Διαγωνισμός για την ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού 2020

04-03-19 | ΚΟΣΜΟΣ

Την έναρξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού 2020 ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η πρωτοβουλία θα αναδείξει ευρωπαϊκές πόλεις που διακρίνονται για τις καινοτόμες, εξαιρετικές και αειφόρες πρακτικές στον τουρισμό. 

Ο τουρισμός, ο τρίτος μεγαλύτερος κοινωνικο-οικονομικός κλάδος στην ΕΕ, αντιπροσωπεύει το 10% περίπου του ΑΕΠ, διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη, με πολλές ακόμη δυνατότητες.

Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει στόχο να τιμήσει τα επιτεύγματα των ευρωπαϊκών πόλεων στον τομέα του έξυπνου τουρισμού και να διασφαλίσει ότι τόσο οι επισκέπτες όσο και οι κάτοικοι επωφελούνται από αυτόν.

Πρόκειται για πρωτοβουλία που προτάθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο να ενισχύσει την καινοτόμα ανάπτυξη που βασίζεται στον τουρισμό στις πόλεις της ΕΕ, να αυξήσει την ελκυστικότητά τους και να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επιπλέον, στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα για ανταλλαγή καλύτερων πρακτικών μεταξύ των συμμετεχόντων πόλεων και για ευκαιρίες συνεργασίας.

Στο διαγωνισμό, οι πόλεις καλούνται να επιδείξουν πολιτικές καινοτομίας στον τουρισμό σε πέντε τομείς: την προσβασιμότητα, την αειφορία, την ψηφιοποίηση, την πολιτιστική κληρονομιά και τη δημιουργικότητα.

Η αρχική επεξεργασία των αιτήσεων γίνεται από ανεξάρτητο φορέα και ακολουθεί η επόμενη φάση με την επιλογή 10 πόλεων οι οποίες θα παρουσιάσουν τις ενέργειες των πόλεών τους σε ειδική επιτροπή.

Η επιτροπή θα επιλέξει 2 νικητές του τίτλου Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού 2020, οι οποίοι θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής των βραβείων που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2019.

Μέχρι το 2020, οι 2 νικήτριες πόλεις θα λάβουν στήριξη στους τομείς της επικοινωνίας και branding από ειδικούς. Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει τη δημιουργία προωθητικού βίντεο, ενός μεγάλου γλυπτού που θα τοποθετηθεί σε σημαίνουσα θέση, ποικιλίας προωθητικών ενεργειών και προβολής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Επιπλέον, οι 4 πόλεις με την υψηλότερη βαθμολογία σε κάθε κατηγορία θα λάβουν Ευρωπαϊκό Βραβείο Έξυπνου Τουρισμού 2020 στη βάση της αξιολόγησής τους από τους ειδικούς.

Η λήξη της προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων είναι η 10η Μαϊου 2019.

διαβάστε ακόμα

Κρήτη | Φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων από τη Ν. Αφρική και πανεπιστημιακού/αρθρογράφου ΑμεΑ
Επικυρώθηκε ο πίνακας επιτυχόντων στο πρόγραμμα κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού στο Α.Π.Θ.
Booking.com | Όλες οι νέες τάσεις στα οικογενειακά ταξίδια το 2024: Α.Ι., νταντάδες στις διακοπές και οι νέοι jet setters
Τα 4 ξενοδοχειακά deals στο α΄ 4μηνο του 2024
ΣΥΡΙΖΑ | Κίνδυνος απώλειας γαλάζιων σημαιών από τις ελληνικές παραλίες
KAYAK: Το Ηράκλειο Κρήτης στους 10 πιο περιζήτητους προορισμούς των Γερμανών για το καλοκαίρι του 2024
Δεύτερο Elia Lesvos Confest "Ελαιόλαδο και Υγεία" - φιλοξενείται σε ελαιοτριβείο της οικογένειας Ελύτη
Transavia France: Νέα χειμερινή σύνδεση Τουλούζη – Ντουμπάι - Αθήνα
Βενετία | Το τέλος εισόδου απέφερε στο Δήμο έσοδα 7 μηνών μέσα σε 8 ημέρες!
Τζουμέρκα | Πώς ο «Μύλος Κλίφκης» θα μετατραπεί σε χώρο εστίασης, αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού