Ισπανία: Στροφή στον εκτός αιχμής εναλλακτικό τουρισμό

06-09-18 | ΚΟΣΜΟΣ

Mε μέτρια ανάπτυξη ή μηδενική έως αρνητική στις αφίξεις, μέτρια αύξηση δαπανών και μείωση ή σταθερή πορεία στις διανυκτερεύσεις, θα κλείσει η εφετινή χρονιά για τον ισπανικό τουρισμό, σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού Turespaña.

Η γενική τάση στις τουριστικές αφίξεις παρουσιάζει επιβράδυνση, από τον Αύγουστο του 2017 και εάν συνεχισθεί, αναφέρει η έκθεση, η χώρα μπορεί να μην καταφέρει να αυξήσει περαιτέρω τις επιδόσεις της στον τουρισμό. Ωστόσο, για την τρέχουσα χρονιά, ενδέχεται το αποτέλεσμα να είναι θετικό, καθώς ο ισπανικός τουριστικός κλάδος καταγράφει την τελευταία διετία τουριστικά ρεκόρ.

Καθοριστικός παράγοντας στη δημιουργία αυτής της εικόνας είναι η συμπεριφορά των βασικών αγορών εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα (Ην. Βασίλειο, Γερμανία και Γαλλία) καθώς και η άνοδος των αφίξεων από την Ιταλία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες. Οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες, αφορούν τις αγορές της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 50% των επισκεπτών στη χώρα.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μείωση από τη Βρετανία και τη Γαλλία στις αφίξεις ενώ και η μέση δαπάνη και διαμονή από Γερμανούς στη χώρα είναι σε αρνητικά επίπεδα, παρόλο που το σύνολο των τουριστικών αφίξεων παραμένει μεγάλο σε απόλυτο αριθμό.

Εναλλακτικές μορφές τουρισμού η λύση

Η λύση έγκειται στην προσαρμογή των αγορών εισερχόμενου τουρισμού της χώρας σε περιόδους εκτός υψηλής σεζόν και στη διερεύνηση άλλων μορφών τουρισμού όπως ο πολιτιστικός, ο γαστρονομικός και το shopping.

Παρόλ’ αυτά, ακόμα κι αν οι αγορές αυτές σταδιακά ενθαρρύνουν τη ζήτηση χωρίς  εποχιακά κριτήρια, η έκθεση εντοπίζει σημάδια ενός πολύ αδύναμου μοντέλου στην ενθάρρυνση εναλλακτικών μορφών τουρισμού που είναι πιο εποικοδομητικές εκτός σεζόν. 

Στη γαλλική αγορά εντοπίζονται θετικά στοιχεία για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Από την άλλη πλευρά, αγορές όπως η Ιταλία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ, οι οποίες εμφανίζουν πολύ θετικά στοιχεία, ιδιαίτερα όσον αφορά τις δαπάνες, μαζί με το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Πορτογαλία, τη Ελβετία και την Ιρλανδία μπορεί να συνεισφέρουν σημαντικά στην ενίσχυση των αφίξεων. 

Για το γ΄τρίμηνο του έτους, οι εκτιμήσεις είναι θετικές για τις περισσότερες αγορές, όμως τα σημάδια επιβράδυνσης κατά τα πρώτα 2 τρίμηνα αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο σε μερικές χώρες, που σημαίνει πολύ πιθανή αλλαγή στις τάσεις τους, τουλάχιστον όσον αφορά τις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις.

Για την περίοδο Ιούλιος-Οκτώβριος, η Ισπανία αναμένει αύξηση 2,4% στον αριθμό αφίξεων, με εικόνα γενικότερης ανάπτυξης εκτός από τη βρετανική (-4,2%) και την ελβετική αγορά (-4,9%), καθώς και αύξηση 1,1% στις διανυκτερεύσεις.

Οι διανυκτερεύσεις μιας βραδιάς εμφανίζουν αρνητική τάση τον τελευταίο καιρό, καταδεικνύοντας μια τάση για «μεγαλύτερη μέση διαμονή» και χαμηλότερο αριθμό γενικών διανυκτερεύσεων.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αναφέρουν μικρή αύξηση για το ερχόμενο τετράμηνο, παρότι εκτιμάται ότι οι μεμονωμένες διανυκτερεύσεις από τη Γερμανία θα πέσουν κατά 5,1% και από την Ελβετία 1,5%.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»