Ο τουρισμός κράτησε όρθια την Ισπανία στα χρόνια της κρίσης

25-05-18 | ΚΟΣΜΟΣ

Ο τουρισμός ήταν ο βασικότερος κλάδος που κράτησε την ισπανική οικονομία «όρθια» την περίοδο της οικονομικής κρίσης και την οδήγησε σε ανάκαμψη την τελευταία δεκαετία.

Αυτό αποκαλύπτει ο δορυφόρος λογαριασμός Τουρισμού του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Ισπανίας, INE, σύμφωνα με τον οποίο, από το 2010 η πραγματική ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου ήταν καλύτερη σε σχέση με την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας συνολικά.

Το βάρος του ΑΕΠ που συνδέεται με τον τουρισμό, όπως καταμετράται μέσα από την τελική τουριστική ζήτηση, διαμορφώθηκε σε 125,529 δισ. ευρώ το 2016, αντιπροσωπεύοντας δηλαδή το 11,2% της ισπανικής οικονομίας.

Ο τουριστικός οργανισμός EXCELTUR υπολόγισε τη συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας για το 2017 σε 60,3 δισ. ευρώ, έχοντας αυξήσει το βάρος του στην ισπανική οικονομία κατά 3 δέκατα, δηλαδή στο 11,5%, χάρη στην ετήσια αύξηση της συμβολής του κατά 4,4%.

77.501 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στη χώρα εξαιτίας του τουρισμού την περασμένη χρονιά, χάρη στην αύξηση της ζήτησης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση της εποχικότητας.

Οι θετικές αυτές επιδόσεις του ισπανικού τουρισμού, μάλιστα, (με νέο ρεκόρ 82 εκατ. διεθνών επισκεπτών) καταγράφονται σε μια περίοδο που ανταγωνιστικοί προορισμοί μπαίνουν πιο δυναμικά στη βιομηχανία, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος ή η Τυνησία.

Για το 2018, η EXCELTUR προβλέπει γενικευμένη ανάπτυξη πωλήσεων και αποτελεσμάτων που θα μεταφρασθεί σε αύξηση του τουριστικού ΑΕΠ κατά 3,3%, επάνω από το μέσο όρο της ισπανικής οικονομίας, παρότι η ανάπτυξη είναι μικρότερη σε σύγκριση με τις περασμένες χρονιές, 2016 και 2017.

Τουρισμός και ΑΕΠ

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε πρόσφατη έκθεση με τις Τουριστικές Τάσεις και Πολιτικές του 2018, τονίζει τη σημασία της τουριστικής δραστηριότητας στην Ισπανία.

Ο ΟΟΣΑ περιορίζει τον αντίκτυπο του κλάδου στην τοπική οικονομία στο 11,1%, κάτω από τις προσδοκίες του ΙΝΕ, όμως το ποσοστό αυτό ξεπερνά τα αντίστοιχα των υπόλοιπων 32 μελών του ΟΟΣΑ όπως η Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 9,2% συμβολή στο ΑΕΠ και το Μεξικό στην τρίτη με 8,6%.

Επιπλέον, οι 2 κορυφαίες χώρες στον κόσμο ως προς τον αριθμό των επισκεπτών τους, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, έχουν χαμηλότερη συμβολή του τουρισμού στην οικονομία τους, με ποσοστό που δεν ξεπερνά το 7,1% και 2,7% αντίστοιχα. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο σημαντικά μεγαλύτερο ΑΕΠ των χωρών αυτών αλλά και στο ότι οι οικονομίες τους είναι πολύ πιο διαφοροποιημένες σε σχέση με την ισπανική.

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ