ΠΟΤ: 5% η αύξηση των διεθνών αφίξεων το 213

21-01-14 | ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 5% ήταν η αύξηση των διεθνών αφίξεων το 2013, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Ειδικότερα, οι αφίξεις έφτασαν στα 1,087 δισ., 52 εκατομμύρια περισσότερες από το 2012.

«Το 2013 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον διεθνή τουρισμό», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO κ.Taleb Rifai. «Ο τομέας του τουρισμού έχει αποδείξει την ικανότητά της να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, καθώς και τις δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο, παρά τα οικονομικά και γεωπολιτικά προβλήματα. Στην πραγματικότητα, ο τουρισμός έχει γίνει ένας από τους λίγους τομείς της οικονομίας, η οποία παρείχε μια καλή συμβολή στις οικονομίες πολλών χωρών.»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του UNWTO, ο αριθμός των διεθνών αφίξεων το 2014 θα αυξηθεί κατά 4-4,5%, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα υπερβαίνει ξανά τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψή τους για την περίοδο 2010-2020, που «έβλεπε» ετήσια εύξηση 3,8%.
Στην Ευρώπη, οι αφίξεις έφτασαν τις 563 εκατ. (+5%), με τα καλύτερα αποτελέσματα να τα έχουν οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (+7%) και η Νότια Ευρώπη (+6%).
 
Ανάπτυξη 6%, επίσης, παρατηρήθηκε στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού. Ο αριθμός των διεθνών αφίξεων αυξήθηκε κατά 14 εκατομμύρια, φτάνοντας τα 248 εκατ. Η Νότιο-Ανατολική Ασία  είχε αύξηση 10%, μέτρια αύξηση του 4% παρουσίασε η Νότια και Βορειοανατολική Ασία.
 
Αύξηση 4% καταγράφηκε στον αριθμό των διεθνών αφίξεων στη Βόρεια και Νότια Αμερική (169 εκατ. ευρώ), 6% στην Αφρική, τα ίδια επίπεδα αφίξεων με την προηγούμενη χρονιά είχε η Μέση Ανατολή, λόγω της ασταθούς πολιτικής κατάστασης στην περιοχή.
 
Η Κίνα, με τις κορυφαίες επιδόσεις εξερχόμενου τουρισμού, διατηρεί, όπως και το 2012, την πρώτη θέση στην κατηγορία αυτή, όπως δείχνουν τα στοιχεία του UNWTO, υπολογίζοντας τις ταξιδιωτικές δαπάνες τους μέσα στο 2013 στα 102 δισ. δολάρια. 
 
Αύξηση δαπανών για ταξιδιωτικές υπηρεσίες είχαν πέρυσι οι τουρίστες από τη Γαλλία (6%), 3% αυξήθηκαν οι δαπάνες των τουριστών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Αυστραλία. 
 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο