Πώς η Βαρκελώνη αντιμετωπίζει τον υπερ-τουρισμό

28-09-18 | ΚΟΣΜΟΣ

Μια εκτενή εργαλειοθήκη που διαπερνά όλα τα τμήματα της τοπικής διοίκησης έχει αναπτύξει εδώ και πολλά χρόνια η Βαρκελώνη για την αντιμετώπιση του υπερ-τουρισμού.

Ήταν ο πρώτος προορισμός που εντόπισε το πρόβλημα της υπερβολικής συσσώρευσης τουριστών και την τελευταία δεκαετία εφαρμόζει μεθόδους διαχείρισης του τουρισμού και των εκδρομών ημέρας, ώστε να ανακουφίζονται οι αρνητικές συνέπειες του φαινομένου.

Η πρόκληση που κρύβει η διαχείριση μεγάλου αριθμού τουριστών είναι μεγάλη και σύνθεση. Όπου υπάρχει πύλη εισόδου, όπως για παράδειγμα στα αξιοθέατα, οι μηχανισμοί που ακολουθούνται είναι είτε η αύξηση των τιμών, είτε ο περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων που εκδίδονται.

Στο Giant’s Causeway και το Carrick-a-Rede της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Οργανισμός διαχείρισης προστατευμένων τοποθεσιών (National Trust) εφαρμόζει το σύστημα περιορισμένου αριθμού εισιτηρίων με χρονομέτρηση. 

Στο Carrick-a-Rede τα εισιτήρια χρονομέτρησης περιόρισαν τον αριθμό των τουριστών που περνούσαν τη γέφυρα σε 240 ανά ώρα. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα βελτίωσαν το δείκτη ικανοποίησης επισκέπτη δραματικά, από 56% τον Ιούλιο του 2016 σε 88% φέτος μέχρι στιγμής. 

Στο Giant’s Causeway, το οποίο το 2017 είχε πάνω από 1 εκατ. επισκέπτες, ο National Trust έθεσε περιορισμό στις αφίξεις πούλμαν, επιτρέποντάς τους να παραμένουν εκεί μόνο για 2 ώρες, ενώ επιτρέπονται έως 3 πούλμαν κάθε 15 λεπτά, κάθε δεύτερη ώρα.

Η πρόκληση για τις πόλεις γίνεται δυσκολότερη καθώς είναι δύσκολο να τεθούν περιορισμοί στη δημόσια σφαίρα. Την τελευταία δεκαετία, η Βαρκελώνη ανέπτυξε μια ολόκληρη εργαλειοθήκη σε όλους τους τομείς της τοπικής διοίκησης για τον έλεγχο και τη διατήρηση των τουριστικών ροών.  

Στην έκθεση WTM του Λονδίνου, θα παρουσιασθούν οι μέθοδοι που ακολουθήθηκαν στην κατεύθυνση αυτή καθώς και τα επιτυχημένα μοντέλα.

Οι τοπικές αρχές εργάζονται για την ανάπτυξη μιας βάσης γνώσεων που περιλαμβάνει τρόπους λήψης αποφάσεων μέσω μιας διαφανούς διαδικασίας, καθώς η διακυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο της διαχείρισης του τουρισμού στη δημόσια σφαίρα.

Η διάχυση των πλεονεκτημάτων του τουρισμού γίνεται με την ενθάρρυνση των ανθρώπων να επισκέπτονται άλλα τμήματα της πόλης και την ευρύτερη περιοχή της Βαρκελώνης, με τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών για τις μεταφορές τουριστών, με τον έλεγχο των παράνομων καταλυμάτων, με τη διαχείριση των δημόσιων χώρων και με τη χρήση των φόρων και επιβραβεύσεων, της διαχείρισης και του σχεδιασμού έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια τουριστική ανάπτυξη σε συνεργασία με τους κατοίκους. Έτσι, ο τουρισμός αρχίζει να χρησιμοποιείται προκειμένου να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί.

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι