊόν παροχής υπηρεσιών, λόγω της σημαντικής συμβολής του στην οικονομία. Επίσης,  θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς η διάρκεια της τουριστικής περιόδου είναι ετήσια και η ροή εσόδων συνεχής.

Όπως δείχνουν τα παραπάνω στοιχεία, τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έκανε σημαντικά βήματα στο χώρο του ιατρικού τουρισμού γεγονός που βελτίωσε την ανταγωνιστικότητα της. Μάλιστα, πλέον καταλαμβάνει υψηλές θέσεις   σε παγκόσμιες κατατάξεις ανταγωνιζόμενη με χώρες όπως η Ινδία, η Μαλαισία, η Ταϋλάνδη και η Ουγγαρία, οι οποίες κατέχουν τα πρωτεία στον ιατρικό τουρισμό.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αφίξεων στην Τουρκία προέρχεται από χώρες της Μέσης Ανατολής. Έπονται η Γερμανία, Σαουδική Αραβία, Ουκρανία, Αίγυπτος και το Λίβανο. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των Ευρωπαίων πολιτών που επισκέπτονται τη Τουρκία για οφθαλμολογικές κυρίως επεμβάσεις.

Το 60% των ασθενών που πήγαν στην Τουρκία το 2016 για ιατρικές υπηρεσίες, επιθυμούσε υγειονομική περίθαλψη. Επίσης, η ποιότητα σε σχέση με το κόστος παροχής υγειονομικής περίθαλψης στην Τουρκία καθιστά την χώρα εξαιρετικά ανταγωνιστική σε σύγκριση με άλλες χώρες κορυφαίες παγκοσμίως στον τομέα του ιατρικού τουρισμού. Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις είναι έως και 90% φθηνότερες. Για παράδειγμα για ένα καρδιολογικό χειρουργείο καρδιακής βαλβίδας το κόστος στις ΗΠΑ είναι 150.000 δολάρια και στη Τουρκία μόλις 17.000 δολάρια. Επιπροσθέτως παρέχονται ελκυστικά πακέτα ιατρικών παροχών που περιλαμβάνουν νοσοκομειακή περίθαλψη ξεναγήσεις και διαμονή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επισκέπτες από χώρες που έχουν υπογράψει σχετικές διμερείς συμφωνίες με την Τουρκία, μπορούν να επισκεφθούν ιατρικές εγκαταστάσεις της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας. Εξ’ αυτών την τελευταία πενταετία η μεγάλη πλειοψηφία δείχνει να προτιμά την Κωνσταντινούπολη. Η Κωνσταντινούπολη, η Αττάλεια και άλλες παραδοσιακά τουριστικές περιοχές συνεχίζουν να κρατάνε τα πρωτεία σε αριθμό επισκεπτών. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι ο συνδυασμός νοσοκομειακής επάρκειας και παραδοσιακού τουριστικού προϊόντος αποτελεί πολλαπλασιαστικό παράγοντα στις αφίξεις ιατρικού τουρισμού. To 2015, 66% του ιατρικού τουρισμού στη χώρα έλαβε υγειονομική περίθαλψη υπηρεσιών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, 23% σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία και 11% σε δημόσια νοσοκομεία. Το 2016, στην Τουρκία, με ποσοστό τάξεως 56% τα ιδιωτικά ιδρύματα στο τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είχαν την πρώτη θέση. Ακολούθησαν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα με 25% και τα δημόσια με 19%. Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών δείχνει να προτιμά τα ιδιωτικά νοσοκομεία.

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Ν.Χαρδαλιάς | Τουρισμός πολυτελείας: Συνεργασία της Αθήνας- Αττικής με το Ντουμπάι
Εορταστικό χωριό το Πεδίο του Άρεως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα
Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες
Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη
12ος Ποδηλατικός Γύρος Πεδιάδας
21η Ιππική Συνάντηση Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο στην Αμαλιάδα
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες
Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023