Ισπανικός τουρισμός: Μειωμένες αφίξεις, αυξημένα έσοδα το 2018

23-10-18 | ΚΟΣΜΟΣ

Με οριακή μείωση αφίξεων κατά 0,8% θα κλείσει το 2018 για τον ισπανικό τουρισμό, σύμφωνα με δηλώσεις της Ισπανού Υπουργού Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, María Reyes Maroto. Θα είναι η πρώτη χρονιά από το 2009 που ο ισπανικός τουρισμός θα καταγράψει μείωση αφίξεων, μετά δηλαδή από 8 συνεχείς χρονιάς αύξησης των διεθνών τουριστικών αφίξεων, που έφτασαν πέρυσι στα 81,9 εκατομμύρια.

Παρά τη μείωση των αφίξεων, όμως, οι δαπάνες των τουριστών στην Ισπανία θα συνεχίσουν να αυξάνονται και φέτος, με εκτίμηση για έσοδα 89.440 εκατ. ευρώ, 2,8% πάνω από το 2017 (όταν καταγράφηκε αύξηση 12,4% στις τουριστικές εισπράξεις έναντι του 2016).

Η μείωση των αφίξεων αποδίδεται πρωτίστως στην ανάκαμψη των ανταγωνιστικών προορισμών στη Μεσόγειο, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία και στην πολιτική αστάθεια στην Καταλονία, τον μεγαλύτερο προορισμό της Ισπανίας με δεύτερο τις Βαλεαρίδες Νήσους. Στην Καταλονία, οι αφίξεις στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου μειώθηκαν κατά 5,5%, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6,6%.

Για τις Βαλεαρίδες Νήσους, το στοίχημα είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα, καθώς οι αριθμοί αφίξεων έχουν φτάσει στα όρια αντοχής των υποδομών των νησιών.

Στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, η μέση δαπάνη ανά τουρίστα ήταν 145 ευρώ, ήτοι 6,5% περισσότερο από την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ενώ για το τελευταίο τρίμηνο η κυβέρνηση προβλέπει ότι οι διεθνείς επισκέπτες θα δαπανήσουν 17,539 εκατ. Ευρώ, 3,4% περισσότερο από ό, τι το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Η Αρχή τουριστικής προώθησης της Ισπανίας, η Turespaña ενισχύει στο εξωτερικό την καμπάνια της για τις θεματικές μορφές τουρισμού, με έμφαση στον αγροτοτουρισμό, ο οποίος παρουσίασε αύξηση 2,7% στις διανυκτερεύσεις στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου.

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Ν.Χαρδαλιάς | Τουρισμός πολυτελείας: Συνεργασία της Αθήνας- Αττικής με το Ντουμπάι
Εορταστικό χωριό το Πεδίο του Άρεως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα
Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες
Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη
12ος Ποδηλατικός Γύρος Πεδιάδας
21η Ιππική Συνάντηση Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο στην Αμαλιάδα
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες
Γαλάζια Σημαία 2024 | Πρωταθλήτρια επί 30 χρόνια η Ισπανία- δεύτερη η Ελλάδα
Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων